Εφημερίδα Κοινωνική

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Θα ψηφίσουμε τα μέτρα χωρίς τη λύση για το χρέος

 Breaking News

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Θα ψηφίσουμε τα μέτρα χωρίς τη λύση για το χρέος
25 Απριλίου 2017

Προϋπόθεση για να πάρουμε τη λύση για το χρέος «βάπτισε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα που θα ψηφισθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε, πάντως, ότι αν δεν τηρηθεί η συμφωνία από την πλευρά των δανειστών «μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω κάτι που ψήφισε». Επέμεινε παράλληλα, ότι τα μέτρα που θα ψηφισθούν θα εφαρμοσθούν παράλληλα με τα αντίμετρα.

Εντύπωση προκάλεσε και η διαπίστωση του κ.Τσίπρα ότι φέτος το Πάσχα είχαμε τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων επτά ετών, υπονοώντας ότι οι Έλληνες έχουν λεφτά και ταξιδεύουν. Και ενώ αναφέρθηκε στους «καινούργιους δρόμους» δεν είδε όταν «βγήκε έξω» την απίστευτη ταλαιπωρία στους ημιτελείς άξονες.

Όπως ήταν αναμενόμενο σε μια συνέντευξη που δόθηκε την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρωθυπουργός θριαμβολόγησε για το πρωτογενές πλεόνασμα – ήταν χαρακτηριστική, μάλιστα, η αποστροφή του ότι… «έκανε το σταυρό του»- και έσπευσε να προσθέσει ότι στόχος της Γερμανίας και του ΔΝΤ ήταν να φθάσουν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, ώστε να κατηγορηθεί η Ελλάδα. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι οι μόνοι που απέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 42 φορές μεγαλύτερο από τις προβλέψεις του ΔΝΤ, έφθασε να πει ότι οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ «μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Τέτοια πίεση μας ασκούσαν»…

Σε ερώτηση σχετικά με την παλαιότερη δήλωσή του «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι χάρη στη στάση που τήρησε η κυβέρνηση, «για πρώτη φορά είχαμε μία διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός».

Ο κ.Τσίπρας επέρριψε πολλές φορές ευθύνες «στους προηγούμενους» να για πει ότι μια σειρά μέτρων η κυβέρνησή του τα βρήκε και δεν τα νομοθέτησε, αρνούμενος, ωστόσο, στην ουσία να απαντήσει γιατί δεν τήρησε τις προεκλογικές του υποσχέσεις π.χ. για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Η μόνη φορά που εμφανίσθηκε απολογητικός ήταν για να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τις επιλογές που έκανε κόντρα στην προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι ο μόνος που έχει μιλήσει για «αυταπάτες».

Στη διάρκεια της συνέντευξης γινόταν σαφές ότι ο κ.Τσίπρας επιχειρούσε να επικοινωνήσει το κυβερνητικό του αφήγημα μπροστά στην τελευταία πράξη της διαπραγμάτευσης και την επικείμενη ψήφιση νέων, επώδυνων, μέτρων στη βουλή, που χρονικά υπολογίζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και ταυτόχρονα να εμφανίζει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ως κυβερνητική επιτυχία – εξιτήριο, ουσιαστικά από το μνημόνιο, αλλά μαζί με τα νέα επώδυνα μέτρα.

Δεν μπορούσε παρά να παραδεχθεί ότι τα μέτρα ψηφίζονται χωρίς καμία συζήτηση για το χρέος, αλλά προέβαλε το νέο κυβερνητικό επικοινωνιακό αντίμετρο: «αν δεν μας δώσουν χρέος (αν δεν τηρηθεί η συμφωνία), τότε μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα που ψήφισε». Επανέλαβε δε, πολλές φορές ότι τα μέτρα θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα με τα αντίμετρα. «Όση είναι η επιβάρυνση, τόση θα είναι και η ελάφρυνση» είπε, υποστηρίζοντας ότι τα αντίμετρα δεν πρέπει να υποβαθμίζονται διότι «έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους».

Για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση

-Εύλογο το ερώτημα. Τώρα μπορώ να απαντήσω και να πείσω. Βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ΔΝΤ προέβλεπε ο,1%, 42 φορές μικρότερο από το πραγματικό. Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση μας έλεγε να κλείσουμε. Όλοι έχουν καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται. Οι μόνοι που έμεναν να λένε ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της.

Για τη δήλωσή του ότι δεν θα νομοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα

-Και χάρη σ” αυτή τη στάση καταφέραμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Κερδίσαμε αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις. Καταλήγουμε σε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσο η επιβάρυνση, άλλο τόσο και η ελάφρυνση. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση

Ναι, αλλά δεν έχουμε το χρέος. Λέγατε ότι είναι ξένο προς τους κανόνες να νομοθετήσουμε μέτρα δύο χρόνια πριν

-Tα μέτρα μια την περίοδο μετά το πρόγραμμα δεν είναι υπό αίρεση. Θα εφαρμοσθούν. Η διαπραγμάτευση δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος. Γιατί ήθελαν να πάει η ευθύνη στην Ελλάδα; Ηθελαν να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα και δεν πάμε συμβιβασμό για να πουν ότι φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις.

Τα αντίμετρα δεν λένε τίποτα στο συνταξιούχο. Έχει χάσει στα επτά χρόνια το 65%-70% του εισοδήματός του δεν λένε τίποτα π.χ. τα σχολικά γεύματα. Άκουσαν ακόμη και γιατί δίνουν χαρτζιλίκι στα εγγόνια

-Τα αντίμετρα δεν είναι σωστό να τα υποβαθμίζουμε. Είναι 2% του ΑΕΠ, όσο ακριβώς και η επιβάρυνση και έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτος και έχουν να κάνουν με φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης, επιδοματικά που έχουν να κάνουν με στήριξη του ανύπαρκτου κοινωνικού κράτους. Επίδομα ενοικίου, επίδομα από το πρώτο παιδί, παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, μείωση του ΕΝΦΙΑ.

-Να μιλήσω και στον άνεργο και στον συνταξιούχο. Αντέχει αυτή η χώρα 8ο, 9ο χρόνο επιτροπείας; Πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια. Αυτά τα μέτρα έχουν αρχή εφαρμογής 1-1-19, εφόσον βγούμε στις αγορές.

-Έρχεστε μέσα στο Μάιο, να ψηφίσετε τα μέτρα πριν το Eurogroup και δεν έχουμε λύση για το χρέος. Πώς θα ψηφίσετε τα μέτρα;

-Έχουμε χρόνο 20 μήνες.

-Θα τα ψηφίσετε χωρίς να υπάρχει λύση;

-Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος. Και μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει.

Για την υπερφορολόγηση

Και προηγουμένως μας λέγανε όλοι «κόφτης, κόφτης, κόφτης». Τελικά ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε. Πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα γιατί έπεσαν κόφτες στη ρεμούλα, στη φοροδιαφυγή, στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Γιατί δεν έπιαναν πλεόνασμα; Τον ΕΝΦΙΑ δεν τον φέραμε εμείς.

Γιατί έπρεπε να πάτε σε μεγαλύτερο πλεόνασμα, σκουπίζοντας τη ρευστότητα;

Σκουπίσαμε τη ρεμούλα, τη φοροδιαφυγή και τις μίζες.

Πιάσαμε το πλεόνασμα, έχουμε και μέτρα το ’19 και το 20

-Έχουμε και αντίμετρα. Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε το πλεόνασμα.

ΠΗΓΗ

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ