Εφημερίδα Κοινωνική

Όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά – Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ προκάλεσε συζητήσεις…

 Breaking News

Όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά – Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ προκάλεσε συζητήσεις…
02 Ιουνίου 2017

Τα παραλειπόνα του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου Πειραιά…

*του Κώστα Παναγιωτάκη

 

ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ: Ο δήμαρχος διάβασε τα ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

 

Τα δυο ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ για το Μικρολίμανο δημιούργησαν συζητήσεις αλλά και εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, διάβασε από την έδρα τις δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα μας ο δημοτικός σύμβουλος του «ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» κ. Γκερλές και περίμενε πώς και πώς την τοποθέτηση του συνδυασμού για να απαντήσει αναλόγως. Πράγμα που έγινε! Από το βήμα ο κ. Γκερλές ανέλυσε όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία είχε κάνει λόγο στην εφημερίδα μας περιγράφοντας σημεία του ΦΕΚ και των αποφάσεων της Επιτροπής Αιγιαλού. Ο Γ. Μώραλης αρχικά έδωσε απαντήσεις προς το «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» λέγοντας ότι το συγκεκριμένο ΦΕΚ δεν έχει καμία σχέση με όσα «ξεσηκώνουν» τον συνδυασμό. Προτείνει μόνο την οριοθέτηση της γραμμής παραλίας και δεν εμπεριέχει καμία «δέσμευση» για το που θα τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα. Ωστόσο, βλέποντας το «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» να επιμένει, επιτέθηκε προς το συνδυασμό λέγοντας ότι «κάνει μόνο αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση»! Ακολούθησαν αντιδράσεις με τον δήμαρχο να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Γκερλέ για το Μικρολίμανο ως «ασυναρτησίες» και «παραμύθια». Κάπου εκεί τα αίματα άναψαν. Στην κουβέντα μπήκε και ο αντιδήμαρχος (πρώην δήμαρχος) Χρήστος Αγραπίδης για να υποστηρίξει τον Δήμαρχο αλλά, προς έκπληξή του, έλαβε την εξής “συμβουλή” από τον Δ. Γκερλέ: «σταμάτα να γλείφεις!». Το θερμόμετρο «χτύπησε κόκκινο». Ο αντιδήμαρχος Γ. Μελάς επιτέθηκε με τη σειρά του, λεκτικά, στον Δ. Γκερλέ λέγοντας ότι σε κάθε συνεδρίαση προκαλεί. Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν ακούστηκαν νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για το Μικρολίμανο, όπως για παράδειγμα ότι αυτό που τίθεται σε ψηφοφορία είναι μια προμελέτη, η οποία ενδέχεται να αλλάξει αν χρειαστεί να επέμβει η αρχαιολογία. Επίσης, τέθηκαν ζητήματα για τον εφοδιασμό των καταστημάτων, τη διαμόρφωση του δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, τον ενιαίο τύπο νόμιμων στεγάστρων που θα εγκρίνει ο δήμος, τα υπόγεια δίκτυα κ.α., λεπτομέρειες που ωστόσο θα αναλυθούν σε δεύτερο στάδιο.

 

mwralis

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ στα χέρια, τοποθετείται στο δημοτικό συμβούλιο

 

Στο «μάτι» των Κινέζων Πύργος, Ράλλειος, περιοχή Παπαστράτου

Πριν λίγες ημέρες, αντιπροσωπεία του Δήμου Πειραιά μετέβη στο Πεκίνο και είχε συζητήσεις «επενδυτικού χαρακτήρα». Παρουσίασε τα projects για την ανάπλαση της περιοχής του Παπαστράτου και έθεσε εις γνώσιν επενδυτών από όλο τον κόσμο, τον Πύργο και το γιαπί της Ραλλείου. Στόχος του Δήμου Πειραιά είναι να υπάρξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση τους. Ειδικότερα, για τη Ράλλειο αν και προορίζεται για Δικαστικό Μέγαρο, οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, αναγκάζουν το Δήμο Πειραιά να εξετάζει και το «plan B» που θα αφορά μια πιθανή επένδυση τουριστικής υποδομής ή ξενοδοχείου.  Σε κάθε περίπτωση αντιπροσωπεία από το Πεκίνο θα έρθει στην πόλη μας μέσα στον Ιούλη για να εκτιμήσει τα «δεδομένα».

Φρεαττύδα, Βοτσαλάκια VS παραλία Γλυφάδας

Ζέστη «έπιασε» και όπως είναι λογικό οι συζητήσεις για τις παραλίες του Πειραιά όλο και φουντώνουν. Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής του συνδυασμού Ελληνική Αυγή Πειραιά Ηλ. Κατσαφάδος έθεσε το θέμα των γαλάζιων σημαιών. Βεβαίως, Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια δεν μπορούν να διεκδικούν «δάφνες» αλλά άξιο απορίας είναι το γιατί η παραλία της Γλυφάδας έλαβε στο «άψε σβήσε» μια γαλάζια σημαία! Σχετικό λοιπόν ερώτημα έκανε ο Ηλ. Κατσαφάδος προς τον δήμαρχο, για να λάβει μια απάντηση με πολλά υπονοούμενα… «Στην παραλία της Γλυφάδας δεν έπεσαν μπάζα από κατεδαφίσεις. Ο Δήμος εκεί προχώρησε τις διαδικασίες ανάπλασης γιατί δεν βρήκε εμπόδιο με την Αρχαιολογία. Κάποια στιγμή θα είμαι πιο έτοιμος να σας πω πώς δίνονται οι γαλάζιες σημαίες. Προς το παρόν μείνετε σε αυτό που σας λέω… Μην κάνουμε συγκρίσεις.»

«Άκρως απαραίτητοι οι συμβασιούχοι»

Παρέμβαση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά πραγματοποίησε το Σωματείο Οδηγών – Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά μαζί με την Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων. Η παρέμβαση ήταν επικεντρωμένη στο μεγάλο πρόβλημα των συμβασιούχων που έχει ανακύψει από τις διαρροές στον τύπο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αμφισβητούνται τα δεδουλευμένα των εργαζομένων ενώ σύμφωνα πάντα με τις διαρροές η απόφαση βάζει τέρμα και στην συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων κρίνοντας αντισυνταγματικές τις παρατάσεις που έχουν δοθεί. Ο Βασίλης Γκιτάκος, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Σωματείου, στην τοποθέτηση του επεσήμανε ότι επιτέλους πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός που δέχονται οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση που από την μία υπόσχεται και δεσμεύεται για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου και από την άλλη τα μαζεύει και οριοθετεί την διάρκεια στην εργασία το τέλος του 2017 όπου και λήγει η παράταση της σύμβασης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά προχώρησε με πρόταση του Δημάρχου Πειραιά σε σχετικό ψήφισμα. Σε παρέμβασή του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Καλογερόγιαννης πρότεινε μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, αν θέλουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

25 χρόνια «φίλοι» με τον Κ. Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου αναγνώστηκε κείμενο εις μνήμην του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Δαβάκη. Μιλώντας σχετικά, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Πηρούνιας είπε ότι με την Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν 25 χρόνια φίλοι και έχει να πει πολλά για την πορεία και το έργο του, όπως και το έκανε…

Ποιος είναι ο φόβος του Δήμου Πειραιά για το Μικρολίμανο;

…Ποιος άλλος; Μην μπλέξει με κακό εργολάβο! Βλέπετε, το φυσάει και δεν κρυώνει με έργα στην πόλη που είχε αναλάβει ο ΤΟΞΟΤΗΣ και ακόμη βρίσκονται σε φάση… «υλοποίησης»! Συνεπώς, ο διαγωνισμός θα είναι προσεκτικός ως προς τους «όρους» που θα θέτει, ιδίως στα χρονοδιαγράμματα. Γιατί κακά τα ψέματα, ακόμη και αν ένας εργολάβος κηρυχτεί έκπτωτος από ένα έργο, είναι μια διαδικασία που δεν συμφέρει καμία πλευρά. Αλλά ας μην προϊδεάζουμε αρνητικά…

Κυκλοφοριακή Μελέτη πριν την ανάπλαση

Μπορεί το κέντρο του Πειραιά να «διψά» για μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη που θα λύσει αυτό το χάος στους δρόμους αλλά αυτή που μάλλον… θα γίνει πιο «άμεσα» είναι αυτή του Μικρολίμανου και αυτό διότι την θέτει ως προϋπόθεση η ανάπλαση. Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε και ‘κει… «αντιδρομήση»! Είναι μια πρόταση – σκέψη που έπεσε στο τραπέζι αλλά ακόμη θέλει μελέτη.

Μια σημαντική λεπτομέρεια…

Κάτι που κανείς δεν είχε σκεφτεί για την ανάπλαση του Μικρολίμανου είναι… η Περιφέρεια (που την χρηματοδοτεί!). Διότι, ακούστηκε ότι το «ΣΕΝΑΡΙΟ Α», που τελικά απορρίφθηκε (δηλαδή τραπεζάκια εφαπτόμενα στα καταστήματα και όχι στον κοινόχρηστο χώρο), ενδεχομένως να δημιουργήσει «ζητήματα» με τα χρήματα που θα δοθούν. Γιατί; Διότι η Περιφέρεια δεν χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις και η «εφαπτόμενη επέκταση καταστημάτων» ίσως λογιζόταν (από κάποιους) ως «ιδιωτική επένδυση». Με το «ΣΕΝΑΡΙΟ Β» τέτοιο θέμα δεν τίθεται καθώς εκεί μιλάμε για χρήση κοινόχρηστου χώρου.

Οι επιθέσεις και τα… 20ευρα

Επιθετικό για μια ακόμη φορά το «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» προς τη Δημοτική Αρχή. Μια φράση της δημοτικής συμβούλου κας Σταθάκη για κάτι… «20ευρα που δίνονταν προεκλογικά», υπόθεση που όπως είπε, βρίσκεται στον Εισαγγελέα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο δημοτικό συμβούλιο με τον δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη να αντεπιτίθεται στον συνδυασμό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας λέτε δηλαδή ότι οι Πειραιώτες εξαγοράζονται; Αυτό μας λέτε; Αυτό κα Σταθάκη λέγεται υπονόμευση της νοημοσύνης των πολιτών…!»

SOS εκπέμπει η Β’ Κοινότητα για τις άδειες καταστημάτων

Είναι απίστευτο και όμως αληθινό! 35 θέματα για άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος «πέρασαν» την πόρτα πρόσφατης συνεδρίασης της Β’ Δημοτικής Κοινότητας. Οι πιέσεις είναι μεγάλες και το έργο της προέδρου κας Αθανασίου καθώς και των κοινοτικών συμβούλων, ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν μιλάμε μόνο για απλή αδειοδότηση αλλά και για αποφάσεις περί παρατάσεως ωραρίου λειτουργίας, θέμα που πολλές φορές εγείρει αντιδράσεις και φέρνει τα διαμερίσματα σε κόντρα με μεγαλοεπιχειρηματίες και τους δικηγόρους τους. Το πρόβλημα παρατήρησε μάλιστα και ο δημοτικός σύμβουλος του «ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» κ. Γκερλές. Από την πλευρά της, η κα Αθανασίου, όπως αποκλειστικά πληροφορήθηκε η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ζήτησε από τον Δήμο Πειραιά να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Κοινότητας ένας  δικηγόρος από τη νομική υπηρεσία και αυτό γιατί την προηγούμενη  φορά που είχε δημιουργηθεί κάποιο «συμβάν», η ίδια κατέληξε στο Αστυνομικό Τμήμα!

Τι συνέβη τελικά στην Γ’ Κοινότητα;

Πώς και πώς περιμέναμε «απάντηση» στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας από την Γ’ Δημοτική Κοινότητα για όσα διαδραματίστηκαν εκεί κατά την ψηφοφορία του θέματος ανάπλασης του Μικρολίμανου. Το πώς δηλαδή το 4-4 έγινε 5-3… Μετά την επιστολή καταγγελία 3 κοινοτικών συμβούλων, είχαμε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Γ’ Κοινότητας κ. Λιακόσταυρο, ο οποίος μας είπε ότι το θέμα θεωρείται «λήξαν» και ότι θα έδινε ξεκάθαρες απαντήσεις στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μόνο που ο κ. Λιακόσταυρος δεν πήγε στη συνεδρίαση! Αντ’ αυτού παρευρέθηκε η κοινοτική σύμβουλος κα Ηλιάκη – Κωνσταντινίδου Μαρία, της οποίας η ψήφος παραμένει «αδιευκρίνιστη»… Περιμέναμε λοιπόν κάποια δημόσια τοποθέτηση ή έστω την ανάγνωση της επιστολής που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέδωσε η κα Ηλιάκη – Κωνσταντινίδου Μαρία (υγ. σε εμάς δεν εστάλη ποτέ κάποιο κείμενο). Δεν ειπώθηκε όμως το παραμικρό. Παρά μόνο σε μια αποστροφή του λόγου του ο Δήμαρχος είπε ότι όλα έγιναν σωστά στη Γ’ Κοινότητα, σύμφωνα και με την πληροφόρηση που είχε. Τώρα  αν δόθηκαν διευκρινήσεις στο Γραφείο Δημάρχου, εμείς δεν το γνωρίζουμε. Καλό θα είναι πάντως επειδή το θέμα πήρε διαστάσεις, να υπάρξει κάποια επίσημη, έγγραφη απάντηση από πλευράς Γ’ Κοινότητας ή έστω από την ίδια την κοινοτική σύμβουλο που να δημοσιευτεί στον Τύπο. Διαφορετικά και εμείς, όπως και πολλοί συμπολίτες μας θα μείνουμε με την απορία…


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ