Εφημερίδα Κοινωνική

Τα… παραλειπόμενα του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου Πειραιά

 Breaking News

Τα… παραλειπόμενα του πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου Πειραιά
07 Απριλίου 2017

του Κώστα Παναγιωτάκη

Ένταση με ύβρεις στο δημοτικό συμβούλιο

Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Ένταση δημιουργήθηκε στο θέμα της ημερήσιας διάταξής με τίτλο: «Αντικατάσταση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΙΔ Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟΔΕΠ) κ.Καλογερόγιαννη Αντωνίου μετά την παραίτησή του από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου». Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα που έρχεται για 2η φορά σε ημερήσια διάταξη (και τελικώς ανεβλήθη για 3η φορά!) προκάλεσε έντονους διαλόγους μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας τόσο για τη διαδικασία όσο και για το ότι οι δεύτεροι αιτήθηκαν να συμμετέχουν με δικό τους μέλος στο Δ.Σ. της ΚΟΔΕΠ. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη φορά που κρίθηκε ανάγκη για κάτι τέτοιο, η μειοψηφία είχε παραχωρήσει τη θέση της σε άλλο συνδυασμό, αλλά αυτή τη φορά επικαλέστηκε το νόμο και ζήτησε να έχει παρουσία στο ΔΣ της ΚΟΔΕΠ. Για το θέμα της εκπροσώπησης (από την προηγούμενη φορά) υπήρχαν αντιδράσεις και ζητήθηκε τόσο η θέση της νομικής υπηρεσίας όσο και η επίσημη θέση του ΥΠΕΣ. Τελικώς, αποφασίστηκε το θέμα να αποσυρθεί μέχρι να ξεκαθαριστεί. Ωστόσο, τα «αίματα» είχαν προλάβει να ανάψουν καθώς ανέκυψαν θέματα «ηθικής» για πρόσωπα του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα με προσωπικά «πυρά» εκατέρωθεν. Σε έξαλλη κατάσταση, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Τάκης Καλογερόγιαννης σηκώθηκε από τη θέση του και  όρμησε στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης, εκτοξεύοντας προσωπικές ύβρεις προς τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας Γιώργο Βοϊδονικόλα. Η συνεδρίαση (η οποία έγινε παρουσία 40 συμβούλων καθώς στην ημερήσια διάταξη υπήρχε το θέμα της ΟΧΕ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης) διεκόπη μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

 

 

Δήλωση Μανωλάκου

Διακαιομένος για ακόμη μια φορά αισθάνεται ο Κυριάκος Μανωλάκος, πρώην πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ένα συνεχή δικαστικό αγώνα για θέματα του ΚΑΝΑΛΙΟΥ-1 αλλά και για προσωπικές του υποθέσεις. Μιλώντας στο ΔΣ Πειραιά ανακοίνωσε ακόμη μια αθωωτική απόφαση υπέρ του που όπως είπε δίνει απαντήσεις σε όσους τον κατηγορούσαν εκείνη την περίοδο, ενώ ευχαρίστησε τόσο τη νομική υπηρεσία του Δήμου Πειραιά όσο και τον σημερινό πρόεδρο της ΔΗΡΑΠ Τάκη Αβραμίδη για τη στήριξη που του παρείχαν.

 

Γεμάτα έδρανα λόγω… ΟΧΕ

Γεμάτα τα έδρανα της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά με απαρτία 40 και πλέον ατόμων αλλά και παρουσίες-έκπληξη όπως του Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος έδινε σε «πηγαδάκια» απαντήσεις ακόμη και για τα τεκτενόμενα στον Ολυμπιακό. Η ομάδα των… «διασήμων» καθόταν στα πίσω έδρανα (Πέτρος Κόκκαλης, Αντώνης Νικοπολίδης, Νίκος Γέμελος, Σταυρούλα Αντωνάκου) και παρακολουθούσαν με προσοχή την εισήγηση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στον Πειραιά, σε επίπεδο δομών και επενδύσεων. Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης έδειξε χαρούμενος για την παρουσία πολλών συμβούλων σε ένα τόσο σημαντικό  θέμα για την πόλη γιατί όπως παραδέχτηκε «βάσει αυτών των μελετών και χρηματοδοτήσεων πορευτήκαμε προεκλογικά».

 

Υπάρχουν «ζητήματα» στο παρασκήνιο… για τα έργα στην πόλη;

Μιλώντας για τα έργα του ΤΡΑΜ στην πόλη και τις αποφάσεις που λαμβάνονται «με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου», ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης άφησε κάποια σοβαρά υπονοούμενα για το θέμα των υπογειοποιημένων κάδων έμπροσθεν των ιερών ναών της πόλης. Όπως είπε: «Εμείς επιμέναμε σε υπογειοποιημένους κάδους καθώς ούτε θα γέμιζαν με σκουπίδια, ούτε θα μύριζαν όπως οι συμβατικοί. Αυτό δεν έγινε. Για ποιους λόγους δεν έγινε και ποια ήταν η στάση του ΚΑΣ είναι μια συζήτηση που δεν είναι του παρόντος αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον κάποια στιγμή να την ανοίξουμε».

 

Έδειξαν τα «δόντια» τους

Πολλές φορές γίνεται λόγος για τη στάση της μείζονος μειοψηφίας στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Τη Δευτέρα το βράδυ, η παράταξη έδειξε τα «δόντια» της και το ενδιαφέρον της για μια σειρά ζητημάτων της πόλης. Δεν είναι μόνο το θέμα της ΚΟΔΕΠ, που σας περιγράψαμε παραπάνω, για το οποίο ασκήθηκαν πιέσεις από τους δημοτικούς συμβούλους Τάσο Κάρλε, Γρηγόρη Καψοκόλη, Γιώργο Βοϊδονικόλα. Είναι και άλλα σημαντικά θέματα που αναδεικνύονται όπως η χρεωμένη ΔΕΠΕΠ και η εκκαθάρισή της (μοιράστηκε σχετικό έγγραφο), η καταγραφή των δανείων που έχει συνάψει ο Δήμος Πειραιά από το 1996 έως σήμερα (δόθηκε λίστα στη δημοσιότητα) κτλ. Ανάλογες σημαντικές παρεμβάσεις κάνουν και οι Γιάννης Μαστρονικόλας,  Μελίνα Φύκια, Παναγιώτης Ρέππας, Κυριάκος Μανωλάκος. Τη Δευτέρα το βράδυ η παράταξη ήταν αποφασισμένη για δυναμικές τοποθετήσεις. Φάνηκε μάλιστα από την αρχή, καθώς μπήκε «μαχητικά» μέσα στην αίθουσα, πράγμα που το διαπιστώσαμε και στην πορεία, αφού το δίδυμο Κάρλε – Καψοκόλη έδωσε αντιπολιτευτικά «ρέστα» με «ουσία» και όχι «φασαρία» στις τοποθετήσεις τους. Σε επικοινωνία μάλιστα που είχαμε με τον επικεφαλής Τάσο Κάρλε μας είπε ότι ακόμη και το τελευταίο διάστημα που η φωνή του δεν τον βοηθάει… βρήκε νέο χόμπι, να καταγράφει στοιχεία και να τα μοιράζει σε όλους προς ενημέρωση!

 

Ενδιαφέρον από το «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» για τα προβλήματα των σχολείων του Πειραιά

Σημαντικές ήταν για ακόμη μια φορά οι τοποθετήσεις του συνδυασμού «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ». Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου και ενώ είχε αιτηθεί το προεδρείο να μην γίνει εκτενής «προ ημερησίας συζήτηση» ώστε να μη χαθεί χρόνος για τα προ ημερησίας διατάξεως θέματα, οι Δημήτρης Γκερλές, Μαρία Σταθάκη και Βάνα Μελά, επέμειναν στο να καταθέσουν στα πρακτικά μια αξιόλογη έρευνα που έκαναν για τα ζητήματα της σχολικής στέγης στην πόλη. Αφού αναφέρθηκαν σε μια σειρά περιπτώσεων που πρέπει να μελετήσει η δημοτική Αρχή, εστίασαν στο κομμάτι της εξεύρεσης λύσεων μέσω χρηματοδοτήσεων. Πολλές φορές το «ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» έχει αποδείξει το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα των σχολείων της πόλης και για ακόμη μια φορά ο συνδυασμός το έκανε έμπρακτα.

 

Μετά το Μικρολίμανο… Άγιος Διονύσιος

Μετά το ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ, την παράταση που δόθηκε (έως τέλος του 2017) για την ανάπλαση και τα κονδύλια που θα εκταμιευτούν από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, «κλειδώνει» σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου και η ανάπλαση της περιοχής του ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, εκεί δηλαδή όπου μεταξύ άλλων συντελείται και η μεγάλη επένδυση του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ. Το πλάνο μάλιστα για τον «νέο» Άγιο Διονύσιο, όπως μάθαμε, προβλέπει κονδύλια ύψους 14 εκ. ευρώ. Τα δυο αυτά θέματα (Μικρολίμανο, Άγιος Διονύσιος), αν και κρίνονται «πρώτης προτεραιότητας» για την δημοτική Αρχή, έχουν βγει εκτός πλάνου ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) καθώς ακολουθούν το δικό τους δρόμο.

 

Απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής

Νέα «ειδική συνεδρίαση» του Σώματος θα γίνει τη Δευτέρα 24-4-2017 και ώρα 16:30 στο δημαρχείο για συζήτηση του θέματος  «Απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής έτους 2016», το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Δικαστικό Μέγαρο από «μέσα»

Παρά τις εκδιαμέτρου αντίθετες απόψεις, ότι δηλαδή το θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά (που επιθυμία της δημοτικής Αρχής είναι να κατασκευαστεί στο γιαπί της πρώην Ραλλείου στο κέντρο της πόλης), έχει «κολλήσει» σε υπουργικά γρανάζια, μάθαμε από πηγές στο δημοτικό συμβούλιο ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε αυτοψία από τεχνικούς στο χώρο, οι οποίοι μάλιστα εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα του μπετόν. «Σκληρά» τοιχώματα, δύσκολα να «σπάσουν»… αλλά αισιοδοξία ότι μόλις ανάψει το «πράσινο φως» όλα τα πάρουν το δρόμο τους…

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ