Κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή το Πολυνομοσχέδιο – “σκούπα” του Υπ. Εσωτερικών, με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικά με την οργάνωση, λειτουργία, τα οικονομικά, και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».
Στα μέρη αυτού περιγράφονται:
Μέρος Πρώτο: Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α.
Μέρος δεύτερο: Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση τη λειτουργία, τα οικονομικά, και το προσωπικό των Ο.Τ.Α.
Μέρος Τρίτο: Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας
Μέρος Τέταρτο: Μητρώο Πολιτών (κεφάλαιο πρώτο) – Λοιπές διατάξεις (κεφάλαιο δεύτερο).
Δείτε το Πολυνομοσχέδιο ΕΔΩ
Νέα ρύθμιση για χρέη στους δήμους σε 100 δοσεις και με διαγραφή προσαύξησεων
Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, με απαλλαγή κατά 100% εάν εξοφληθούν εφάπαξ και με απαλλαγή κατά ποσοστό που κυμαίνεται από 80% έως 50%, ανάλογα με το χορηγούμενο αριθμό δόσεων και σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.
Οι δόσεις θα είναι έως 100 κατ’ ανώτατο όριο, θα είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.
Συγκεκριμένα οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορούν, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου αυτού, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής , καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:
(α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),
(β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη από 20 ευρώ, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%),
(γ) αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%),
(δ) αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),
(ε) αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%),
Με τις επίμαχες διατάξεις ρυθμίζονται ειδικά θέματα εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης, όπως η εφάπαξ εξόφληση σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, η χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, η αναστολή διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, η παραγραφή οφειλών κ.λπ..
Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων, το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει πως η ρύθμιση καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
Τέλος, προβλέπεται ότι, εφαρμόζονται αναλογικά και για τις οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, οι ισχύουσες ειδικές διατάξεις αναφορικά με την παράταση προθεσμιών ή την αναστολή καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων.