Εφημερίδα Κοινωνική

Στα άκρα η σχέση Δημάρχου Πόρου και Αντιπεριφερειάρχη Νήσων

 Breaking News

Στα άκρα η σχέση Δημάρχου Πόρου και Αντιπεριφερειάρχη Νήσων
23 Μαΐου 2017

Ένας πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα στον Δήμαρχο Πόρου κ. Γιάννη Δημητριάδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο. Αιτία, ήταν η «αιφνιδιαστική και αδιανόητη», όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Δήμαρχος, απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 25 Απριλίου 2017, κατόπιν εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος, το οποίο αποφάσισε ότι «θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για την έγκριση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλ­λιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.)».

Ο Δήμος Πόρου εξαγριώθηκε γιατί ουσιαστικά «ανοίγει» ο δρόμος για την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών τόσο στα διοικητικά όρια της περιοχής του όσο στον ευρύτερο Σαρωνικό. Με τη σειρά του, ο κ. Χατζηπέρος, συγκάλεσε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Νήσων για το θέμα, αλλά κάπου εκεί οι σχέσεις των δύο αντρών «στράβωσαν». Σύγκλιση απόψεων δε υπήρξε, ο κ. Δημητριάδης μαζί με τους Αντιδημάρχους Πόρου έφυγαν από τη σύσκεψη και ακολούθησαν ανακοινώσεις με τις οποίες οι δύο αιρετοί εξαπέλυαν πυρά εκατέρωθεν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην Ημερήσια Διάταξη της συγκεκριμένης ημέρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε τεθεί προς συζήτηση, εισηγούμενο από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Αναγνω­στόπουλο, η γνωμοδότηση «επί της αναδιαμορφωμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στη μετεγκατάσταση δύο πλωτών μονάδων υδατοκαλλιέργειας της εταιρείας Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Β.Ε.Ε.», από τις θέσεις Καμάρα και Λάκκα νήσου Πόρου, στη θέση Βράχος Παπανικόλα, νήσου Πόρου Π.Ε. Νήσων, προς δημιουργία ενιαίας μονάδας 40 στρεμμάτων και εκσυγχρονισμό με αλλαγή του είδους των εκτρεφόμενων ιχθύων». Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν αρνητικά στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά επιση­μάνθηκε «ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης των ανάλογων Προε­δρικών Διαταγμάτων για την έγκριση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλ­λιεργειών (Π.Ο.Α. Υ. )».

Δια του λόγου το αληθές, πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 150/2017, την οποία μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής. Να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηπέρος απουσίαζε από τη συνεδρίαση για λόγους υγείας. Η απόφαση αυτή, όπως σας αναφέραμε δεν «ήχησε ωραία στα αυτιά» του Δήμου Πόρου. Όπως σημειώνουν, η Περιφέρεια ζητάει από την Πολιτεία την επίσπευση της δημιουργίας ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών στο Σαρωνικό και σε 100 περίπου άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή τεράστιων ενιαίων ζωνών με αποκλειστική ιχθυοκαλλιεργητική χρήση σε ακτίνα χιλιομέτρων σε στεριά και θάλασσα, οι οποίες θα διοικούνται από τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, και στις οποίες θα υπάρχει συγκέντρωση και λειτουργία εκατοντάδων ιχθυοτροφείων και θα αποκλείεται η προσέγγιση ή η δραστηριοποίηση κάθε άλλου χρήστη (κότερα, αλιεία, τουρισμός, κατοικία κτλ).

ΟΧΙ στις ιχθυοκαλλιέργειες Η Κοινωνική ζήτησε πληροφορίες από το Δήμαρχο Πόρου. Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος μας τόνισε πολλές φορές ότι είναι πολέμιος των (Π.Ο.Α.Υ.), μας εξήγησε ότι μόλις είδε αρχικά το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, το θεώρησε σαν ευκαιρία να ειπωθεί ένα μαζικό ΟΧΙ στην εξάπλωσή τους. «Με την απόφαση που πήραν, νιώθω ότι μας κοροϊδεύουν». Ο ίδιος, μας θύμισε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα έχει απευθύνει 6 αναπάντητα έγγραφα στην Περιφερειακή Αρχή, ζητώντας την άμεση ανάληψη κοινών ενεργειών για την κατάργηση του Χωροταξικού και την απομάκρυνση των ιχθυοτροφείων από τον Πόρο, αλλά «η Περιφέρεια όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα, αλλά έλαβε ξαφνικά Απόφαση απολύτως αντίθετη με το περιεχόμενό τους και τις διαβεβαιώσεις στήριξής τους». Ο κ. Δημητριάδης, μας εξήγησε, πως το όλο θέμα έχει να κάνει με το νόμο Γερουλάνου, που απασχόλησε την επικαιρότητα στο παρελθόν, αλλά που η κυβέρνηση με ΠΝΠ « την οποία υπέγραψε και ο κ. Δρίτσας σαν υπουργός Ναυτιλίας, αν και ήταν μαζί μου παλαιότερα στο ΣτΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειες» έδωσε παράταση στις εταιρείες να υποβάλλουν τις μελέτες τους μέχρι το τέλος του 2019. Ο Δήμαρχος Πόρου ζήτησε από την Ρένα Δούρου την άμεση διόρθωση της Απόφασης, ενώ ζήτησε και κατηγορηματική τοποθέτηση του αρμόδιου χωρικού αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρου.

«Έψαξα να δω αν ο κ. Χατζηπέρος ήταν ενήμερος για το θέμα» μας είπε χαρακτηριστικά ενώ μας εξήγησε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αντιπεριφερειάρχη και εκείνος φαινόταν να κατανοεί τις ενστάσεις για αυτό και κλείστηκε ραντεβού την προηγούμενη Παρασκευή για κατ’ ιδίαν συζήτηση. Παρόντες σε αυτήν ήταν οι βουλευτές Θεόδωρος Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Εύη Καρακώστα και Γεωργία Γεννιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αλιείας κ. Παρασκευή Τουτουντζή, οι Αντιδήμαρχοι Πόρου κ.κ. Γεώργιος Κουτουζής, Αναστάσιος Παπαχρήστου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Γκιών. «Πιστεύαμε ότι θα μιλήσουμε για την απόφαση του Περιφερειακού. Αντ΄αυτού έγινε λόγος για το χωροταξικό. Το θεώρησα κοροϊδία» μας είπε και μας εξήγησε πως το όλο θέμα είναι απειλή για τα νησιά και πως στη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων μετέφερε την αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο και απείλησε ευθέως τον Δήμαρχο Πόρου λέγοντάς του «Δεν θα ξαναβγείς Δήμαρχος.». Ο ίδιος μαζί με τους αντιδημάρχους σηκώθηκε και έφυγε από τη σύσκεψη. «Δεν είναι θέμα μόνο του Πόρου. Είναι της Σαλαμίνας, των Μεγάρων, της Επιδαύρου, του Σαρωνικού γενικά. Σε λίγο θα εξαπλωθούν τόσο που οι κάτοικοι της Αττικής θα πηγαίνουμε για μπάνιο στη Μύκονο» μας είπε εξηγώντας πως οι διαχειριστές των εταιρειών αυτών θα κάνουν κουμάντο και στις χερσαίες εκτάσεις που δραστηριοποιούνται.

Τώρα, όπως μας είπε, επιδιώκει συνάντηση με την Περιφερειάρχη κα Δούρου. «Περιμένουμε τις προτάσεις του Δήμου Πόρου» H Kοινωνική, ζήτησε και τη γνώμη του κ. Χατζηπέρου για το θέμα. «Οι θέσεις της Περιφέρειας Αττικής παραμένουν σταθερές, προεκλογικά και μετεκλογικά, όσον αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό των ιχθυοτροφείων και έχουμε στην διάθεσή μας το χρονικό περιθώριο μέχρι το 2019 να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2014-2019», μας είπε ο κ. Χατζηπέρος μας εξήγησε ότι θεωρεί την αντιπαράθεση αυτή μεταξύ τους αντιπαραγωγική και μας είπε ότι έστειλε επιστολή στον Δήμαρχο Πόρου για να λυθεί το θέμα. Ο ίδιος μας είπε ότι ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής επιθυμεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών για αυτό και ζήτησε από το δήμαρχο στη συνάντηση να τοποθετηθούν για το χωροταξικό, αλλά βρήκε «πόρτα».

Στη κουβέντα μας, ο κ. Χατζηπέρος, μας εξήγησε πως ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου ένα οργανωμένο σχέδιο, έναν «στρατηγικό σχεδιασμό», όπως μας είπε χαρακτηριστικά έτσι ώστε να υπάρχει και μία εναλλακτική πρόταση απέναντι σε τυχόν επιχειρηματικά σχέδια. «Να προτείνουν μια μαρίνα, ένα σχέδιο κάτι, να υπάρχει» μας είπε. «Ο στόχος είναι ίδιος και για τις δυο πλευρές αλλά διαφέρει ο οδικός χάρτης» μας είπε χαρακτηριστικά και μας θύμισε την ανακοίνωσή του «Η στείρα άρνηση και αμφισβήτηση των υπολοίπων και το πνεύμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους συνεργαζόμενους φορείς, εκ μέρους του Δημάρχου Πόρου, δεν βοηθάει στην εποικοδομητική επίλυση των θεμάτων.. Αναμένουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου για την εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ