Εφημερίδα Κοινωνική

Η κατάσταση με τα σκουπίδια έκρουσε «καμπανάκι»: Πειραιάς ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ – Αδιάφορος για Επενδυτές και Ναυτιλιακές εταιρείες

 Breaking News

Η κατάσταση με τα σκουπίδια έκρουσε «καμπανάκι»: Πειραιάς ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ – Αδιάφορος για Επενδυτές και Ναυτιλιακές εταιρείες
05 Ιουλίου 2017

*του Κώστα Παναγιωτάκη

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στον «δύσκολο Πειραιά», αυτή την πόλη που έχει μπει στις καρδιές των ανθρώπων αλλά εξακολουθεί να τους ταλαιπωρεί, καθημερινά, είτε με τα έργα που γίνονται στους δρόμους, είτε με τα σκουπίδια. Κατά καιρούς γίνεται λόγος για έναν Πειραιά «Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας», για προσέλκυση επενδυτών, ναυτιλιακών εταιρειών, τουριστών.

Όλα αυτά αποτελούν επιθυμίες σε «σωστή κατεύθυνση» ωστόσο, η επιθυμία από την πράξη διαφέρει αισθητά εαν γυρίσεις το βλέμμα σου στην σημερινή κατάσταση του Πειραιά. Πώς να προσελκύσεις επενδυτές, εάν οι αντοχές της πόλης στα σκουπίδια δεν ξεπερνούν τις 2 ημέρες; Πώς να φέρεις ναυτιλιακές εταιρείες αν δεν μπορείς να «συμμαζέψεις» την κατάσταση με τα ετοιμόρροπα κτίρια, τους βανδαλισμούς στη δημοτική περιουσία, το κυκλοφοριακό…

Αυτές τις μέρες μιλάμε μόνο για συμβασιούχους, σκουπίδια, απεργίες και σωστά κάνουμε γιατί είναι το «άμεσο πρόβλημα», αυτό που βλέπουμε μπροστά μας. Ας δούμε όμως και πιο μακριά… Τις λεγόμενες «παράπλευρες απώλειες» αλλά και το «καμπανάκι» που κρούουν αυτές οι καταστάσεις για το μέλλον της πόλης.

Μια πόλη που φαινομενικά είναι δυναμική αλλά κάθε φορά, γίνεται θύμα «έκτακτων καταστάσεων» και σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Για όλες τις παραπάνω σκέψεις, αφορμή στάθηκε η επικοινωνία που είχαμε με τον ισχυρό άντρα της Ναυτιλίας, κ. Αλέξη Αγγελόπουλο.

Ο ίδιος λέγοντάς μας ότι τον συνδέει προσωπική φιλία με τον σημερινό Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και τον θεωρεί έναν ικανό άνθρωπο, δεν διστάζει να πει τα πράγματα για τον Πειραιά όπως έχουν, γιατί πολύ απλά… «κάποιος πρέπει να τα πει»!

Και ο λόγος του κ. Αγγελόπουλου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ας δούμε τι είπε στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ:

«Ένα γεροντάκι πριν λίγες μέρες περνούσε δίπλα από τα σκουπίδια που είχαν συσσωρευτεί στην Καστέλλα. Λόγω της ζέστης και της δυσοσμίας, ένιωσε δυσφορία και κατέρρευσε. Αμέσως τον μεταφέραμε στα γραφεία της ACA SHIPPING για τις πρώτες βοήθειες και ευτυχώς συνήλθε. Το περιστατικό αυτό όμως στάθηκε αφορμή για κάποιες σκέψεις τις οποίες θέλησα να αναρτήσω και στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook», μας είπε ο κ. Αγγελόπουλος, με διάθεση να τοποθετηθεί καλοπροαίρετα για την κατάσταση της πόλης που αγαπάει.

«Πριν κάποια χρόνια η ACA (και λίγο πριν από εμάς , ακριβώς απέναντι δυο άλλες ναυτιλιακές εταιρείες) επενδύσαμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο της Καστέλλας κάποια εκατομμύρια ευρώ ώστε να στεγάσουμε τα γραφεία μας. Όχι στη Γλυφάδα ή στη Κηφισιά… Αλλά εκεί που μεγαλώσαμε και ζούμε! Ακούω κατά καιρούς «αρμόδιους» να μιλάνε για ναυτιλιακό κέντρο όταν δεν υπάρχει καν SVDL σύνδεση Ίντερνετ διαθέσιμη στην περιοχή, μη μιλήσω για πιο “σοφιστικέ θέματα”. Αρμόδιους που δεν έχουν συνήθως καμία σχέση με ναυτιλία ή τον Πειραιά. Στείλαμε (γραπτώς και οχλήσαμε προφορικά επανειλημμένα) την πρόταση προς το Δήμο Πειραιά, να πληρώσουμε από την τσέπη μας υπόγειο κάδο απορριμμάτων. Εν τέλει μετά από ένα χρόνο τοποθετήθηκαν τέτοιοι κάδοι σε κάποια σημεία, όχι εκεί που ζητήσαμε και θα το πληρώναμε χωρίς να χρεωθεί ο δημότης. Βεβαίως ούτε αυτοί λειτουργούν…», ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος.

Σε ερώτησή μας για το τι πρέπει να αλλάξει στον Πειραιά για να γίνει επιτέλους η πόλη αυτή, «πόλος έλξης» και να ανακτήσει την “ναυτιλιακή αίγλη” του παρελθόντος, μας είπε:

«Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται … Να σκύψουμε το κεφάλι, να δούμε κατάματα τα προβλήματα της πόλης και να αφήσουμε τις φιέστες. Η αυτοδιοίκηση περνάει κρίση αλλά ο Πειραιάς δεν θέλει άλλους δημάρχους διαχειριστές. Είδα τον δήμαρχο της Γλυφάδας να βγαίνει από ντροπή να μαζεύει με τα χέρια του να σκουπίδια. Αυτό είναι ένα παράδειγμα “άλλης νοοτροπίας”. O Πειραιάς χρειάζεται ένα συμμάζεμα. Θα το διαπιστώσετε και εσείς κάνοντας μια βόλτα. Δείτε πόσα ανοίκιαστα κτίρια, δείτε πόσα αντιαισθητικά σημεία… Έπρεπε ο Πειραιάς εδώ και χρόνια να είχε χτίσει τις “άμυνές” του, τις “υποδομές” του για να καταστεί “πόλος έλξης” για επενδυτές. Το ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση ίσως δεν έχει νόημα να το συζητάμε στην παρούσα φάση. Ας δούμε από εδώ και πέρα τι μπορούμε να κάνουμε…»

skoupidia_peiraias

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ