Εφημερίδα Κοινωνική

Σε αγορά «κλειστού τύπου» θα μετατραπεί η Κεντρική Αγορά του Ρέντη

 Breaking News

Σε αγορά «κλειστού τύπου» θα μετατραπεί η Κεντρική Αγορά του Ρέντη
12 Μαΐου 2017

Σε αγορά κλειστού τύπου, με προσθήκη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (τυροκομικά, τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα, ανθαγορά), θα μετατραπεί στο μέλλον η Κεντρική Αγορά του Ρέντη όπως ανέφερε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Μιχάλης Μυτιληνάκης ΟΚΑΑ στην ειδική έκδοση του περιοδικού FruitExpo by Froutonea, ενώ ο χαρακτηρισμός του χώρου σαν Επιχειρηματικό Πάρκο δίνει τη δυνατότητα για ένταξη σε επενδυτικά σχέδια αναβάθμισης εγκαταστάσεων-δικτύων-επέκτασης δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος, το παλιό μοντέλο του «μεσάζοντα» τελειώνει. Οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις νωπών είναι υποχρεωμένες για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους (κτιριακές-μηχανολογικές-λειτουργικές), να κάνουν ισχυρές αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες με παραγωγούς και ομάδες παραγωγών, να δημιουργήσουν ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα, να «διεθνοποιήσουν» την επιχειρηματικότητα τους με σταθερό προσανατολισμό στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η Κ.Α.Α. «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος για την τροφοδοσία του συνεχώς αυξανόμενου τουριστικού πλήθους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και η διαδικασία ανάπτυξης της συνεργατικότητας μεταξύ των επιχειρήσεων, μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό σημείο στο μέλλον.

«Σε καμία περίπτωση, κανένας από τους εμπλεκόμενους, πολιτική ηγεσία- και δεν εννοώ μόνο την Κυβέρνηση- αλλά διοίκηση, επιχειρηματίες διακινητές, παραγωγοί και παραγωγικές συλλογικότητες δεν μπορούν να εφησυχάζουν με το επίπεδο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Προφανώς, έχουν γίνει σημαντικά βήματα τόσο όσον αφορά την παραγωγή, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την πιστοποίηση.

Κρίσιμα όμως ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα: Δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα. Δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία οφέλους του κάθε παραγόμενου προϊόντος, ο κάθε παραγωγός καλλιεργεί ότι νομίζει ότι θα είναι επωφελέστερο.

Οι εδαφολογικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες της χώρας πρέπει να αξιολογηθούν και αξιοποιηθούν, προς όφελος των παραγωγών και της αύξησης του Εθνικού προϊόντος» όπως είπε ο ίδιος.

Η Κεντρική Αγορά χτίστηκε το 1955 και λειτουργεί σήμερα με τα δεδομένα εκείνων των εποχών. «Θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την αγορά σε μια άλλη σύγχρονη, οικονομική, λειτουργική, που να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων 30 χρόνων» σημείωσε ο κ. Μυτιληνάκης αλλά σημείωσε στη συνέχεια ότι η Κεντρική Αγορά της Αθήνας και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης διακινούν περίπου το 20% της πρωτογενούς Εθνικής παραγωγής του τομέα οπωρολαχανικών και περίπου το 80% των εισαγόμενων.


Σχετικά άρθρα

Swiffy Output
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ