Εφημερίδα Κοινωνική

Τοποθέτηση Δημάρχου Γιάννη Μώραλη στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά για το θέμα με τα απορρίμματα

 Breaking News

Τοποθέτηση Δημάρχου Γιάννη Μώραλη στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά για το θέμα με τα απορρίμματα
26 Ιουνίου 2017

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη με τα απορρίμματα, εξαιτίας της απεργίας των συμβασιούχων στον τομέα Καθαριότητας, τόνισε:

«Είναι κοινή άποψη -δε νομίζω να διαφωνήσει κανείς- ότι πραγματικά υπήρχε ένας κακός σχεδιασμός και μια σειρά κακών αποφάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν θα σταθώ σε πρόσωπα, αν είναι ο Α ή ο Β Υπουργός. Υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία έκανε κάποιες επιλογές οι οποίες εκ των πραγμάτων οδήγησαν σε ένα κακό αποτέλεσμα.

Και παρά τις ανησυχίες της πλειοψηφίας των Δημάρχων και της ΚΕΔΕ ότι αυτή η διάταξη όπως είχε περάσει από την κυβέρνηση θα μπορούσε να τύχει αρνητικής απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως και επιβεβαιωθήκαμε τελικά και παρά τις όποιες απόψεις είχαμε εκφράσει ως Δήμοι, υπήρχε και συγκεκριμένη εγκύκλιος από την κυβέρνηση που υποχρέωνε τους Δημάρχους να προβούν στην παράταση αυτών των συμβάσεων. Στην αρχή η δέσμευση ήταν ότι θα πάνε μέχρι 31/12/2017 με σκοπό να μονιμοποιηθούν, μετά υπήρξε μια τροποποίηση ότι τουλάχιστον έως τις 31/12/2017 θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Δυστυχώς ήρθε αυτή η απόφαση πριν λίγες ημέρες που οδήγησε τους εργαζόμενους σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Ως Δήμος Πειραιά και ως Δημοτικό Συμβούλιο, στηρίξαμε και στηρίζουμε τους εργαζόμενους σε αυτό τον αγώνα και με τις παρατάσεις και με το ομόφωνο ψήφισμα και με την εν γένει στάση μας σε αυτή τη διαδικασία. Σταθήκαμε κοντά τους και σωστά πράξαμε κατά την εκτίμησή μου. Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους οι οποίοι δικαίως –ασχέτως αν είχαν προσληφθεί για ένα 8μηνο-όταν είχαν αλλεπάλληλες υποσχέσεις από τους κυβερνώντες ότι θα παραταθούν οι συμβάσεις τους με σκοπό τη μονιμοποίηση ή τουλάχιστον την παράταση έως τις 31/12/2017 δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, διεκδικούν και εξεγείρονται.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην έχουμε στο μυαλό μας, τόσο εγώ όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και οι εργαζόμενοι φαντάζομαι, την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη του Πειραιά και στις περισσότερες πόλεις και Δήμους της χώρας. Είναι βέβαιο ότι μια δημοτική αρχή οφείλει να είναι κοντά στους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις τους, ειδικά όταν αυτές είναι δίκαιες, αλλά θα έλεγα πρώτιστο μέλημά της είναι να προστατεύει το σύνολο της πόλης, τη δημόσια υγεία και τη λειτουργία μιας πόλης.

Πρέπει να κάνουμε την επιλογή ή με τους μεν ή με τους δε; Όχι, μπορούν και τα δύο να συνυπάρξουν. Να στηρίζεις τους εργαζομένους στον δίκαιο αγώνα εφόσον το πιστεύεις, αλλά να μην απεμπολείς και την υποχρέωσή σου απέναντι στο σύνολο της πόλης, να έχεις μια πόλη επαρκώς καθαρή, μια πόλη που να μην κινδυνεύει η δημόσια υγεία και να μην επικρατεί αυτή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πόλη. Προφανέστατα είναι δύσκολη η διαχείριση και η ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο υποχρεώσεων μας εντός ή εκτός εισαγωγικών. Είναι βέβαιο ότι είναι υποχρέωσή μας να κοιτάμε το καλό της πόλης, των δημοτών και τη δημόσια υγεία, αλλά βεβαίως όταν νιώθουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο, πάλι θα έλεγα ότι είναι υποχρέωσή μας να στεκόμαστε στο πλάι τους.

Τα πράγματα απ΄ ό τι φαίνεται δεν πάνε καλά. Η εξέλιξη των θεμάτων έχει σχέση με τη διεκδίκηση των εργαζομένων και τις επαφές που είχαν με τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και στις συναντήσεις που η ΚΕΔΕ είχε με τον αρμόδιο υπουργό. Υπάρχει και μια συνάντηση τώρα η οποία είναι σε εξέλιξη, αλλά οι μεν εργαζόμενοι απ‘ ότι ξέρω απέρριψαν ως ΠΟΕ-ΟΤΑ την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία τους πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο και η ΚΕΔΕ από την άλλη πλευρά έχει τις αμφιβολίες της για το εάν το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα είναι πάλι εντός Συντάγματος, εντός νομίμου πλαισίου και εάν είναι ένα νομοσχέδιο που θα υλοποιηθεί ή θα έχουμε πάλι μια εξέλιξη σαν την τωρινή.

Από την άλλη νομίζω είναι ρεαλιστική απεικόνιση, ότι ελάχιστες ημέρες ακόμα εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα έχουμε πολλαπλάσια προβλήματα στην πόλη και όχι μόνο στον Πειραιά, ενδεχομένως και σε άλλες πόλεις. Επίσης, να πω επειδή διάφορα πράγματα περνάνε στο διαδίκτυο και διάφοροι συνάδελφοί μου επαίρονται ότι μαζεύουν τα απορρίμματα, υπερηφανεύονται ότι μαζεύουν τα απορρίμματα στην πόλη τους, να πω ότι διαφωνώ με τη διαδικασία αυτή.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν πιο έξυπνοι ή πιο πονηροί Δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια και μπορούν να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις πόλεις τους, αλλά κατ’ εμέ αυτό δεν είναι μια ένδειξη συναδελφικότητας ανάμεσα στους δημάρχους ή ενδεχομένως και συναδελφικότητας ανάμεσα σε εργαζομένους, γιατί κάποιοι μαζεύουν τα σκουπίδια εκεί, όπως δεν είναι και επιλογή της δημοτικής αρχής, της παράταξής μας τουλάχιστον, το είχαμε πει και προεκλογικά, να κάνουμε την επιλογή που άλλοι δήμαρχοι εμφανίζονται δημόσια να κάνουν, εμπλέκοντας ιδιώτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Από την άλλη όμως, επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε να μείνουμε και ως δήμος, ως δημοτική αρχή, ακίνητοι, παρακολουθώντας τα όσα εξελίσσονται στην πόλη μας, χωρίς να πάρουμε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία, αφού φυσικά συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφού ακουστούν όλες οι απόψεις. Εγώ δεν θα προτείνω κάτι τώρα. Θέλω απλώς να κάνω μια περιγραφή της κατάστασης όπως την έχω στο μυαλό μου. Αυτές τις δέκα ημέρες τουλάχιστον έχω κάτσει και έχω εμβαθύνει αρκετά, πηγαίνω στην ΚΕΔΕ που δεν το συνηθίζω. Πήγα και στη Γενική Συνέλευση καθώς και σήμερα στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο. Και με τους εργαζομένους της ΠΟΕ – ΟΤΑ έχω μια επικοινωνία για να ενημερώνομαι και από εκεί. Δυστυχώς όμως νομίζω κι αυτό διεφάνη – δεν ξέρω αν η κα Παντελάκη επειδή συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είδε κάτι διαφορετικό – αλλά εγώ από τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ δεν έφυγα πιο αισιόδοξος ότι θα δοθεί μια λύση στο θέμα, όσο άμεσα η κατάσταση επιτάσσει.

Επαναλαμβάνω ότι συνεχίζοντας εγώ προσωπικά και οι περισσότεροι στην αίθουσα να είμαστε με τους εργαζομένους στο βαθμό που έχουν δίκιο στα αιτήματά τους και έχουν δίκιο ότι – δεν θα πω εξαπατήθηκαν – εν πάση περιπτώσει δόθηκαν ελπίδες οι οποίες όπως απεδείχθη ήταν φρούδες. Από την άλλη, δεν μπορούμε να αφήσουμε και αυτή την κατάσταση να εξελίσσεται χωρίς να συμβαίνει απολύτως τίποτα. Έχουμε πολίτες οι οποίοι εξεγείρονται, δημότες οι οποίοι διαμαρτύρονται και στην καθαριότητα και στον κάθε ένα από εμάς στο δρόμο και στα γραφεία τους, οι οποίοι μας απειλούν με μηνύσεις και προσφυγές στον Εισαγγελέα εναντίον εμού, των συνεργατών μου και της δημοτικής αρχής. Θα πρέπει νομίζω όλοι, είτε είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι ή δημοτική αρχή, αλλά και οι εργαζόμενοι – δεν ξέρω αν σήμερα θα τοποθετηθεί εδώ κάποιος από τους εργαζομένους, αλλά θα πρέπει και οι εργαζόμενοι να μας πουν – παρά το δίκαιο του αιτήματός τους – τι σκέφτονται από την πλευρά τους για την εξέλιξη αυτή. Αν σκέφτονται να συνεχίσουν σε μια τέτοια γραμμή όπως μέχρι σήμερα και να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και πως θα καταντήσει η χώρα ή και η πόλη, ο Πειραιάς συγκεκριμένα που συζητάμε ή αν έχουν σκεφτεί και εκείνοι κάποιες διαφοροποιήσεις στη στρατηγική τους, στην πολιτική αυτή διεκδίκηση η οποία εξελίσσεται, με διαφορετικούς ίσως τρόπους. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το λέω κυρίως προς τους δημότες και τους πολίτες του Πειραιά οι οποίοι δεν οφείλουν να παρακολουθούν τα θέματα στενά, ότι δεν είναι ευθύνη του Δήμου ή των Δήμων η κατάσταση αυτή, είναι ξεκάθαρο αυτό.

Από την άλλη βεβαίως δικαιολογημένα έχουν μια απαίτηση από τον δήμο να δώσει μια λύση. Πολίτες είναι, πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη και αρκετά ακριβά για την εποχή τουλάχιστον στο δήμο μας και έχουν την απαίτηση αυτό το οποίο πληρώνουν, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, να τους επιστρέφεται πίσω. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα, μπορεί να μην συνέβαινε πριν σε απόλυτο βαθμό, τώρα δεν συμβαίνει καθόλου.

Αυτά πρέπει να τα συνυπολογίσουμε πιστεύω στη σημερινή συζήτησή μας, να ακούσουμε όλες τις παρατάξεις ή όσους δημοτικούς συμβούλους θέλουν να τοποθετηθούν κύριε Πρόεδρε επί του θέματος, να ακούσουμε ενδεχομένως και εργαζομένους εάν είναι εδώ για το πώς εκείνοι σκέφτονται τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους ή εάν έχουν να μας πουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είπα εγώ. Επίσης η ΠΟΕ – ΟΤΑ έκανε και εκείνη μια πρόταση και μας διανεμήθηκε στην ΚΕΔΕ. Κρίθηκε βεβαίως από τους νομικούς εκεί τους πιο ειδικούς ως μια πρόταση η οποία και αυτή έχει πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της».

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ