Εφημερίδα Κοινωνική

ΤΑΚΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Χαριστική βολή για την Αυτοδιοίκηση η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ -Αποκλειστική συνέντευξη

 Breaking News

ΤΑΚΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Χαριστική βολή για την Αυτοδιοίκηση η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ -Αποκλειστική συνέντευξη
08 Ιουνίου 2017

«Το παζάρι και η συναλλαγή πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ των διαφόρων δημοτικών παρατάξεων και του Δημάρχου, κάτι που υποβαθμίζει την δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση, θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής στην εκλογή δημοτικών αρχών». 

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π και Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας του Δήμου Πειραιά απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας μας και πρόσθεσε: «πώς είναι δυνατόν ένας Δήμαρχος (που πήρε 40% ή 45%) να εφαρμόσει το πρόγραμμά του όταν είναι αναγκασμένος να υποκύπτει στις πιέσεις των μειοψηφιών για να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία του 51% στο Δημοτικό του Συμβούλιο;».

Ο κ. Τάκης Αβραμίδης απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις που του κάναμε, στα πλαίσια της ενδιαφέρουσας συνέντευξης που μας παραχώρησε, αναφέρθηκε επίσης, στη γενικότερη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και του αρμόδιου Υπουργού κου Σκουρλέτη απέναντι στους δημάρχους.

 

 Συνέντευξη στον Κώστα Παναγιωτάκη

 

 

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Αβραμίδη έχει ως εξής:

 

-Λέγεται από πολλούς δημάρχους αλλά και από την ΚΕΔΕ ότι η πολιτεία κρατάει τουλάχιστον εχθρική στάση απέναντι στους Δήμους. Εσείς τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Κοιτάξτε, χωρίς καμιά αντιπολιτευτική διάθεση, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει την πολυτέλεια να επαινεί ούτε να κατακρίνει την κάθε κυβέρνηση, αυτό που δείχνει που με τη στάση της  μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση των δυόμιση τελευταίων χρόνων είναι είτε ότι δε μπορεί είτε ότι δε θέλει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Κατ’ αρχάς, μειώνει περαιτέρω τη χρηματοδότηση, καθώς για το 2017 προβλέπεται ότι οι δήμοι θα πάρουν τα λιγότερα χρήματα απ’ όλες τις άλλες χρονιές.   Επίσης, λόγω της καθυστέρησης να δημιουργηθεί γέφυρα χρηματοδότησης με το ΕΣΠΑ, οδηγούνται σε κλείσιμο δομές για την καταπολέμηση της φτώχιας που έχουν δημιουργηθεί από φορείς των ΟΤΑ.  Παράλληλα με την κινητικότητα των υπαλλήλων, που εφαρμόζεται, αποψιλώνουν του δήμους και κυρίως τους ορεινούς και τους νησιωτικούς από το προσωπικό τους χωρίς να λαμβάνεται η άποψη των δημάρχων.   Το χειρότερο, όμως απ’ όλα, είναι ότι καθυστερούν εδώ και 8 μήνες να φέρουν μια απλή νομοθετική ρύθμιση για ν’ αλλάξει το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016 με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα από δεκάδες αιρετούς να προσφέρουν άμισθι τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης των δήμων, όπως σε θέσεις αντιδημάρχων, μελών των Δ.Σ. νομικών προσώπων, επιτροπών κ.α.

-Για το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, τι γνώμη έχετε;

Είναι και αυτό μια απόδειξη του ότι η κυβέρνηση δεν έχει μπούσουλα, ούτε σχέδιο για την αντιμετώπιση καυτών προβλημάτων της χώρας. Ένα απλό θέμα έχει γίνει γόρδιος δεσμός επειδή η κυβέρνηση το χειρίστηκε με προχειρότητα χωρίς να λάβει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε δήμου αλλά και χωρίς να έχει διασφαλίσει εκ των προτέρων νομοτεχνικά την πληρωμή των εργαζόμενων.  Και το λάθος που έκαναν πάνε να το διορθώσουν με νέο λάθος δηλαδή με νομοθετική ρύθμιση που θα δημιουργεί νέα προβλήματα.

-Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης λέει συνέχεια ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί για την τοπική αυτοδιοίκηση θέλει να κάνει μια πραγματική μεταρρύθμιση. Πιστεύετε ότι μπορεί;

Κατ’ αρχάς ο Υπουργός Εσωτερικών πρέπει να μας πει ποίο θα είναι το κόστος της μεταρρύθμισης.  Το 2015 ο προκάτοχός του ο κος. Βούτσης είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί τρία δις ευρώ.  Ο κος. Σκουρλέτης σήμερα δεν αναφέρει πουθενά για το κόστος της μεταρρύθμισης που υποτίθεται ότι προωθεί και φυσικά δεν αναφέρει από που θα αντλήσει τους πόρους αυτούς.   Επίσης, όταν λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, πρώτα πρώτα πρέπει να έχουμε συνεννοηθεί με τα συναρμόδια υπουργεία, γιατί μεταρρύθμιση σημαίνει ανακατανομή και αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων που είναι θέμα  όχι μόνο του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και άλλων υπουργείων και κυβερνητικών φορέων. Τα άλλα υπουργεία έχουν λοιπόν ερωτηθεί, έχουν δώσει απαντήσεις και αν ναι γιατί δεν δίνει στην δημοσιότητα τις απαντήσεις του ο κος. Σκουρλέτης.

-Λέγεται ότι εάν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην ψήφιση του νομοσχεδίου που θα καθιερώνει όλες αυτές τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Εσείς πιστεύετε κάτι τέτοιο;

Εδώ που έχουμε φτάσει και με αυτά που έχουμε δει τίποτα δεν θα μου φανεί περίεργο.   Αυτό που έχω να πω όμως είναι πως εάν γίνει τελικά κάτι τέτοιο θα είναι ένα τεράστιο ολίσθημα που θα μας πάει πολλά χρόνια πίσω στις εποχές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».   Ωστόσο, σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό η άρνηση του υπουργείου να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που δείχνουν τι προθέσεις έχει.  Όπως για παράδειγμα, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση της θητείας των δημοτικών αρχών από τα πέντε χρόνια στα τέσσερα.  Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα επιμένει στην άποψη να μη μπορεί ο δήμαρχος να επιλέγει ως γραμματέα πρόσωπο δικής του επιλογής αλλά πρόσωπο από συγκεκριμένο μητρώο που θα του υποδείξουν και που ουσιαστικά θα είναι ο τοποτηρητής της κυβέρνησης σε κάθε δήμο. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η κυβέρνηση θα προωθήσει την φορολογική αποκέντρωση για να στηριχθεί οικονομικά η λειτουργία των δήμων.  Νομίζω ότι όλα αυτά δίνουν ένα μικρό περίγραμμα της κατάστασης που επικρατεί αλλά και των εξελίξεων που έρχονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι οποίες φοβάμαι ότι θα την οδηγήσουν σε νέα, μεγαλύτερα αδιέξοδα.

 

 

AVRAMIDIS

«Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει την πολυτέλεια να επαινεί ούτε να κατακρίνει την κάθε κυβέρνηση. Δημιουργείται ωστόσο προβληματισμός από την άρνηση του υπουργείου να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα»


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ