Εφημερίδα Κοινωνική

Γιώργος Καμίνης: Χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σοβαρά για τα απορρίμματα

 Breaking News

Γιώργος Καμίνης: Χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σοβαρά για τα απορρίμματα
05 Ιουλίου 2017

«Την ώρα που οι πόλεις προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από την 11ήμερη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, γίνεται σαφές ότι χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία να συζητήσουμε σοβαρά για τη στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε όλο τον κόσμο τα απορρίμματα αντιμετωπίζονται ως πλούτος. Εκτός από την Ελλάδα. Σε όλο τον κόσμο υλοποιείται στρατηγική βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων –υπάρχουν χώρες που δηλώνουν έτοιμες να εισάγουν σκουπίδια- και η χώρα μας πληρώνει ακόμη πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος: υπολογίζεται ότι μόνο τα τελευταία 10 χρόνια ο δήμος Αθηναίων (ως βασικός παραγωγός απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο Αττικής) έχει πληρώσει για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής περίπου 150 εκ. ευρώ. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα μπορούσε να κάνει ο δήμος Αθηναίων με αυτά τα χρήματα, αν το θεσμικό πλαίσιο του επέτρεπε να χαράξει ο ίδιος τη στρατηγική του στη διαχείριση των απορριμμάτων;

Και βεβαίως όταν αναφέρομαι στο σύστημα διαχείρισης, περιλαμβάνω την αποθήκευση, τη συλλογή, την προεπεξεργασία και την τελική διάθεση των υλικών. Αντί λοιπόν να μιλήσουμε για την ουσία, που δεν είναι μία αποτυχία μόνο σε επίπεδο περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά μια μεγάλη αποτυχία σε επίπεδο παραγωγικής και αναπτυξιακής πολιτικής, οι πρωταγωνιστές στον δημόσιο διάλογο υπέκυψαν στον πειρασμό να δημιουργήσουν συγκρουσιακό κλίμα με μία άγονη και χωρίς βάση συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής. Λες και αυτό είναι το ζητούμενο», αυτά αναφέρει μεταξύ άλλον σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ