Εφημερίδα Κοινωνική

Συμφωνία με τους Θεσμούς: Μειώσεις έως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις –Τα αντίμετρα

 Breaking News

Συμφωνία με τους Θεσμούς: Μειώσεις έως 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις –Τα αντίμετρα
02 Μαΐου 2017

Διπλό «ψαλίδι» σε κύριες αλλά και επικουρικές συντάξεις, σε περίπου 900.000 συνταξιούχους, προβλέπει η τελική συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών, η οποία ολοκληρώθηκε στις έξι το πρωί, μετά από 12 ώρες συνεχούς διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Eργασίας οι περικοπές θα αφορούν μόνο στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που προκύπτει «προσωπική διαφορά» από τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων και το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2019 προκειμένου να εξοικονομηθεί δαπάνη 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα κυμανθούν περίπου στο 9%. Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις επειδή μόνο από την περικοπή των κύριων δεν «έβγαινε» ο λογαριασμός για εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το θετικό πακέτο των κοινωνικών μέτρων

Σε αντιστάθμισμα για το διπλό μαχαίρι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις η συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών περιλαμβάνει και μία δέσμη θετικών μέτρων για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

1. Η επιδότηση ενοικίου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το χρόνο και θα αφορά περίπου 600.000 οικογένειες.
2. Θα διατεθεί κονδύλιο 260 εκατ. ευρώ για το επίδομα πρώτου και δεύτερου παιδιού.
3. Τα σχολικά γεύματα θα επεκταθούν και θα καλύψουν το μισό σχολικό πληθυσμό των δημοτικών σχολείων και γυμνασίων.
4. Θα επεκταθεί το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλυφθούν οι ανάγκες του 30% των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών.
5. Η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό και η συμμετοχή θα είναι μηδενική για όσους έχουν μημιαό εισόδημα έως 700 ευρώ.
6. Θα διατεθεί κονδύλι 260 εκατ. ευρώ για την δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας.

Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις από την 1/9/2018

Στο πακέτο των εργασιακών σχέσεων η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των συμβάσεων. Επίσης δεν θα υπάρξει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα νομοθετηθεί το δικαίωμα της ανταπεργίας.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ