Εφημερίδα Κοινωνική

Δημόσιο: «Μπλόκο» στην αξιολόγηση από… τους προϊσταμένους

 Breaking News

Δημόσιο: «Μπλόκο» στην αξιολόγηση από… τους προϊσταμένους
08 Ιουλίου 2017

Στον… πάγο παραμένει η διαδικασία αξιολόγησης υπαλλήλων ενώ η προθεσμία για την πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου. Ως εκ τούτου το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξετάζει εναλλακτικές μορφές κινήτρων για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αξιολόγησης υπαλλήλων στο δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλες Ομοσπονδίες των δημοσίων υπαλλήλων έχουν κηρύξει αποχή από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την αξιολόγηση. Ωστόσο, στο σημερινό της φύλλο η «Καθημερινή» επικαλείται πληροφορίες τις οποίες μάλιστα επιβεβαίωσε προ μηνός κατά την αδιέξοδη συνάντησή της με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και σύμφωνα με αυτές το πρόβλημα δεν έγκειται στην απροθυμία των υπαλλήλων να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αλλά στην άρνηση των προϊσταμένων τους να παραλάβουν τα έντυπα αξιολόγησης. Αρμόδιοι αξιωματούχοι της διοίκησης εκτιμούν ότι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων αντιλαμβάνεται την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, ενώ έχει εμπεδωθεί ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν συνδέεται με απολύσεις ή οποιαδήποτε αρνητική εργασιακή μεταβολή. Ωστόσο, το θέμα μοιάζει να «κολλάει» στα ανώτερα επίπεδα της διοίκησης.

Πώς θα «ξεκολλήσει» η αξιολόγηση

Εντός των ημερών, σύμφωνα με την «Καθημερινή» αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από πλευράς του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς το αδιέξοδο έχει θορυβήσει και τους θεσμούς. Επί του παρόντος, έχει δοθεί διά της σιωπής μικρή χρονική παράταση με την προσδοκία να εκτονωθεί η κατάσταση. Κάποια, ελάχιστα υπουργεία, όπως το υπουργείο Τουρισμού, έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υπαλλήλων τους, παραδίδοντας τα σχετικά έντυπα. Στο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ενθαρρυντικά και για το υπόλοιπο Δημόσιο, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία «αναίμακτα».

Η κ. Γεροβασίλη έχει επανειλημμένως δεσμευθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες που προβλέπονται εις βάρος όσων δεν συνεργάζονται και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν «λύση στο αδιέξοδο». Ως εκ τούτου, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις και ενδεχομένως και «κίνητρα» τα οποία θα δοθούν στους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους τους για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ξεκάθαρη «εικόνα», ωστόσο οι σχετικές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις επί του θέματος. Ως επικρατέστερη λύση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται να προκρίνεται αυτή της παροχής κάποιου είδους επιβράβευσης στους υπαλλήλους και στους φορείς που θα ανταποκριθούν άμεσα. Η επιβράβευση θα μπορούσε να σχετίζεται επί παραδείγματι με τις προαγωγές ή ενδεχομένως με κάποιο είδος μοριοδότησης, ωστόσο, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αφορά κάποιο χρηματικό μπόνους.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ