Εφημερίδα Κοινωνική

Ανάπλαση Μικρολίμανου: Κρίσιμες αποφάσεις στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής – Ποιο είναι το σχέδιο που προωθείται (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

 Breaking News

Ανάπλαση Μικρολίμανου: Κρίσιμες αποφάσεις στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής – Ποιο είναι το σχέδιο που προωθείται (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)
22 Μαΐου 2017

Συνεδριάζει την Τρίτη εκτάκτως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πειραιά και ώρα 10:00 π.μ.,  με σημαντικό θέμα την «περιβόητη» ανάπλαση του Μικρολίμανου.

του Κώστα Παναγιωτάκη

 

Είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει τον Δήμο Πειραιά από το 2014 όταν και δόθηκε εντολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών («πέργκολες») κατά μήκος του αιγιαλού.

Από τότε μέχρι σήμερα δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις (και με παρέμβαση τοπικών βουλευτών)  για την υλοποίηση του «νέου σχεδιασμού» ο οποίος ως τώρα είχε «κολλήσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Αιγιαλού, η οποία καθυστερούσε αδικαιολόγητα να συνεδριάσει.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, όπως είχε γράψει αποκλειστικά η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, προέβλεπε ότι μέσα στο Μάιο (το αργότερο αρχές Ιουνίου) θα έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά η μελέτη – πρόταση και αυτό διότι οι χρόνοι πλέον είναι ιδιαίτερα πιεστικοί καθώς η τελευταία παράταση που δόθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, είναι μέχρι 30/12/17.

Το θέμα λοιπόν μπαίνει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ως εξής:

«Λήψη απόφασης για την αποδοχή της προσφορότερης πρότασης επίλυσης αναφορικά με την οργάνωση των παρεμβάσεων ανάπλασης- διαμόρφωση της γενικής διάταξης και διατύπωση κατευθύνσεων για την αρχιτεκτονική διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των χώρων στην περιοχή της Ακτής Κουμουνδούρου στο Μικρολίμανο, σύμφωνα με τη Δράση 2 της μελέτης με τίτλο: ’’Προμελέτη πολεοδομικής τεκμηρίωσης για τον επανακαθορισμό γραμμής αιγιαλού και παραλίας στο Μικρολίμανο, από το ΝΑΣ έως το Ναυτικό Όμιλο (Ακτή Κουμουνδούρου), με σκοπό την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου’’»

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ έψαξε να μάθει τι είναι αυτό που τελικά περιλαμβάνει το σχέδιο για την ανάπλαση του Μικρολίμανου, καθώς πολλά ακούγονται περί… μελετών αλλά τίποτα δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, πέραν κάποιων «προτάσεων» στο πλαίσιο μιας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες πάμε για το εξής σχέδιο (αρχίζοντας από την πλευρά των κτιρίων): 1,5μ πεζοδρόμιο, 3,5μ. δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, τραπεζοκαθίσματα περίπου 6 μέτρα πλάτος και περίπου 1,6 μ. πεζόδρομος με ελεύθερη θέα, παγκάκια και πρόσβαση με σκάλες στον αιγιαλό.

Ο περίπατος θα είναι ελεύθερος κατά μήκος του αιγιαλού και εκεί που σήμερα είναι οι πέργκολες θα υπάρχουν σκαλάκια να κατεβαίνεις κάτω, καθώς θα διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος.

Για να έχετε δηλαδή μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, περπατώντας κατά μήκος του αιγιαλού στο Μικρολίμανο, θα έχετε στο δεξί σας χέρι ανοιχτή θέα – πρόσβαση (παγκάκια, ελεύθερος χώρος) και στο αριστερό τα τραπεζάκια των καταστημάτων ενώ ενδιάμεσα θα υπάρχουν πεζοδρόμια και ήπια κυκλοφορία.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό, ότι εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για «εφαπτόμενα» στα κτίρια τραπεζάκια, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμούσε ο Δήμος.

Και αυτό συνέβη διότι υπάρχει πρόβλημα με τα δίκτυα ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ.

Σύμφωνα με όσα είπαν «πηγές» στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, για να αλλάξουν φορά τα δίκτυα των ΔΕΚΟ και να συνεννοηθούν οι υπηρεσίες μεταξύ τους για το πώς θα γίνει αυτό, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και θα ανακύψουν καθυστερήσεις που θα πάνε πίσω την ανάπλαση.

Επιπλέον, ίδιες «πηγές» επισημαίνουν ότι αν τοποθετηθούν τραπεζάκια πάνω από εκεί που περνάνε τα δίκτυα, θα υπάρξει «ζήτημα» με τους καταστηματάρχες καθώς οι τελευταίοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να τα «ξηλώσουν» προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες εργασίες.

Πάμε λοιπόν «αναγκαστικά» στο σχέδιο που σας περιγράψαμε παραπάνω. Προφανώς, θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις ίσως και κάποιες αλλαγές που θα τονιστούν σε πρώτη φάση, την Τρίτη, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και θα κορυφωθούν σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δεσμεύτηκαν «πηγές» του Δήμου στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, όλα θα γίνουν στα πλαίσια που προβλέπει ο πολεοδομικός νόμος ενώ παράλληλα θα υπάρξουν διαγραμμίσεις ώστε να είναι ξεκάθαρα τα όρια για τους καταστηματάρχες.

Εν αναμονή λοιπόν των επίσημων ανακοινώσεων για την επιβεβαίωση του ρεπορτάζ.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ