Εφημερίδα Κοινωνική

Φίλιππας Ασημακόπουλος κυνηγός σέντερ-φόρ υψηλών προδιαγραφών για την εποχή της δεκαετίας 1950

 Breaking News

Φίλιππας Ασημακόπουλος κυνηγός σέντερ-φόρ υψηλών προδιαγραφών για την εποχή της δεκαετίας 1950
15 Μαΐου 2017

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Γιαλό

Το ραντεβού μας είχε κλεισθεί στο σπίτι του στην περιοχή Γκύζη των Αθηνών. Ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που θα μιλούσε για πρώτη φορά δημόσια για το δικό του πέρασμα από το Ελληνικό ποδόσφαιρο της ρομαντικής εποχής με τα μεγάλα

ονόματα των ποδοσφαιριστών σε όλες τις ομάδες τότε που τα γήπεδα ήταν όλα ασφυκτικά γεμάτα και υπήρχαν παίκτες που ζωγράφιζαν με τις τεχνικές τους αρετές τις επινοήσεις τους και τα μαγικά τους.

23

Ο Φίλιππας Ασημακόπουλος άρχισε να μιλάει από τα πρώτα χρόνια που έπαιζε στην Υπεροχή Νεαπόλεως της Αθήνας.

–Όταν πήγα εγώ στον Παναθηναϊκό έπαιξα σέντερ φορ έξω δεξιά ο Χατζηνικολάου μέσα δεξιά ο Πετρόπουλος έξω αριστερά ο Φυλακτός μέσα αριστερά ο Πανάκης τερματοφύλακας ο Μαθιός ο Αλούπης δεξί μπακ σέντερ μπακ ο Λινοξυλάκης αριστερό μπακ ο Κουρτζίδης στα χαφ ο Νεμπίδης με τον Γιάννη Παπαντωνίου . Έπαιξα στον Παναθηναϊκό από το 1950 μέχρι το 1956.

–Γεννήθηκες στην Αθήνα το 1930 από πια ομάδα ξεκίνησες;

–Από την Υπεροχή Νεαπόλεως της Αθήνας ομάδα Α κατηγορίας Αθηνών και έβαζα 30 με 40 γκολ την χρονιά με τον Ατρόμητο,Αθηνών Πανιώνιο, Απόλλωνα Εθνικό Αστέρα, Άμυνα Αμπελοκήπων και κατέβηκαν οι Παναθηναϊκοί ήταν ο Αλέκος Χιωνίδης

έπαιζε στον Παναθηναϊκό και μου λέει έλα στον Παναθηναϊκό .Εν το μεταξύ ο Βαγγέλης Χέλμης που έμενε εδώ κοντά στην Αραχώβης είχε φαγωθεί να με πάρει στον Ολυμπιακό αλλά δεν έδινε ούτε 5 6 ζευγάρια παπούτσια για την ομάδα.

2

–Εσύ ήθελες να πάς στον Ολυμπιακό;

–Κοίταξε δεν ήξερα μικρός ήμουν 18χρ. μιλάμε τώρα για το 1948 αν έδινε κάτι ο Χέλμης μπορεί και να πήγαινα

—Ο Παναθηναϊκός τι έδωσε;

—10.000 δραχ. στην Υπεροχή και 250 λίρες σε μένα. Τα έδωσε ο Γερακάκης ήταν αρχηγός του Παναθηναϊκού,η λίρα τότε είχε 150.δραχ.Εγώ δεν ανακατευόμουνα οι άνθρωποι της Υπεροχής ήταν αξιοπρεπείς και οι περισσότεροι ήταν Ολυμπιακοί αλλά ο Ολυμπιακός δεν έδινε ούτε μια ντουζίνα παπούτσια. Πάω στον Παναθηναϊκό το 1950 και παίζω αμέσως σέντερ φόρ στην θέση του Γιάννη Πετσανά μεγάλος σέντερ-φόρ διεθνής. Είχε έρθει η μεγάλη ομάδα του θρυλικού Τσέμαν τερματοφύλακα της Ραμπίτ Βιένης. Και με δικό μου γκολ νίκησε ο Παναθηναϊκός 1-0. Καθιερώθηκα αμέσως ήταν προπονητής ο Χάρη Γκέιμ, . Παίζαμε 10 παιχνίδια το χρόνο και έβαζα 9 γκολ λίγες ομάδες ήμασταν Πανιώνιος,Εθνικός Αστέρας ΑΕΚ Ατρόμητος Αθηνών Απόλλων Είχε πει ο Δομάζος στην κηδεία του Λινοξυλάκη ότι αν είχα στην θέση του Αντωνιάδη τον Ασημακόπουλο θα έβγαζε τα τριπλάσια γκολ.

—Ποιος ήταν καλύτερο Νο10 Γιάννης Παπαντωνίου ή Θανάσης Μπέμπης;

—Μπέμπης με διαφορά μαζί με τους Δαρίβα Κοτρίδη Γιάννη Ιωάννου Υφαντή είχαν κάνει τον Ολυμπιακό μεγάλη ομάδα και έπαιρναν τα πρωταθλήματα. Ο Μπέμπης έπαιρνε την μπάλα από την δική του περιοχή έφτανε στη δική μας και έβαζε γκολ. Αφού παρακαλάγαμε πότε θα σταματήσει ο Μπέμπης για να νικήσουμε τον Ολυμπιακό. Ο Μπέμπης ήταν πολύ φανατισμένος με τον Ολυμπιακό και κόλλαγε και τους άλλους .το είπε κι ο Βουτσαράς κι εμείς το λέγαμε αυτό στη δική μας εποχή για τον Μπέμπη, ασταμάτητος φαινόμενο αντοχής και τεχνικής κατάρτισης κανείς δεν μπορούσε να του πάρει την μπάλα από τα πόδια του, ήταν αθλητής ποδοσφαιριστής, όπως και ο Δαρίβας. Εγώ όταν πήγα στον Παναθηναϊκό αν δεν ήταν ο Χάρη Γκέϊμ προπονητής δεν θα έπαιζα βασικός επειδή έδωσε ο Παναθηναϊκός πολλά λεφτά στην Υπεροχή δεν θα πέρναγα ούτε από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αυτό μου το αποκάλυψαν συμπαίκτες μου αργότερα,ήταν θέμα ζήλιας των άλλων παικτών του Παναθηναϊκού.

—Από τον Παναθηναϊκό ποιος ήταν ο μεγάλος παίκτης εκτός από τον Γιάννη Παπαντωνίου;

–Ο Παπαντωνίου έκανε την μπάλα ότι ήθελε αλλά ήταν στατικός παίκτης και λίγων τετραγωνικών μέτρων δεν είχε πολλές δυνάμεις ξενύχταγε έπαιζε και χαρτιά. Μεγάλο σέντερ μπακ ήταν ο Χρήστος Νικολαϊδης πριν τον Λινοξυλάκη μεγάλο εξτρέμ ήταν ο Μπάμπης Φυλακτός πάνω στη γραμμή έπαιζε διεθνής με πολλές συμμετοχές.

—Πότε έβαλες τα τρία γκολ μέσα στην Τουρκία;

—- Το 1956 παίξαμε φιλικό με την Γαλατά Σαράϊ στην Κωσταντινούπολη νικήσαμε 5-3 εγώ έβαλα τρία γκολ και από ένα οι Πανάκης,Φυλακτός

—Πότε ήρθες σε κόντρα με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού κ.Ασπρογέρακα;

–Ηταν το 1953 όταν πήραμε το πρωτάθλημα και νικήσαμε τον ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη μετά τον αγώνα είχαν βγάλει μια λίστα με τα ονόματά μας και μας δίνανε 500 δραχ. αλλά δεν έγραφαν το πόσον όταν υπογράφαμε, πάω κι εγώ να υπογράψω και γράφω μόνος μου το πόσον 500 δραχ.και υπογράφω. Το βλέπει αυτό ο Ασπρογέρακας και εξαγριώθηκε εναντίον μου,με πιο δικαίωμα πήρες τέτοια πρωτοβουλία …;προφανώς μετά έβαζαν άλλο πόσον δίπλα στις υπογραφές μας γι αυτό αντέδρασα. Από τότε δεν είχαμε καλές σχέσεις. Και το 1957 έφυγα δεν μου πήγαινε καλά να τον βλέπω και πήγα στην ΑΕΚ

—Πότε σε έβαλε ο Παναθηναϊκός στην τότε ΗΑΠ (ΔΕΗ)

—Το 1952 έψαχναν για δουλειά και για κάνα δυο μήνες δεν ανέβαινα να παίξω στον Παναθηναϊκό και με φωνάξανε μια μέρα να πάω υπάλληλος στη Λαϊκή τράπεζα είχε ο Παναθηναϊκός τον ιδιαίτερο του Ν.Πλαστήρα, και πάω στα γραφεία γιατί ήμουν του Γυμνασίου μου λέει μια κοπελιά ο μισθός είναι 600.χιλιάδες δηλ.δραχμές έτσι τα λέγαμε και θα σχολάτε στης 3 το μεσημέρι. Εγώ αρνήθηκα με το επιχείρημα ότι δεν θα προλαβαίνω τις προπονήσεις και ξανά χάθηκα από τον Παναθηναϊκό. Όμως πάλι με έψαχναν και το κατάλαβαν και βρήκαν κάποιον από την ΔΕΗ (ΗΑΠ) εκεί είχαν μπει τρεις του Ολυμπιακού και έπαιρναν 800 δραχ μισθό και με τοποθέτησαν εκεί μετράγαμε τα ρολόγια υπήρχε τρέξιμο.

—το 1957 φεύγεις από τον Παναθηναϊκό και πας στην ΑΕΚ πως έγινε αυτό;

—Εγώ δεν είχα φανατισμό με τα χρώματα των ομάδων ήμουνα αθλητής ποδοσφαιριστής και με βρίσκει μια μέρα ο Τρανόπουλος από το συμβούλιο της ΑΕΚ ήταν χρηματιστής και το λέω βρε Γιώργο πως να έρθω στην ΑΕΚ; μη σε νοιάζει μου λέει άστο επάνω μου.Έτσι απλά αθόρυβα πήγα στην ΑΕΚ για ένα χρόνο γιατί δεν ήθελα να βλέπω τον κ.Ασπρογέρακα, και μετά σταμάτησα το ποδόσφαιρο το 1958 στα 28 μου χρόνια, γιατί κουραζόμουν από την ΔΕΗ ήταν και μακρυά η Νέα Φιλαδέλφεια.

—Στη χρυσή για την ΑΕΚ πενταετία 1955-1960 αγωνίσθηκαν και έδωσαν σπάνια στοιχεία ήθους και τεχνικές αρετές και καταρτίσεις ποδοσφαιριστές όπως οι Κώστας Νεστορίδης,Λάκης Εμμανουηλίδης Γιάννης Κανάκης, Αντρέας Σταματιάδης, Φίλιππας Ασημακόπουλος, Ο διεθνής Νεστορίδης από τους μεγαλύτερους σκόρερ όλων των εποχών είχε αναγνωρισθεί ο μεγάλος καλλιτέχνης της μπάλας μια φορά σε ένα ματς με Αγγλική ομάδα ο Νέστορας με τις απίστευτες προσποιήσεις της μέσης του τα δυο σέντερ μπακ τράκαραν μεταξύ τους,είχε έρθει στην ΑΕΚ το 1955 από τον Πανιώνιο. Ο Γιάννης Κανάκης(ηγετική φυσιογνωμία επιθετικού παίκτη) είχε παει στην ΑΕΚ από την ΑΕΚ Καβάλας το 1948.

Οι φίλαθλοι τον αποκαλούσαν «μυταρόλα» γιατί με τα τρομερά σουτ (αυτούς)που διέθετε είχε γίνει το φόβητρο των τερματοφυλάκων.Αυτοί οι δυο παίκτες μαζί με τον θυελώδη ταχύτατο Εμμανουηλίδη τον τεχνίτη και γρήγορο Σταματιάδη και τον μέγα πανέξυπνο γκολτζή Φιλίππα Ασημακόπουλο ,είχαν συγκροτήσει την καλύτερη ίσως επιθετική γραμμή στο πρωτάθλημα Αθηνών μεταξύ 1955-1960.Επρόκειτο για μια τρομερή πεντάδα από τις καλύτερες όλων των εποχών της ΑΕΚ. Όλοι τους αγωνίσθηκαν κατά καιρούς στην Εθνική ομάδα και διέπρεψαν. Μια πεντάδα με φανταστικούς παίκτες με φινέτσα φαντασία και τεχνική τατάρτιση.Πολοί φίλαθλοι παλαιοί νοσταλγούν σήμερα, αυτούς τους παίκτες σ,αυτήν την ισχνή και άχαρη εποχή του επαγγελματικού και της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου. Ο Φίλιππας Ασημακόπουλος πήρε ένα πρωτάθλημα το 1953 και ένα κύπελλο Ελλάδος το 1955 με τον Παναθηναϊκό.

Ενδεκάδα του πρωταθλητή Παναθηναϊκού 1953:

-Μαθιός Βιτάλης – Σοφοκλής Αρβανίτης Γιώργος Κουρτζίδης-Θεόδωρος Αλούπης-Δημήτρης Καζάκος-Φίλιππας Ασημακόπουλος-Βγγέλης Πανάκης- Γιάννης Παπαντωνίου-Γιάννης Νεμπίδης-Λάκης Πετρόπουλος-Κώστας Χατζηνικολάου (Γιώργος Χατζόπουλος).

Ενδεκάδα του Παναθηναϊκού 1955-56 όταν κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος:

Γιώργος Χατζόπουλος-Θεόδωρος Αλούπης-Γιώργος Κουρτζίδης- Χρήστος Νικολαϊδης- Κώστας Λινοξυλάκης- Φίλιππας Ασημακόπουλος- Βαγγέλης Πανάκης- Κώστας Χατζηνικολάου- Γιάννης Νεμπίδης- Γιάννης Παπαντωνίου- Μπάμπης Φυλακτός (Τζίμης Καζάκος).

1

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ