Εφημερίδα Κοινωνική

Σφράγισαν τις εγκαταστάσεις των Δημόσιων Ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Μεθάνων – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ για την περιοχή στην καρδιά του καλοκαιριού

 Breaking News

Σφράγισαν τις εγκαταστάσεις των Δημόσιων Ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Μεθάνων – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ για την περιοχή στην καρδιά του καλοκαιριού
03 Ιουλίου 2017

Μεγάλο ζήτημα έχει προκύψει με τη λειτουργία των Δημόσιων Ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Μεθάνων.

Πρόκειται για «σημείο αναφοράς» της περιοχής που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, αναδεικνύει το νησί ως τουριστικό προορισμό και στηρίζει την τοπική οικονομία.

Στις 19 Ιουνίου, στην «καρδιά του καλοκαιριού» πολίτες και φορείς της περιοχής υπέστησαν ένα μεγάλο «σοκ» καθώς η τοπική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με την τελεσίδικη απόφαση σφράγισης των Δημόσιων Ιαματικών πηγών λόγω χρεών του επιχειρηματία προς το Δημόσιο που αγγίζουν το 1,5 εκ. ευρώ.

methana1

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία των Δημόσιων Ιαματικών πηγών της Λουτρόπολης Μεθάνων έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από την ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) για 49 έτη σε ιδιώτη ενώ ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνος εισέπραττε ως «ανταποδοτικό» το 15% επί των εισπράξεων.

Η οικονομική Κρίση και η σταδιακή μείωση των Κοινωνικών Επιδομάτων (επιδόματα λουτροθεραπείας), από το 2010 και μετά, έφερε πολλά προβλήματα στη λειτουργία των Δημόσιων Ιαματικών πηγών με αποτέλεσμα να διογκωθούν οι οφειλές του ιδιώτη προς το Δημόσιο.

Αποτέλεσμα, τα χρέη να οδηγήσουν σε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για τη σφράγιση των δημοτικών λουτρών, γεγονός που αποτελεί ανεπανόρθωτο πλήγμα για την τοπική κοινωνία εν μέσω τουριστικής περιόδου και μάλιστα, ενώ έχει ήδη εκδοθεί η σχετική απόφαση για τους δικαιούχους των επιδομάτων λουτροθεραπείας.

Βεβαίως, στην περιοχή λειτουργεί και ιδιωτική επιχείρηση, η οποία προσπαθεί αυτή την περίοδο να «απορροφήσει» μέρος της ζημιάς που επήλθε. Η λειτουργία όμως των εγκαταστάσεων των Δημόσιων Ιαματικών πηγών είναι αναγκαία.

ΑΜΕΣΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

karagiannhs_methana

Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το πρόβλημα, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων Κώστας Καραγιάννης ξεκίνησε ένα μεγάλο αγώνα, ενημερώνοντας όλους τους βουλευτές της περιοχής.

Απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Τουρισμού και την υπηρεσία των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου, ενώ ενημέρωσε και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Π. Χατζηπέρο.

Με την επιστολή του ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων ζητεί ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ από τους αρμόδιους φορείς, σχετικά με το μέλλον των Δημόσιων Ιαματικών Πηγών και του τουριστικού περιπτέρου «Νησάκι».

Επίσης, ο κ. Καραγιάννης, ανέλαβε να συντονίσει τη συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας, των Βουλευτών της Εκλογικής Περιφέρειας και όλων των φορέων της περιοχής ώστε να δοθεί υπεύθυνα λύση και να αποτραπεί η καταδίκη της Λουτρόπολης Μεθάνων σε μαρασμό.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων μετά από πολλές πιέσεις κατάφερε να συναντηθεί με τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Τερζάκη.

Στη σημαντική αυτή συνάντηση παρευρέθηκαν:

Ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων Κώστας Καραγιάννης

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παντελής

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τροιζηνίας – Μεθάνων Αργύρης Οικονόμου

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δήμητρα Ψυχογιού

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου και των Επαγγελματιών της περιοχής Παναγιώτης Ζαφέρης

Ο δημοτικός σύμβουλος Σάββας Αθανασίου

και ο Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τερζάκης επεσήμανε ότι είναι τελεσίδικη η δικαστική απόφαση, ωστόσο μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα βγει προκήρυξη για διαγωνισμό – εξπρές με στόχο την προσέλκυση νέων επενδυτών. Αν δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος, τότε στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί ο ίδιος ο κ. Τερζάκης με κλιμάκιο της ΕΤΑΔ τα Μέθανα προκειμένου να προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης για την ανεύρεση λύσης. Στη σύσκεψη αυτή οι φορείς της περιοχής θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του Λουτροπηγών.

Η παραπάνω δέσμευση, η οποία -όπως προαναφέραμε- προέκυψε έπειτα από τον μεγάλο αγώνα της δημοτικής Αρχής, αποτελεί μια πρώτη δικαίωση, ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να «τρέξουν» και άμεσα.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων Κώστα Κατσαφάδο, ο οποίος μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις πάνω στο θέμα, λέγοντας μας ότι αποτελεί «προσωπικό στοίχημα» για τον ίδιο να παρθούν αποφάσεις προς όφελος της περιοχής. Όπως μας είπε: «Η λειτουργία των Δημόσιων Ιαματικών πηγών πρέπει να διασφαλιστεί και μάλιστα άμεσα, διότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όσο παραμένουν κλειστές οι εγκαταστάσεις, πλήττεται η τοπική οικονομία». Ο ίδιος στέκεται στις δεσμεύσεις της ΕΤΑΔ, τις οποίες θεωρεί σημαντικές, τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί ακόμη να πάει το θέμα στη Βουλή καθώς περιμένει οι δεσμεύσεις αυτές να γίνουν πράξη».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων Κώστας Καραγιάννης στην ανακοίνωσή του για το θέμα, αναφέρει: «Αδυνατούμε να αποδεχθούμε μοιρολατρικά τον κοινωνικό μαρασμό της Λουτρόπολης. Η τοπική οικονομία έχει δομηθεί βασισμένη στην εκμετάλλευση των Ιαματικών Πηγών εδώ και δεκαετίες. Προτείνουμε τη συντονισμένη συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας, των Βουλευτών της Εκλογικής Περιφέρεια και όλων των φορέων της περιοχής για να εγκύψουμε από κοινού και να δώσουμε υπεύθυνα λύση για να αποτρέψουμε την καταδίκη της Λουτρόπολης Μεθάνων σε μαρασμό».

Ποιες είναι οι Ιαματικές πηγές Μεθάνων 

Οι ιαματικές πηγές των Μεθάνων είναι φημισμένες από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε ρευματικά και δερματικά προβλήματα και για τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην υγεία και τον καλλωπισμό.

Η οργανωμένη χρήση των Πηγών για ιαματικούς σκοπούς αρχίζει από το τέλος του 19ου αιώνα με τη χρήση των θειούχων αλιπηγών των Αγίων Αναργύρων που ξεκίνησε το έτος 1870.

Στις αρχές οι λουόμενοι επισκέπτες προσέρχονταν εντός των λακκών, στους οποίους έτρεχε απ’ ευθείας από τις πηγές ιαματικό νερό. Μετά από μερικά χρόνια, κατασκευάστηκαν και διαρρυθμίστηκαν δώδεκα μεμονωμένες μικρές δεξαμενές και δύο κοινές μεγάλες (λούμπες). Η συστηματική εκμετάλλευση των χλωρονατριούχων πηγών του Αγίου Νικολάου άρχισε το έτος 1904.

Για τη χρήση των θερμών θειούχων λουτρών κατασκευάστηκαν το 1906 δύο κτίρια με δέκα μαρμάρινους λουτήρες. Τα κτίρια αυτά βρίσκονται δίπλα στο σημερινό κτίριο των «φυσικών λουτρών» και στην πηγή Παπαματθαίου αντίστοιχα, που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αι Πηγαί».

Το 1912 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτικό του Αγίου Νικολάου με 16 λουτήρες. Στο Υδροθεραπευτήριο αυτό έγινε ριζική ανακαίνιση και επέκταση, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, χρηματοδοτούμενο από το σχέδιο «Μάρσαλ».

Το κεντρικό παραδοσιακό κτίριο των Ιαματικών Λουτρών των Μεθάνων φημολογείται ότι κατασκευάστηκε το 1917, τα σχέδια του οποίου έχει εκπονήσει ο γνωστός αρχιτέκτονας Τσίλλερ.

Το έτος 1930, ανεγέρθηκε το υδροθεραπευτήριο των Θειούχων Πηγών του Δημοσίου με 40 μαρμάρινους λουτήρες και τέλος το 1936 ανεγέρθη το υδροθεραπευτήριον «Αι Πηγαί» του Διαμαντόπουλου με 22 μαρμάρινους λουτήρες.

Στα Μέθανα ολοκληρωμένα ολοκληρωμένα ιαματικά κέντρα spa και υδροθεραπεία είναι το «Methana Volcanic Spa», που λειτουργεί από το 2003 και μέχρι σήμερα , το υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων «Αι πηγαί», συν μια πραγματική μικρή και πολύ γοητευτική πηγή; Το λουτρό του Παυσανία, που συναντάει κανείς στο διπλανό χωριό του Αγίου Νικολάου.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ