Εφημερίδα Κοινωνική

Σκύλος στο διαμέρισμα; Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας σύμφωνα με το νόμο

 Breaking News

Σκύλος στο διαμέρισμα; Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σας σύμφωνα με το νόμο
28 Ιουλίου 2017

Τα παράπονά του εξέφρασε συμπολίτης μας, πριν από μερικές ημέρες για δεσποζόμενο ζώο γειτόνισσάς του, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο ήταν αφημένο στη μοίρα του, δεμένο στο μπαλκόνι της πολυκατοικίας.

Όπως μας είπε ο καταγγέλλων, η ιδιοκτήτρια του σκύλου, έλειπε από το σπίτι πολλές ώρες την ημέρα, κάποιες φορές απουσίαζε αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα ο σκύλος να ήταν χωρίς νερό και τροφή, μέσα στη ζέστη και χωρίς να έχει την απαραίτητη φροντίδα. Η ενοχλητική μυρωδιά, έφτασε σε σημείο τους γείτονες να απευθυνθούν στο τμήμα υγειονομικού και περιβαλλοντικού ελέγχου που βρίσκεται στη Δραπετσώνα, υπηρεσία της αντιπεριφέρειας Πειραιά. Υπάλληλοι της Υπηρεσίας, προσπάθησαν να ψάξουν την καταγγελία και μετέβησαν στην εν λόγω πολυκατοικία. Η ιδιοκτήτρια του σκύλου απουσίαζε και οι ελεγκτές προσπάθησαν να τσεκάρουν τι γίνεται από το απέναντι μπαλκόνι.

Όπως προέκυψε από την έρευνα και σύμφωνα με το πόρισμά της «διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιττωμάτων στο εξωτερικό εξώστη της. Τα ανωτέρω ευνοούν τη δημιουργία ανθυγιεινών καταστάσεων σε βάρος της υγείας των ενοίκων, των περιοίκων και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα». Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο η ιδιοκτήτρια του σκύλου «οφείλει να προβεί στον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων του διαμερίσματός της και να τους διατηρεί καθαρούς». Κάτι τέτοιο, όπως μάθαμε δεν έγινε και ο συμπολίτης μας πήγε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Πειραιώς, ο οποίος εξέδωσε παραγγελία στο Α.Τ. Δημοτικού Θεάτρου να ελέγξει την καταγγελία.

Η Κοινωνική, με αφορμή αυτήν την καταγγελία, έψαξε τους νόμους και βρήκε τι πραγματικά ισχύει για τους σκύλους στα διαμερίσματα. Πρόκειται για το Ν. 4039 (ΦΕΚ15/τ.Α’/02-02-2012) για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.

Ο νόμος αυτός, στο άρθρο 6 καθιστά σαφές ότι επιτρέπεται η διατήρηση 2 σκύλων ή 2 γατών ή 1 σκύλου και μιας γάτας σε κάθε διαμέρισμα της πολυκατοικίας. Ωστόσο η διατήρηση κατοικίδιων σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επιτρέπεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη.

β) Να μην παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος ή τις βεράντες.

γ) Να τηρούνται στο διαμέρισμα οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές και αστυνομικές διατάξεις.

δ) Να φέρουν τα ζώα τσιπ και να έχουν βιβλιάριο υγείας.

Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των κατοικιδίων σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων, επιτρέπεται στον κήπο, τον ακάλυπτο καθώς και την πιλοτή της πολυκατοικίας. Στις μονοκατοικίες, η διατήρηση ζώων συντροφιάς επιτρέπεται εάν και εφόσον έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας. Σημειώνεται, ότι η μεταφορά των μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβατηγά πλοία και ταξί μπορεί να γίνει εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και φυσικά συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ