Εφημερίδα Κοινωνική

9o Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης στις Σπέτσες και στο Πόρτο Χέλι

 Breaking News

9o Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης  στις Σπέτσες και στο Πόρτο Χέλι
26 Ιουνίου 2017

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων των διαφόρων κρατικών βαθμίδων πραγματοποιήθηκε το 9ο Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης στις 17 και 18 Ιουνίου στις Σπέτσες και στο Πόρτο Χέλι, με κεντρικά θέματα την «Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Την ετήσια αυτή συνάντηση των Δημάρχων της Αττικής διοργάνωσε η Ένωση Δημάρχων σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ.Α. και την υποστήριξη του Δήμου Σπετσών.

Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου απηύθηναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο Βουλευτής της Ν.Δ. και Τομεάρχης Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Αυτοδιοίκησης κυρία Τόνια Αντωνίου, η εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Αφροδίτη Μπιζά, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού κ. Νίκος Σαράντης.

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο Γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Στο Α’ θέμα του Συνεδρίου «Οικονομική Αυτοτέλεια της Τ.Α.», εισηγητές ήταν ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Φίλος και ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης.

Στο Β’θέμα «Διοικητική Αυτοτέλεια της Τ.Α.» εισηγήθηκαν η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κυρία Ευρυδίκη Μπέσιλα-Βήκα, ο Αντιπρόεδρος ΕΝ.Δ.Α. και τ. Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Θεόδωρος Γεωργάκης.

Και στο κλείσιμο της 1ης ημέρας του Συνεδρίου, για το 3ο θέμα «Σύστημα Εκλογής και Διακυβέρνησης» εισηγητές ήταν το Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. κ. Χρήστος Κοκοτίνης και ο Πρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α. και τ. Δήμαρχος Πεύκης κ. Παύλος Καμάρας.

Τη 2η ημέρα του Συνεδρίου απηύθηνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης.

Με κεντρικό άξονα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, εισηγήθηκαν για τη «Διαχείριση των απορριμμάτων στα Νησιά της Αττικής» το Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης, η Αντιπρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. κυρία Αφροδίτη Μπιζά και τοποθετήσεις έκαναν ο Δήμαρχοι των Νησιών της Αττικής.

Στο επόμενο θέμα «Δασικοί Χάρτες»-«Αντιπυρική Προστασία», εισηγητές ήταν το Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου Καψάλης και το Μέλος του Δ.Σ. της ΕΝ.Δ.Α. και τέως Δήμαρχος Γλυκών Νερών κ. Λάμπρος Κασαγιάννης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτρο Φιλίππου, τους Δημάρχους και πρώην Δημάρχους επί των θεμάτων του Συνεδρίου.

Συνοπτικά :

Ο Υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην καθιέρωση της απλής αναλογικής λέγοντας ότι. «Μπορεί να εκφράσει στο μέγιστο βαθμό τη λαϊκή εντολή» «Να απελευθερώσουμε τοπικές δυνάμεις, να δώσουμε μια νέα ώθηση στην κουλτούρα των συνεργασιών και των συγκλίσεων».

Επίσης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης στους Ο.Τ.Α., «περιορίζοντας τις ανισότητες» όπως είπε, «των μικρών και μειονεκτικών Ο.Τ.Α.», ενώ έδωσε έμφαση την τοπική ανάπτυξη «με ενδιαφέρουσες ιδέες που προκύπτουν από το διάλογο που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες με δεκάδες αιρετά στελέχη της Αυτοδιοίκησης».

Ο αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ. πρώην Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία, όπως είπε «θα οδηγήσει σε μη κυβερνησιμότητα των Ο.Τ.Α και σε αδιέξοδα».

forum1

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του ως προς τις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. για την ανάγκη της Κοινωνίας αλλά και την ωριμότητα των ίδιων, να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Πρωτοβάθμιας Υγείας, ως και στην Αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Η τομεάρχης Τ.Α. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Τόνια Αντωνίου, τόνισε ότι όλες οι Μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας, Καλλικράτης), φέρουν την σφραγίδα της Παράταξης που εκπροσωπεί, κράτησε επιφυλάξεις για την απλή αναλογική, ενώ πρότεινε σειρά μέτρων για την αναβάθμιση του θεσμού της Τ.Α.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α., κ. Νίκος Σαράντης, στο χαιρετισμό του, τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος αναλογικότερης εκλογής, όμως με την προϋπόθεση να διασφαλισθεί, η κυβερνησιμότητα των Δήμων.

forum2

Και προσδιόρισε ως το περιεχόμενο, την ουσία της συζητούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης τα θέματα της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και της διαχείρισης του ΕΣΠΑ σε τοπικό επίπεδο, της δημιουργίας ισχυρών σε δομές και προσωπικό Δήμων, της ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες για την καλύτερη λειτουργία μας, της ορθολογικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων κ. Π. Καμάρας στην εισήγηση του κατέγραψε αναλυτικά τις παθογένειες της Τ.Α. που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με την Μεταρρύθμιση, ως και τους στόχους αυτής.

Επισήμανε ότι μια λάθος διάγνωση, μπορεί να οδηγήσει σε άστοχες παρεμβάσεις στην λειτουργία του θεσμού, με τραγικά, όπως είπε, αποτελέσματα, στην «αποτελεσματικότητα», που θα πρέπει να είναι και το ζητούμενο.

Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση, δεν υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατικής Λειτουργίας στους Ο.Τ.Α., αφού «παραμένει μακράν ο πλέον Δημοκρατικός Θεσμός της χώρας».

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στο θέμα της απλής αναλογικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η κουλτούρα συνεννόησης και συνεργασίας, δεν επιβάλλεται, αλλά αποκτάται σταδιακά», και «με την ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού προσωπικού και των εργαζομένων».

Στο θέμα της Διοικητικής Αυτοτέλειας, ο κ. Καμάρας, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Καλλικράτης έβαλε ένα κουστούμι για όλους τους Δήμους της χώρας. Εσείς προωθείτε να βάλει το Κράτος πολλά κουστούμια στην Τ.Α. Εμείς, λέμε, αφήστε τους ίδιους τους Δήμους με τα Δημοτικά τους Συμβούλια και τους Δημότες, να φτιάξουν τα κουστούμια που τους ταιριάζουν». Διότι αυτό σημαίνει Διοικητική Αυτοτέλεια.

Τον λόγο έλαβαν πλήθος Δημάρχων, που κυρίως επισήμαναν, τους κινδύνους, για μη κυβερνησιμότητα, που ελλοχεύει η καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα πρέπει να την συνοδεύουν. Παράλληλα, κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την επικείμενη Μεταρρύθμιση.

Κατά την συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά οι εισηγητές Δήμαρχοι των νησιών, περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο, τις τραγικές συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει το κάθε νησί και κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του κρίσιμου και για τον Τουρισμό, αυτού ζητήματος.

Τέλος, ο φιλοξενών Δήμαρχος Σπετσών κ. Παν. Λυράκης, στον χαιρετισμό του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Δεν χρειάζεται απλή αναλογική. Χρειάζεται απλή λογική και τα αυτονόητα». Επίσης, αναφέρθηκε, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος του στην διαχείριση των απορριμμάτων, αφού όπως είπε «παρανομούμε εν γνώσει των ποινικών και διοικητικών ευθυνών που αναλαμβάνουμε, προκειμένου να έχουμε καθαρό το νησί μας, όταν άλλοι κρύβονται πίσω από εγκυκλίους και οφίτσια».


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ