Εφημερίδα Κοινωνική

Αναπτυξιακή ημερίδα για τον Πειραιά οργάνωσε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

 Breaking News

Αναπτυξιακή ημερίδα για τον Πειραιά οργάνωσε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
23 Ιουνίου 2017

Σημαντική Αναπτυξιακή ημερίδα για τον Πειραιά οργάνωσε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού της διαλόγου για την τελική κατάρτιση του «Σχεδίου Ελλάδα» που θα παρουσιαστεί στο πρώτο Συνέδριό της που θα γίνει στο ΣΕΦ (30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2017).

Η Ημερίδα έγινε την Τετάρτη στην αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΒΕΠ με κεντρικό μήνυμα: «ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑ-Ο Λόγος στους Πολίτες»

Στην Ημερίδα κλήθηκαν οι φορείς του Πειραιά (Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, Εργαζόμενοι, Επαγγελματίες), εκπρόσωποι των οποίων κατέθεσαν τις θέσεις τους για την Ανάπτυξη του ευρύτερου Πειραιά, θέσεις που καταγράφηκαν και θα ληφθούν υπόψη στο τελικό Σχέδιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.

Την εκδήλωση, η οποία ήταν επιτυχημένη καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου, «έτρεξε» ο Δημήτρης Καρύδης, πολιτευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, μέλος του πολιτικού συμβουλίου και πρώην βουλευτής.

Εισηγητές στην Ημερίδα ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης, κεντρικός Συντονιστής του Σχεδίου Ελλάδα, και ο Απόστολος Πόντας, Πρόεδρος της ΕΔΕΜ. Στην εισήγησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε πως «το θέμα στην Ελλάδα της κρίσης είναι το πώς ξεκινά η ανάπτυξη τώρα, στις συνθήκες της δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής, έλλειψης ρευστότητας και πόρων. Σ΄ αυτό θα πρέπει να απαντήσει ένα νέο σχέδιο για την Ελλάδα σήμερα».

«Απευθυνόμαστε στον κόσμο της εργασίας, των επιχειρήσεων, της γνώσης και του πολιτισμού. Χρειάζεται μία προοδευτική διακυβέρνηση και σχέδιο για Ελλάδα. Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο με τον λαό. Αν μπορούμε το φτιάξουμε, κερδίσαμε» τόνισε.

Τους άξονες για το αναπτυξιακό σχέδιο του Πειραιά εισηγήθηκαν οι, Μιχάλης Κυριακίδης και Τάσος Γρηγοριάδης.

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Κυριακίδης, στην ομιλία του τόνισε:

Στη φάση αυτή, στόχος μας δεν είναι να καταρτίσουμε ένα εξονυχιστικό πίνακα έργων , αναπλάσεων, παρεμβάσεων που έχει ανάγκη ο Πειραιάς, ούτε να κάνουμε μια λεπτομερή απογραφή την σημερινής δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι νέες επενδύσεις στο εμπορικό λιμάνι και στο λιμένα της κρουαζιέρας θα δώσουν μια νέα αναπτυξιακή δυναμική στον Πειραιά.

Η αξιοποίηση της έκτασης των λιπασμάτων στην Δραπετσώνα θα ενισχύσει την οικονομική, πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής με την δημιουργία εκατοντάδων θέσεων απασχόλησης και την δημιουργία νέων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις . Η επένδυση στην περιοχή αυτή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτήν του Ελληνικού. Το επενδυτικό σχήμα δοκιμάστηκε στο Ελληνικό. Αποκτήθηκε εμπειρία. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος και αυτής της περιοχής.

Η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε συνδυασμό με την ενίσχυση και επαναδραστηριοποίηση του ΒΙΟΠΑ Σχιστού θα αποτελέσει το βασικό αναπτυξιακό άξονα της ευρύτερης περιοχής.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νεοφυών.

Η ανάπλαση της ακτής Δηλαβέρη και ο περιβάλλον χώρος του ΣΕΦ σε συνδυασμό με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου μέχρι το γήπεδο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή δυναμική σε αυτήν την πλευρά του Πειραιά. Οι συνέργειες θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές εάν τα δυο αυτά τμήματα του παραλιακού μετώπου προχωρήσουν παράλληλα και συμπληρωματικά.

Το παραλιακό μέτωπο από το Πασαλιμάνι μέχρι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί αναμφισβήτητα ιστορικό έργο ανάπλασης και ανάδειξης της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομίας όχι μόνο του Πειραιά αλλά και της χώρας. Σε κάποια σημεία που έχουν κατεδαφιστεί αυθαίρετες κατασκευές και έχει απελευθερωθεί δημόσιος χώρος θα πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις με βάση όμως το συνολικό σχέδιο.

skanda

Είναι γεγονός ότι η παρέμβαση αυτή θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην προσπάθεια σύνδεσης της πόλης με την Κρουαζιέρα.

Η υπογειοποίηση των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου από του Κεράνη μέχρι τον σταθμό του Πειραιά θα βελτιώσει ουσιαστικά την προσβασιμότητα στην πόλη.

Η δημιουργία γραμμικού πάρκου και ποδηλατοδρόμου στις παλαιές γραμμές του ΟΣΕ από τον Αγ. Διονύσιο στη Λεύκα θα ανοίξει το δρόμο για τις πολυάριθμες αναπλάσεις που έχει ανάγκη ο Πειραιάς.

Στο ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα στο ΠΕΠ Αττικής προβλέπονται σημαντικοί πόροι για παρεμβάσεις Κοινωνικού χαρακτήρα. Η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η βελτίωση των κοινωνικών δομών , η ανάπτυξη δικτύων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης κλπ, αποτελούν ορισμένες από τις δράσεις που κατ’ αρχήν έχει απόλυτη ανάγκη η περιοχή και χρηματοδοτούνται από τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Τέλος, τα έργα αυτά αποτελούν το ελάχιστο πρώτο πακέτο ενεργοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας του Πειραιά, την ανάπτυξη της απασχόλησης, την δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τέλος την αναστροφή μιας κατάστασης που οδηγεί στην έξοδο, την γήρανση του πληθυσμού και την πληθυσμιακή συρρίκνωση».

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Το ΣΟΑΠ του Πειραιά (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης) συμπληρώνει το χωροταξικό περίγραμμα του Πειραιά και τον χαρακτήρα των αστικών παρεμβάσεων».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρώην υπουργοί, δήμαρχοι, βουλευτές, πολιτευτές, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, , εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, φορείς, σύλλογοι και σωματεία.

skanda2

skanda4

apost_gavrilis

skanda5

karidis_apost

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ