Εφημερίδα Κοινωνική

Οδύσσεια στο Αιγαίο για μια γέννα – Στα νησιά ακόμα και ο τοκετός εγκυμονεί κινδύνους

 Breaking News

Οδύσσεια στο Αιγαίο για μια γέννα – Στα νησιά ακόμα και ο τοκετός εγκυμονεί κινδύνους
19 Ιουνίου 2017

Η καταγγελία μιας μαίας που εργάζεται στο νησί της Ανδρου είναι αρκετή για να αναδείξει τα προβλήματα των νησιών, που είναι εντελώς ανήμπορα λόγω ελλείψεων να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε ιατρικό περιστατικό. Αεροδιακομιδές είναι η συνηθέστερη λύση για τα περισσότερα νησιά, ωστόσο ο γερασμένος εναέριος στόλος της χώρας μας δεν επιτρέπει ούτε αυτό πολλές φορές. Οπως στην περίπτωση που περιγράφει η κ. Ράνια Ταουσάνη, μαία Κέντρου Υγείας της Ανδρου.

Την περασμένη Κυριακή το πρωί, η κ. Ταουσάνη δέχθηκε τηλεφώνημα από το Κέντρο Υγείας όπου εργάζεται καθώς μια γυναίκα γεννούσε. «Ωραία, επιτέλους και ένας φυσιολογικός τοκετός! Ερχεται μια γυναίκα που πονούσε και αρχίζουν να σκάνε μαζί όλα τα προβλήματα, 41 χρόνων, το πρώτο παιδί με καισαρική, με μεγάλη αιμορραγία και τρελά ανεβασμένη πίεση. 10 εγκεφαλικά και 30 εμφράγματα εγώ», περιγράφει η μαία στην καταγγελία της που δημοσιεύτηκε σε τοπικό ιστότοπο.

Τηλεφωνεί στο ΕΚΑΒ παρακαλώντας τους να κάνουν γρήγορα λέγοντας «θα τους χάσω και τους δύο». Γρήγορα ήρθε το ελικόπτερο και πήγαν στο νοσοκομείο της Σύρου. Ο τοκετός πραγματοποιήθηκε και η μητέρα ήταν καλά, ωστόσο το νεογέννητο έπρεπε να μεταφερθεί για νοσηλεία σε ειδική μονάδα στην Αθήνα.

«Ερχεται άλλο ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και παίρνει το μωρό και εμένα μαζί για Αθήνα. Στο ελικόπτερο είναι τρία μέλη του πληρώματος, ο γιατρός του ΕΚΑΒ και ένα μέλος του ΕΚΑΒ», αναφέρει και συνεχίζει: «Φεύγοντας από τη Σύρο έβλεπα στο βάθος θολά, είχε πολύ αέρα και ομίχλη, να ξεχωρίζει η κάτασπρη Παναγιά της Τήνου. Σκεφτόμουνα πόσα θαύματα έχει κάνει. Πρώτα σε όλους τους Τηνιακούς και όσους θέλουν τη βοήθειά της. Επτά από αυτούς που χρειαστήκαμε τη βοήθειά της ήμασταν και εμείς μέσα στο ελικόπτερο. Νότια της Κέας και όσο ήμασταν πάνω από τη θάλασσα άρχισε μια περίεργη κινητικότητα στους πιλότους.

Καταλάβαμε ότι κάτι γίνεται, το πόσο σοβαρό ήταν το μάθαμε μετά. Βλέπουμε το ελικόπτερο να πηγαίνει δεξιά για Κέα. Προσγειωθήκαμε στο ελικοδρόμιο της Κέας. Βγαίνει ο μηχανικός, βλέπει τη βλάβη και κάνει νόημα “τέρμα”. Οταν άνοιξε την πόρτα μου είπε κάτασπρος ότι έχουμε βλάβη. Ο πιλότος μας ζήτησε συγγνώμη που δεν μπορούσαν να μας πάνε Αθήνα, αλλά έχει σοβαρή βλάβη το ελικόπτερο και σωθήκαμε από θαύμα».

Σύμφωνα με την αφήγηση της κ. Ταουσάνη, η αντίδραση των πιλότων του νέου ελικοπτέρου που ήρθε να τους παραλάβει, αυτή τη φορά από την Κέα με προορισμό την Αθήνα, ήταν «ανάψτε κερί, είστε τυχεροί». «Εγιναν τόσα πολλά, έτρεξαν τόσοι άνθρωποι, κινδυνέψαμε τόσοι και όλα αυτά γιατί μια γυναίκα πήρε απόφαση να μείνει στην Ανδρο, ενώ ήξερε πόσο κρίσιμη ήταν η κατάστασή της. Εμείς όλοι απλά κάναμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούσαμε. Ευχαριστώ την Παναγία που είμαι απόψε, Δευτέρα, σπίτι μου και μπορώ να αγκαλιάσω την οικογένειά μου», καταλήγει η κ. Ταουσάνη.

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ