Εφημερίδα Κοινωνική

Καλοκαιρινές οδηγίες πρόληψης μεταβολικών νοσημάτων

 Breaking News

Καλοκαιρινές οδηγίες πρόληψης μεταβολικών νοσημάτων
21 Ιουνίου 2017

Η γιατρός Ασημίνα Γανωτοπούλου, Ειδικός Παθολόγος (Διαβητολόγος) με εκπαίδευση στα μεταβολικά νοσήματα και το Σακχαρώδη διαβήτη και επιστημονικός συνεργάτης του Διαβητολογικού κέντρου Γ.Ν. Πειραιά του Τζανείου μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις ημέρες του καλοκαιριού για τη πρόληψη μεταβολικών νοσημάτων.

«Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές, είχαν την χαρά και την τιμή να μοιραστώ το πρωινό της Τετάρτης 14 Ιουνίου με τα μέλη του ΚΑΠΗ Β1 του Δήμου Πειραιά.

Συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε και να λυθούν απορίες για το τι πρέπει να κάνει κάποιο άτομο που έχει χρόνιο μεταβολικό νόσημα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είναι δεδομένο σε πολλούς ότι το καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, ξεκούραση, χαλάρωση , αποφυγή από καθετί ενοχλητικό του χειμώνα. Όμως δεν πρέπει να σημαίνει διακοπές και από την υγεία μας. Έτσι όποια φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει ένα άτομο, πρέπει να την συνεχίζει και τους καλοκαιρινούς μήνες, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών του. Είναι φυσικό το καλοκαίρι καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, να ιδρώνουμε περισσότερο, άρα έχουμε μεγαλύτερη απώλεια υγρών, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η αρτηριακή πίεση. Εάν λοιπόν ένα άτομο βρίσκεται υπό αντιυπερτασική αγωγή, ειδικά υπό συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες, πιθανό να χρειάζεται τροποποίηση αυτής καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως το Α και το Ω των μεταβολικών νοσημάτων είναι η διατροφή. Είναι αναγκαία η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων, με πολλές δροσερές σαλάτες, αρκετό νερό όσο μπορεί και επιτρέπεται για τον καθένα μας, και βεβαίως φρούτα.

Οφείλουμε, στο σημείο αυτό να προσέχουμε τις μερίδες των φρούτων, ειδικά όσα άτομα έχουν διαβήτη. Ένα φρούτο είναι και το καρπούζι… δεν πρέπει όμως να φάει κανείς ένα ολόκληρο καρπούζι! Σημαντικό ρόλο λοιπόν παίζει το μέτρο και η ποσότητα των φρούτων, καθώς και όλων των τροφών είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάνε τα άτομα που θα βγουν στον ήλιο, ειδικά τα ηλικιωμένα και τα μικρά παιδιά, να φοράνε ανοιχτόχρωμα ρούχα με δροσερά και ελαφριά υφάσματα, καπέλο και αντηλιακές κρέμες με προστασία. Τα άτομα επίσης που έχουν διαβήτη οφείλουν να προσέχουν πολύ την προστασία των ποδιών τους, να φοράνε παπούτσια και στην παραλία και στην θάλασσα, να μην πατάνε ξυπόλητοι πουθενά, να προσέχουν για χτυπήματα, να διατηρούν τα πόδια τους καθαρά και ενυδατωμένα.

Το πρωινό αυτό ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό αφού έγινε μια ικανοποιητική συζήτηση με όλους! Εύχομαι να έχουμε όλοι ένα όμορφο και υγιές καλοκαίρι!»

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Swiffy Output
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ