Εφημερίδα Κοινωνική

Αναβίωση του Κλήδονα από τον ΦΟΙΒΟ

 Breaking News

Αναβίωση του Κλήδονα από τον ΦΟΙΒΟ
19 Ιουνίου 2017

Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.

Ουσιαστικά ο «Kλήδονας» σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.

Με βάση το ανωτέρω έθιμο ο πολιτιστικός, μορφωτικός, εξωραϊστικός σύλλογος ΦΟΙΒΟΣ την Πέμπτη 15 Ιουνίου πραγματοποίησε την αναβίωσε του εθίμου του Κλήδονα, στην κεντρική πλατεία Καμινίων που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Αγίου Ελευθερίου. Η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Δήμητρα Γκλεζάκου μαζί με τα μέλη του ΔΣ υποδέχθηκαν τους καλεσμένους τους στην κεντρική πλατεία, όπου παρευρέθησαν πάρα πολλοί φίλοι του συλλόγου καθώς και κατοίκων της περιοχής. Μεταξύ αυτών μπορέσαμε και διακρίναμε τον βουλευτή κ. Κώστα Κατσαφάδο, τον δήμαρχο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργο Ιωακειμίδη, τον πρώην βουλευτή κ. Δημήτρη Καρύδη, την πολιτευτή κα. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, τους Αντιδημάρχους Πειραιά: κ. Παναγιώτη Καλογερόγιαννη, κα. Αθηνά Χαρβαλάκου – Γλύκα, κ. Σταύρο Βοϊδονικόλα, και κ. Στέλιο Γαϊτανάρο, τον πρόεδρο της Δ’ κοινότητας κ. Αναστάσιο Πούλο, την Κοινοτική Σύμβουλο κα. Κατερίνα Δουρέκα, τον επίτιμο πρόεδρο του «ΦΟΙΒΟΥ» κ. Γιάννη Κοροβίλα, τον πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρο Τσόντο μαζί με τα μέλη του ΔΣ, τον πρόεδρο της Ένωσης Κρητών Νίκαιας – Κορυδαλλού κ. Γιώργο Καμινογιαννάκη, τον Σύμβουλο Δημάρχου κ. Μάκη Αγγελετάκη, τον Διοκητή του Αστυνομικού Τμήματος Καμινίων κ. Κούβαρη, τον κ. Ν. Λακαφώση κ.α. Την εφημερίδα μας που ήταν χορηγός επικοινωνίας εκπροσώπησαν οι δημοσιογράφοι κα. Χριστίνα Μπιτάδου και ο κ. Δημήτρης Κρητικός.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Δήμητρα Γκλεζάκου στην εκδήλωση μας δήλωσε: «Σήμερα ο πολιτιστικός σύλλογος ΦΟΙΒΟΣ για 2η συνεχή χρονιά κάνει ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι στον πολιτισμό, ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Σήμερα Πέμπτη 15 Ιουνίου στην πλατεία Νίκου Λεγάκη θα κάνουμε αναβίωση του εθίμου με φωτιές και τα κρυφά μυστικά του Κλήδονα σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ». Είναι γνωστό ότι ο ΦΟΙΒΟΣ μέσα από μια πορεία 63 χρόνων προσπαθεί να κρατήσει ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Η 24η Ιουνίου είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικές παράδοσης και ετοιμαζόμαστε να την γιορτάσουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, στον Δήμο μας και στους εθελοντές.»

klhdona1

klhdona2

klhdona3

klhdona4

klhdona5

klhdona6

klhdona7

klhdona8

klhdona9

klhdona10

klhdona11

klhdona12

klhdona13

klhdona14

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ