Εφημερίδα Κοινωνική

Πειραιάς και παράνομη αφισοκόλληση: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ – Καταγγελίες πολιτών για ανεξέλεγκτη κατάσταση στην πόλη

 Breaking News

Πειραιάς και παράνομη αφισοκόλληση: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ – Καταγγελίες πολιτών για ανεξέλεγκτη κατάσταση στην πόλη
20 Μαΐου 2017

Ο νόμος 29/46/2001 απαγορεύει την αφισοκόλληση σε δημόσιο χώρο χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια. Η άδεια δίνεται από τους Δήμους με συγκεκριμένες διαδικασίες και προϋποθέσεις για συγκεκριμένους χώρους και με συγκεκριμένη διάρκεια. Επομένως, όποιος κολλάει αφίσες χωρίς άδεια, διαπράττει αδίκημα. Αν ένα όργανο της τάξης το αντιληφθεί κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου. Αυτό συμβαίνει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, στην Ελλάδα βέβαια το έχουμε ξεχάσει! Η αφίσα θεωρείται ρύπος, δηλαδή σκουπίδι, γι’ αυτό και ο σχετικός όρος είναι «αφισορύπανση». Όλα τα παραπάνω, τα αναφέραμε εισαγωγικά για να μπούμε στο «κυρίως θέμα».

Η παράνομη αφισοκόλληση είναι μια βαθιά διαχρονική πληγή του Πειραιά που τα τελευταία χρόνια τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Εκτός του ότι υποβαθμίζει την αισθητική της πόλης μας, κάνει κάτι άλλο, πολύ χειρότερο: Δημιουργεί προϋποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων. Αφίσες, αεροπανό υπάρχουν παντού και ανεξέλεγκτα στον Πειραιά μετατρέποντας τον δημόσιο χώρο σε μια απέραντη… «κουρελαρία». Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση;

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ με αφορμή καταγγελίες πολιτών αποφάσισε να ξετυλίξει το «μίτο της Αριάδνης» κάνοντας ρεπορτάζ. Ας δούμε αρχικά την επιστολή – καταγγελία που εστάλη στην εφημερίδα μας, η οποία όπως φαίνεται κοινοποιήθηκε και στην Αστυνομία Πειραιά: «Με την παρούσα επιστολή – καταγγελία μας, καταγγέλλουμε τη συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση από ιδιώτες που λυμαίνονται τον χώρο για ίδιον όφελος στηριζόμενοι στην ανοχή – ολιγωρία των αρμοδίων αρχών. Ειδικότερα, συνεργεία αποτελούμενα από αλλοδαπούς καθοδηγούμενα από ημεδαπό, αναρτούν απροκάλυπτα καθ’όλο το 24ωρο, σε κολώνες, στύλους και άλλα ελεύθερα σημεία του Πειραιά και των γύρω δήμων κατά παράβαση του νόμου, αφίσες, λάβαρα και χαρτόνια για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις εκμεταλλευόμενοι το κενό που δημιουργούν η μη εφαρμογή της αυστηρής νομοθεσίας και η μη επιβολή προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πέρα από τη ρύπανση εγείρεται και άλλο ζήτημα, αυτό της ασφαλούς οδήγησης καθώς καλύπτουν φωτεινούς σηματοδότες, πινακίδες της Τροχαίας αλλά και οδικές σημάνσεις. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα νόμιμα μέσα για την προβολή των μουσικών – θεατρικών εκδηλώσεων είτε του Δημοτικού Θεάτρου, είτε του Βεακείου, όπως είναι τα στέγαστρα των στάσεων του ΟΑΣΑ αλλά και τα διαφημιστικά πλαίσια του Δήμου, το διαδίκτυο, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και οι τοπικές εφημερίδες, οι επιτήδειοι επιλέγουν κατά κόρον τον δρόμο της ανομίας για μεγαλύτερο κέρδος προκειμένου να αποφεύγουν την καταβολή των δημοτικών τελών που προβλέπει ο νόμος μετατρέποντας τον Πειραιά σε καραγκιόζ μπερντέ». Με αφορμή τα παραπάνω η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ βγήκε στο κέντρο του Πειραιά και κατέγραψε πολλές περιπτώσεις παράνομης αφισορύπανσης, οι οποίες όπως διαπιστώσαμε, αυξάνονται με τακτική «Λερναίας Υδρας»!

Θελήσαμε να πάρουμε περισσότερες απαντήσεις για το ζήτημα της αφισορύπανσης στον Πειραιάεπικοινωνόντας με μεγάλη εταιρεία παραγωγής και συγκεκριμένα την People Entertainment Groupη οποία δραστηριοποιείται εντός και εκτός της πόλης μας και μάλιστα, μια από τις παραστάσεις της παίζει αυτές τις ημέρες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εκπρόσωποι της εταιρείας δεν φάνηκαν να «ξαφνιάζονται» από τις καταγγελίες των συμπολιτών μας, οι οποίες μάλιστα τους εστάλησαν και με email προς ενημέρωση. Ζητήσαμε 2 φορές απαντήσεις από την People Entertainment Group για το συγκεκριμένο θέμα μιλώντας με την εκπρόσωπο κα. Πιτσίκα, ωστόσο καμία επίσημη απάντηση δεν δόθηκε. Εύλογα δημιουργούνται σκέψεις από πολλούς ότι ενδεχομένως, το θέμα της αφισορύπανσης περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα εισιτήρια και στην επιτυχία που θα σημειώσειμια παράσταση… Στην πρώτη μας επικοινωνία βέβαια, από την People Entertainment Group μας είπαν τηλεφωνικά ότι δεν φέρουν ευθύνη για τις αφίσες στους δρόμους καθώς συνεργάζονται με άλλη εταιρεία. Όταν όμως ζητήσαμε εγγράφως τα στοιχεία της «άλλης εταιρείας», η απάντηση ήταν: «θα διαβιβάσουμε το αίτημά σας αρμοδίως…».

afises

Και έμεινε εκεί. Μεταφέραμε τις καταγγελίες αλλά και τα στοιχεία του ρεπορτάζ μας στην πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του Δήμου Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, η οποία μας μίλησε για την αφισορύπανση στην πόλη, αλλά και το ρόλο και την ευθύνη του ΟΠΑΝ πάνω στο θέμα. Μας είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Κατανοώ τις διαμαρτυρίες ωστόσο θέλω να ξεκαθαρίσω πώς έχουν τα πράγματα. Εμείς ως Δήμος και ως ΟΠΑΝ δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο για ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση στην πόλη. Άλλωστε ο νόμος ρητά αναφέρει ότι απαγορεύεται.

Αυτό το έχουν υπόψιν τους οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε και υποχρέωση μας είναι να τους το υπενθυμίζουμε κάθε φορά αλλά και να παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται. Σε πολλές περιπτώσεις μπαίνει και σχετικός όρος στις συμβάσεις που υπογράφονται. Από εκεί και πέρα, είναι στην ευθύνη του εκάστοτε παραγωγού να τηρεί τα νόμιμα. Αν δεν το πράξει, τον τελικό λόγο ως προς την επιβολή προστίμων, έχει η Δημοτική Αστυνομία. Και εμείς από την πλευρά μας ενημερώνουμε τη Δημοτική Αστυνομία, όπου παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα.

afisa

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Μέσα σε χώρους του ΟΠΑΝ έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Έξω από τους χώρους αυτούς η ευθύνη απομακρύνεται από εμάς. Γεγονός είναι πως ΟΛΟΙ πρέπει να συμμορφώνονται απέναντι σε αυτά που ορίζει ο νόμος». Η εφημερίδα μας αυτή την περίοδο εξετάζει και άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν κατακλύσει τον Πειραιά με αφίσες. Για παράδειγμα το γνωστό (από τις αφίσες) «Αρχοντικό του Σαράντη», που μάλιστα δεν βρίσκεται καν στον Πειραιά. Θα πάρουμε άραγε απαντήσεις; Δεν αισιοδοξούμε και πολύ.Βλέπετε το θέμα της αφισοκόλλησης είναι από μόνο του τόσο πολυδιάστατο που γίνεται εύκολα «μπαλάκι».

Η ευθύνη μεταφέρεται από γραφείο σε γραφείο έως ότου καταλήξει στο προφανές: «Ναι υπάρχει παρανομία, αλλά ποιος να την ελέγξει». Αυτό δηλαδή που αναρωτηθήκαμε στην αρχή του ρεπορτάζ μας. Φαύλος κύκλος! Με «θύματα» μόνο τις πόλεις και τους πολίτες… Απορείτε γιατί δεν κινείται ο «κρατικός μηχανισμός» και εν προκειμένω οι Δήμοι που στο κάτω – κάτω θα έχουν έσοδα από την επιβολή προστίμων;

Η απάντηση εύκολη: Έλλειψη προσωπικού, υποστελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία. Σκεφτείτε όμως και το άλλο: Και τα κόμματα έχουν ανάγκη, κατά περιόδους, τις αφίσες, τα λάβαρα και τα χαρτόνια. Όπως λέει ο λαός: «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Για να το φέρουμε στα μέτρα μας: «και η αφίσα από το χέρι που την κολλάει». Αυτά για αρχή και θα επανέλθουμε.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ