Εφημερίδα Κοινωνική

Τάκης Παντέλης το «πουλί» Νο2 του Ελληνικού ποδοσφαίρου 1973–1988

 Breaking News

Τάκης Παντέλης το «πουλί» Νο2 του Ελληνικού ποδοσφαίρου 1973–1988
13 Ιουλίου 2017

Ίδιο στύλ και ρεφλέξ εκτινάξεων με το πρώτο «πουλί» Τάκη Οικονομόπουλο.

Είμαστε εδώ στο ιστορικό γήπεδο της Καλλιθέας «Ελ Πάσο» μαζί με τον σπουδαίο και χαρισματικό άνθρωπο βετεράνο γκολκίπερ του Απόλλωνος Αθηνών, ΠΑΟΚ, Πανιωνίου, Τάκη Παντέλη. Τάκη η πρώτη ερώτηση είναι πού και πότε ξεκίνησες το ποδόσφαιρο;

—Γεννήθηκα τον Μάιο του 1955 στην Αθήνα και το 1969 πήγα στον Απόλλωνα 14χρ.με προπονητή τον Τζο Μάλετ. Όταν ήρθε προπονητής ο Αλκέτας Παναγούλιας την περίοδο 1972-73 έγινα επαγγελματίας το πρώτο μου παιχνίδι στήν Α Εθνική κατηγορία με τον Απόλλωνα ήταν 9 Ιουνίου 1973 με τον Πανιώνιο μάλιστα θυμάμαι σε ένα σουτ στο Γ της εστίας μου του Βασίλη Μωραϊτέλη απέκρουσα αλλά τραυματίσθηκα στό δοκάρι.

Την επόμενη περίοδο ο Απόλλων έπαιξε στη Β Εθνική κατηγορία. Το πρωτάθλημα της Β Εθνικής είναι πολύ σκληρό με γήπεδα όχι καλά όπως της Α Εθνικής κατηγορίας

—Εκεί παίζεις μέχρι το 1981 και πας σε μεγαλύτερη ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ πώς έγινε το ντίαλ;

—Ο αείμνηστος προπονητής τότε του ΠΑΟΚ Λόραντ με ήθελε από το 1979 όπως και ο Γιώργος Παντελάκης αυτός ο μεγάλος πρόεδρος του ΠΑΟΚ αλλά τελικά το όνειρο πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι τού 1981. Έπαιξα πέντε χρόνια και την περίοδο 1984-85 πήραμε το πρωτάθλημα το πρώτο για μένα και το δεύτερο για τον ΠΑΟΚ. το πρώτο του ήταν την περίοδο 1975-76.

—Παίρνει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα και είσαι ο βασικός τερματοφύλακας ποιος άλλος ήταν μαζί με σένα;

1

—Ήταν ο Λάκης Στεριούδας αλλά αναπληρωματικός, εγώ είχα παίξει 27 παιχνίδια και ο Λάκης 3

—Πες μου τώρα τι διαφορές έχουν οι ομάδες Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δυο μεγάλες ομάδες αλλά η μία έχει δύο μόνο πρωταθλήματα και η άλλη 44.

—Να μιλήσουμε αντικειμενικά, ήμουν στην Αθήνα από το 1970 μέχρι το 1980 όλοι οι τελικοί κυπέλλου γίνονταν στην Αθήνα. Να πω ένα νούμερο από τους 30 τελικούς πού έγιναν στην Αθήνα ο ΠΑΟΚ ήταν στους 20 τελικούς και πήρε μόνο δύο κύπελλα. Φανταστείτε αν οι τελικοί γινόντουσαν στην Θεσσαλονίκη πόσα κύπελλα θα είχε πάρει, την εποχή 1970–1985 ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλη ομάδα και ήταν η μοναδική ομάδα της Θεσσαλονίκης πού αντιστεκόταν στις μεγάλες ομάδες του λεγόμενου ΠΟΚ. Και είχαν πάντα οι ομάδες των Αθηνών την εύνοια της διαιτησίας.

2

—Πες μου σαν τερματοφύλακας ποιος κυνηγός σε δυσκόλευε και ήταν απρόβλεπτος;

—Για μένα ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης δεν ήξερες πότε θα σουτάρει και με πιο πόδι, όπως τού ερχόταν η μπάλα νόμιζες ότι θα την σταματήσει και έδινε μια με την «κουτάλα» και δεν προλάβαινες να δεις που πήγε η μπάλα, ήταν ο απρόβλεπτος κυνηγός. Είχε πολύ δυνατό σουτ και ευθύβολο μεγάλη τεχνική στο κάρφωμα της μπάλας με το κεφάλι και τον εύρισκε ο «Στρατηγός» Δομάζος, στην κατάλληλη στιγμή.

—Πώς εξηγείς το γεγονός ο Αντωνιάδης δεν ήταν κανένας μπαλαδόρος για να μάθει να στρίβει πιο γρήγορα από το «τραμ» πήγε στο μπαλέτο για μαθήματα, όμως έβαζε γκολ σε κάθε παιχνίδι πάνω από δύο.

—Θα σου εξηγήσω αμέσως ο Αντώνης έπαιζε με το μυαλό πανέξυπνος βρισκόταν πάντα στη κατάλληλη θέση και έβαζε το γκόλ κάθε χρόνο έβαζε πάνω από 20 είτε με ξερό σουτ είτε με κεφαλιά. Ο Δομάζος μού είχε πει και σε άλλους σέντερ φόρ έδινα τις ίδιες μπαλιές αλλά δεν τα έβαζαν γιατί δεν ήταν στη κατάλληλη θέση.

3

—Το 1986 είσαι 31 χρ. και φεύγεις από τον ΠΑΟΚ εδώ κάτι έγινε..

—-Ναι κάτι έγινε σωστά την χρονιά πού πήραμε το πρωτάθλημα το 1985 είχαμε πάει για προετοιμασία έξω και στη Θεσσαλονίκη έκαναν συνέλευση και είχαν «φάει» τον Παντελάκη το πρωτάθλημα όμως που πήραμε ανήκε στον Παντελάκη και οι μεταγραφές που είχαν γίνει, προπονητή, τον Σκότσ τα πάντα. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Καλαφάτης και μετά το πρωτάθλημα το 1986 έφερε δικούς του παίκτες και όταν πήγαμε στη Λάρισα για τον τελικό κυπέλλου, εγώ ο Δαμανάκης, ο Χρήστος Δημόπουλος εκδιώχθηκε από το αεροδρόμιο, Κωστίκος, και Βασιλάκος, δεν παίξαμε και χάσαμε από τη Λάρισα 4-1 στον τελικό. Το 1986 έπαιξα μερικά παιχνίδια ο κόσμος με ήθελε αλλά το κλήμα δεν ήταν καλό για μένα και για τα άλλα παιδιά που ανέφερα γιατί ήμασταν μεταγραφές του Γιώργου Παντελάκη και τους λέω αφήσετε να φύγω ζητάγανε αστρονομικά ποσά για να με δώσουν σε άλλη ομάδα και τελικά έφυγα για τον Πανιώνιο το 1987. Αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν για δυο χρόνια στον ΠΑΟΚ έκαναν ζημιά στην ομάδα και γι’ αυτό έφυγαν γρήγορα και ανέλαβε ο Μπατατούδης.

—Πως ήταν τα πράγματα στον Πανιώνιο έμεινες 1.5 χρόνο και παίζεις μόνο 4 παιχνίδια.

—Εκεί δυστυχώς δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες είχαν ένα προπονητή πολύ κακό σε όλα τον Μπράμς Βέλγος. Ήταν τερματοφύλακας ο Αντώνης Μανίκας και ένας ακόμα. Ήταν άλλες οι αιτίες που δεν με έβαζαν να παίξω που δεν θέλω να αναφερθώ.

—- Κατά την γνώμη σου ποια ήταν τα πρώτα καλύτερα 10άρια όλων των εποχών στην Ελλάδα;

—Πρώτος Μίμης Δομάζος, Γιώργος Κούδας, Γιώργος Δεληκάρης, θα βάλω μετά τον Χουάν Ραμόν Ρότσα τον Θανάση Μπέμπη δεν τον έχω δει να παίζει και δεν μπορώ να έχω προσωπική γνώμη.

—Μια και ασχολείσαι με τις Ακαδημίες γιατί σταμάτησαν να βγαίνουν μεγάλα ονόματα επιτελικοί παίκτες τα τελευταία μεγάλα 10 άρια ήταν οι δύο Βασίληδες, Καραπιάλης, Τσιάρτας.

— Εγώ πιστεύω το ποδόσφαιρο μας πάσχει από τότε που σταμάτησαν οι μικροί να παίζουν λίγο πριν τους μεγάλους, αυτό που λένε για να μην χαλάσει ο αγωνιστικός χώρος είναι φτηνή δικαιολογία, στην εποχή την δικιά μου παίζαμε πριν από το μεγάλο παιχνίδι μπροστά σε χιλιάδες κόσμο. Αν θέλουν να ανέβει το ποδόσφαιρο και να ξανά δούμε μεγάλους παίκτες πρέπει να παίζουν όπως εκείνες τις εποχές το εφηβικό που λέμε πρωτάθλημα. Και ένα άλλο πού πρέπει να γίνε είναι να αποφασίσουν όλες οι ομάδες ξένοι παίκτες να έρχονται μέχρι 5 αλλά μεγάλα ονόματα από το πάνω ράφι, το πολύ, έτσι θα ανοίξει ο δρόμος και για τα Ελληνόπουλα, Όπως είναι τώρα τα πράγματα σε λίγα χρόνια θα έχουμε Εθνική ομάδα.

—-Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η βία στα γήπεδο και σε συνδυασμό με το κακό θέαμα ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στα γήπεδα.

— Το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα λύνεται σε μια νύχτα, αφού το έλυσε στην Αγγλία μια γυναίκα η Θάτσερ στο δυσκολότερο κράτος της Ευρώπης εκεί ήταν η καρδιά των Χούλιγκανς, κι όμως τώρα βλέπουμε τα γήπεδα της Αγγλίας είναι για παράδειγμα προς μίμηση. Εδώ δεν έχουν το θάρρος και τον αντρισμό να το πω έτσι, και να πούνε ο νόμος αυτός είναι, και να τον εφαρμόσουν.

—Πάμε τώρα στην τελευταία ερώτηση πιστεύεις ότι αδικήθηκες από την Εθνική Ελλάδος με τρεις μόνο συμμετοχές; Το πρώτο σου παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδος ήταν 23 Σεπτεμβρίου 1981 στη Θεσσαλονίκη στο φιλικό ματς με την Σουηδία 2-1. Τα άλλα δυο ήταν για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1982 με την Ιταλία 11-4-1981 εκτός 1-1 και το άλλο με την Γιουγκοσλαβία 29-11-1981 με ήττα 2-1 στο Καραϊσκάκη.

—Εγώ ήμουν μέλος της Εθνικής Ελλάδος από το 1976 και είχα μπροστά μου τρεις γίγαντες τερματοφύλακες Παναγιώτης Κελεσίδης Λευτέρης Πουπάκης Νίκος Χριστήδης, μετά ο Ζαφείρης Κάκαρης. Όμως όταν σταμάτησαν αυτά τα ονόματα, και την περίοδο 1984-85 είχα παίξει στον ΠΑΟΚ 27 παιχνίδια βασικός στην Εθνική δεν με κάλεσαν ποτέ ούτε αναπληρωματικό προπονητής ήταν ο Μίλτος Παπαποστόλου δεν λέω να έπαιζα πρώτος γιατί είχαμε εποχή Νίκου Σαργκάνη, αλλά μέσα στους τρεις. Εκεί ναι σε αυτή την περίοδο αδικήθηκα πιστεύω, και ο Γιάννης Διακογιάννης απορούσε πώς δεν καλούν στην Εθνική τον Τάκη Παντέλη που πήρε πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ το 1985.

Να αναφέρουμε την σύνθεση της Εθνικής Ελλάδος στο μάτς με την Ιταλία 1-1 εκτός έδρας 11 Νοεμβρίου 1981 Ελλάδα: Τάκης Παντέλης- Νίκος Καρούλιας, Άνθυμος Καψής, Γιώργος Φοιρός, Γιώργος Ιωσηφίδης, Δαμανάκης, Χρήστος Αρδίζογλου, Ντίνος Κούης, Νίκος Βαμβακούλας, Τάσος Μητρόπουλος, Νίκος Αναστόπουλος προπονητής Αλκέτας Παναγούλιας

Τι είπαν για τον Τάκη Παντέλη:

Νίκος Σιμιγδαλας: Καταπληκτικό παιδί είχε την τύχη να έχει δίπλα του έναν παγκοσμίου φήμης τερματοφύλακα τον Αργεντινό Ερρεα και έμαθε πολλά πράγματα. Ο Τάκης είχε το ίδιο στυλ με τον Τάκη Οικονομόπουλο στις αποκρούσεις στον αέρα.

4


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ