Εφημερίδα Κοινωνική

Δασική έκταση μέσα στο Ελληνικό – Τι απάντησε στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ο δασάρχης Πειραιά

 Breaking News

Δασική έκταση μέσα στο Ελληνικό – Τι απάντησε στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ο δασάρχης Πειραιά
15 Μαΐου 2017

Εκδόθηκε και αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η πιο πολυσυζητημένη, ίσως, πράξη χαρακτηρισμού των τελευταίων ετών. Πρόκειται για την πράξη χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά που αφορά την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Το συνολικό εμβαδόν της έκτασης που περιλαμβάνεται στη πράξη χαρακτηρισμού ανέρχεται σε 6.205 στρ. (6.205.677,31 τ.μ.) εκ των οποίων:

-Τμήμα της έκτασης, εμβαδού 36,9 στρ., χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 3 ν. 998/1979, όπως ισχύει, και υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

-Τμήματα της έκτασης, συνολικού εμβαδού 6.032,6 στρ., χαρακτηρίζονται ως μη δασικού χαρακτήρα κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του Ν. 998/79 όπως ισχύει, μη υπαγόμενα στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

-Τμήματα της έκτασης, συνολικού εμβαδού 136,1 στρ., χαρακτηρίζονται ως μη δασικού χαρακτήρα κατά την έννοια των διατάξεων της περίπτωσης γ ́ της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του Ν. 998/79, όπως ισχύει, μη υπαγόμενα στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (τεχνητές δασικές φυτείες).

Σύμφωνα με την πράξη χαρακτηρισμού, “το τμήμα της έκτασης που χαρακτηρίστηκε ως δασική, τη περίοδο 1937-1939 κατά το μεγαλύτερο τμήμα είναι πεδινή χορτολιβαδική ενώ διακρίνεται και αραιή θαμνώδης βλάστηση και αραιή διάσπαρτη ή σε γραμμική φύτευση δενδρώδης. Στη συνέχεια, όμως, μέσω της φυσικής επιλογής είχε διαχρονικά (1945-2016) βλάστηση που λόγω της θέσης και της πυκνότητάς της, δημιουργεί ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές) ενώ η πύκνωσή της με φυτεύσεις, ασχέτως αν αυτές έγιναν κατόπιν σχετικής υποχρέωσης ή εξ ελευθεριότητος, δεν άλλαξε τον εν γένει χαρακτήρα της έκτασης”.

Πηγές, πάντως, πλησίον του ΤΑΙΠΕΔ επικαλούνται τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που δεν θεωρεί ότι η έκταση είναι δασική, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όλα τα νομικά βήματα για την προστασία της επένδυσης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ κ. ΣΑΚΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Επειδή το θέμα έχει ήδη προκαλέσει ενδιαφέρον αλλά και πολλά δημοσιεύματα σχετικά με το μέλλον της επένδυσης, η εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ επικοινώνησε με τον δασάρχη Πειραιά κ. Πέτρο Σακκά, ο οποίος ευγενικά μας έδωσε κάποιες διευκρινήσεις επί της «Πράξεως Χαρακτηρισμού», χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να του επιτρέπεται λόγω θέσης και αρμοδιοτήτων να απαντάει σε ερωτήσεις του Τύπου. Ανέφερε πως είναι εις γνώσιν του όλα τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αλλά ο ίδιος δεν επιθυμεί κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτά. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας στάθηκε ιδίως στα «υπόψιν» της «Πράξεως Χαρακτηρισμού» (νομολογία, διατάξεις, έγγραφα) τα οποία, όπως είπε, δικαιολογούν πλήρως την απόφασή του και συνέστησε σε όσους το επιθυμούν να αναγνώσουν την Πράξη στο σύνολό της, όπως αυτή αναρτήθηκε και δημοσιοποιήθηκε, και μέσω αυτής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση του Δασάρχη Πειραιά ΕΔΩ

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ