Εφημερίδα Κοινωνική

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Μέι

 Breaking News

Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Μέι
18 Απριλίου 2017

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τρίτης η Τερέζα Μέι σε έκτακτο διάγγελμά της έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Εξηγώντας την απόφασή της είπε ότι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός και μετά την επιλογή για το Brexit η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα. «Και αυτό το κατάφερα» είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Παρά τις προβλέψεις για άμεσο οικονομικό κίνδυνο, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού είδαμε ότι η εμπιστοσύνη στην κατανάλωση παραμένει υψηλή, έχουμε ρεκόρ στις θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις. Κάναμε ό,τι επίτασσε η λαϊκή εντολή. Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ και δεν υπάρχει επιστροφή. Και καθώς κοιτάμε στο μέλλον η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση σχετικά με τη νέα σχέση μας με την Ευρώπη» είπε η Μέι.

Σύμφωνα με την ίδια η στάση της κυβέρνησης είναι σωστή αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαφορετική άποψη. Ενώ υπάρχει ενότητα στο λαό δεν υπάρχει ενότητα στο Γουέστμινστερ τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Οι Εργατικοί λένε ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα διαφωνεί με ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν τώρα εκλογές τότε αυτό το «παιχνίδι» θα συνεχιστεί» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα κάλεσε να αποδεχθούν το αίτημα για πρόωρες εκλογές «και ας αποφασίσει ο λαός».

Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit, δηλώνει η Μέι, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

Όπως είπε «ανακοινώνω τις εκλογές με δισταγμό αλλά θα πολεμήσω με αποφασιστικότητα». «Ας απομακρύνουμε τον κίνδυνο της αβεβαιότητας και της αστάθειας. Θα δώσω στη χώρα την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται» κατέληξε η κυρία Μέι.

Το νομοσχέδιο για την διεξαγωγή των εκλογών θα κατατεθεί στη βρετανική βουλή την Τετάρτη καθώς η απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις, στοιχείο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Μέι.

«Βουτιά» για τη στερλίνα

Με την ανακοίνωση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών η στερλίνα έχασε τα προηγούμενα κέρδη έναντι του δολαρίου, καθώς βρέθηκε νωρίτερα σε υψηλό τριών εβδομάδων. Η στερλίνα εξακολουθεί να είναι κατά 16% πιο αδύναμη έναντι του δολαρίου από την ψήφο υπέρ του Brexit το προηγούμενο καλοκαίρι

Συγκεκριμένα, η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,3% στο 1,2528 δολ. νωρίτερα είχε φτάσει στο 1,2615 δολ., σε υψηλό από τις 17 Μαρτίου.

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ