Εφημερίδα Κοινωνική

Τριγλυκερίδια: Τι δείχνουν οι τιμές τους

 Breaking News

Τριγλυκερίδια: Τι δείχνουν οι τιμές τους
21 Απριλίου 2017

Στο αίμα, τα τριγλυκερίδια κυκλοφορούν συνδεόμενα με τα χυλομικρά και την VLDL (very low density lipoprotein-πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη).

Μέτρηση

Η σωστή μέτρηση των τριγλυκεριδίων του αίματος γίνεται μετά από δωδεκάωρη νηστεία. Παρά το γεγονός ότι το εύρος της φυσιολογικής διακύμανσης των τριγλυκεριδίων μπορεί να ποικίλει ελαφρώς ανάλογα με το σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιεί το κάθε εργαστήριο, επίπεδα από 50-149 mg/dL θεωρούνται φυσιολογικά.

Διαταραχή των τριγλυκεριδίων

Η διαταραχή των τριγλυκεριδίων του αίματος είναι ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα. Συνηθέστερα πρόκειται για αύξηση των τριγλυκεριδίων λόγω υπερβολικής θερμιδικής πρόσληψης (παχυσαρκία), κακού μεταβολισμού (μεταβολικό σύνδρομο), διαβήτη ή λήψης τοξικών ουσιών. Σπανιότερα υπάρχουν άλλα υποκείμενα αίτια όπως κληρονομικοί παράγοντες και νοσήματα, παρενέργειες φαρμάκων, ορμονικές διαταραχές.

Η μεμονωμένη ήπια αύξηση των τριγλυκεριδίων, σε αρκετά άτομα δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο. Όταν η αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα (μια επικίνδυνη νόσο του παγκρέατος), που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του οργάνου. Σε ευαίσθητους οργανισμούς η αύξηση των τριγλυκεριδίων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. αύξηση σακχάρου, κάπνισμα) συντελεί στην εμφάνιση αποφρακτικής αρτηριοσκληρυντικής αγγειοπάθειας και εκδηλώσεων στυτικής δυσλειτουργίας, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, ανευρυσμάτων, αγγειακής άνοιας.

Η αύξηση των τριγλυκεριδίων στα πλαίσια μεταβολικού συνδρόμου εγκυμονεί σοβαρoύς κινδύνους, όπως είναι η εμφάνιση καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη, ανακοπής. Στο μεταβολικό σύνδρομο υπάρχει ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών προβλημάτων όπως είναι η κακοήθης κατανομή υπερβάλλοντος βάρους στην κοιλιακή χώρα, θώρακα και άκρα, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος, τα παθολογικά χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερίνης» HDL, αρτηριακή πίεση αίματος οριακά φυσιολογική ή υψηλή, γλυκόζη (ζάχαρο) αίματος νηστείας οριακά φυσιολογική ή υψηλή. Tα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορεί επίσης να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του ήπατος και να συντελέσουν στη δημιουργία χολόλιθων και λιπώδους διήθησης ήπατος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Swiffy Output
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ