Εφημερίδα Κοινωνική

Παραμένουν απλήρωτοι οι πρώην διοικητικοί εργαζόμενοι της ΝΕΛ

 Breaking News

Παραμένουν απλήρωτοι οι πρώην διοικητικοί εργαζόμενοι της ΝΕΛ
06 Απριλίου 2017

Έχουν περάσει περισσότερο από πέντε χρόνια που οι πρώην διοικητικοί υπάλληλοι της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, βρίσκονται σε συνεχή ταλαιπωρία και περιπέτεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έστειλαν στην εφημερίδα μας, όλα ξεκίνησαν όταν τον Σεπτέμβρη του 2009 ανέλαβε νέα διοίκηση τα ηνία της εταιρείας, με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ιωάννη Αβραντίνη (και μετέπειτα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλος).

Η πρώτη περίοδος (έως το 2011) έδειχνε ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά. Ωστόσο, από τα τέλη του 2011 άρχισαν να καθυστερούν τις πληρωμές των μισθοδοσιών. Έφτασαν τα επόμενα τρία χρόνια να είναι πίσω ως και 7 μισθούς ανά έτος. Από 01/01/2012 η διοίκηση της ΝΕΛ προέβη σε μετατροπές των συμβάσεων με στόχο να παίρνουν όλοι κατώτατο μισθό ανειδίκευτου υπαλλήλου, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο πολλά από τα δικαιώματα προϋπηρεσίας. Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους «έβαλαν πλάτη» για να συνεχίσουν να εργάζονται. Στις 12/12/2013 επικυρώθηκε, από το εφετείο Βορείου Αιγαίου, η υπαγωγή της ΝΕΛ στο άρθρο 106 (συμφωνία εξυγίανσης), όπου ρητώς αναφέρεται ότι “ Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το σύνολο των δεδουλευμένων τους” .

Κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ μέχρι τώρα. «Το 2014 μπαίνουμε σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Αρχίζουν πλέον να καθυστερούν τις πληρωμές των 600 ευρώ περίπου», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια ώρα σταματούν τα δρομολόγια της εταιρείας από βλάβες πλοίων και επισχέσεις εργασίας των πληρωμάτων είτε από μη πληρωμή καυσίμων. Το Υπουργείο Ναυτιλίας στις 09 Σεπτέμβρη 2014 κηρύσσει έκπτωτη την ΝΕΛ από τις άγονες γραμμές του Β. Αιγαίου, και σταδιακά επί Υπουργίας κ. Θ. Δρίτσα μέχρι τα μέσα του 2015, η εταιρεία είχε κηρυχθεί έκπτωτη από όλες τις συμβάσεις, και ουσιαστικά πλέον δεν είχε έργο.

Τη συνέχεια μας τη περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι «Με φρούδες υποσχέσεις και με καθυστερημένη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2014 παραμένουμε σε κατάσταση αναμονής. Το 2015 ξεκινά με τις πλέον δυσοίωνες συνθήκες. Πάλι καθυστέρηση μισθοδοσίας Ιανουαρίου (έως 2 μήνες), με το ζόρι η απόδοση του μηδαμινού ποσού των 300 ευρώ για δώρο Πάσχα (ώστε να αποφευχθεί η ποινική δίωξη) και ΤΕΛΟΣ. Χρήματα δεν ξαναείδαμε από ΝΕΛ. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 η ΝΕΛ κατήγγειλε την σύμβαση των περισσότερων διοικητικών υπαλλήλων. Ούτε αποζημίωση είδαμε, ούτε επίδομα αδείας ούτε καν δώρο Χριστουγέννων.»

Οι εργαζόμενοι, με τη βοήθεια τους συνδικαλιστικού τους οργάνου της ΠΑΣΕΝΤ ξεκίνησαν πολλαπλές συναντήσεις με Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Ναυτιλίας. Έγινε συνάντηση / υπόσχεση λύσης του προβλήματος με τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα στις 19/12/2015 με αποτέλεσμα τη σύναψη συμβάσεων εκχώρησης ποσών από μισθώματα αγόνων γραμμών με την διοίκηση της ΝΕΛ. Στις 15/11/2016 έγινε συνάντηση στα γραφεία της ΝΕΛ παρόντων εκπροσώπων των εργαζομένων, του κ. Θ. Βασιλόπουλου, του νομικού συμβούλου ΝΕΛ (και μέλους του Δ.Σ. της ΝΕΛ) κ. Κυριάκου Σαραβελάκη και του δικαστικού επιμελητή κ. Τσαλουχίδη. Η συνάντηση προέκυψε λόγω αδυναμίας της ΝΕΛ να πληρώσει τα έξοδα των υποχρεωτικών κοινοποιήσεων των συμβάσεων, αν και ήταν υποχρέωσή της με βάση την συμφωνία που η ίδια πρότεινε, ώστε να προχωρήσουν οι εκχωρήσεις μισθωμάτων. Συμφωνήθηκε να πληρωθούν τα έξοδα από τους πρώην διοικητικούς με μια μεγάλη έκπτωση από μέρους του δικαστικού επιμελητή. Στη πορεία έγινε γνωστό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, ότι οι κοινοποιήσεις ήταν “ λάθος” και ότι τα ποσά των μισθωμάτων έχουν ήδη εκχωρηθεί στην Εθνική Τράπεζα.

Δηλαδή, όχι μόνο δεν πήραν λεφτά αλλά έχασαν και τα 60€ που έβαλε ο καθένας για τον δικαστικό επιμελητή. Στη συνέχεια, μετά από συνάντηση με τον νυν υπουργό Ναυτιλίας, έλαβαν την υπόσχεση ότι το θέμα τους θα λυθεί με νομοθετική διάταξη την οποία ακόμα περιμένουν. «Το μόνο που είδαμε στις 09/03/2017 ήταν τον νυν Γενικό Γραμματέα κ. Καλαματιανό με μια ανανεωμένη υποσχετική», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, στις 02/02/2017, εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή (μαζί με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων) μετά από πολύμηνη αναβολή ενώ έπονται και οι αγωγές των πρώην διοικητικών υπαλλήλων με έδρα τη Μυτιλήνη.

Ζητούν λύση από το υπουργείο

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας με την ανακοίνωσή τους ζητούν την παρέμβαση του κράτους και συγκεκριμένα του υπουργείου Ναυτιλίας, ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημά τους. Ζητούν δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. «Καθ” όλη την περίοδο των επαφών και των συναντήσεων μας με στελέχη των υπουργείων, μαθαίναμε ότι μέλη και συνεργάτες της διοίκησης ΝΕΛ είχαν παράπλευρες επικοινωνίες αντίστοιχα με τα στελέχη των υπουργείων. Θέλουμε να δούμε σύντομα λύση από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Να δούμε δικαστική απόφαση που ίσως βοηθήσει ακόμα και στις ενέργειες του υπουργείου. Εισπράξαμε υποσχέσεις από τους κρατικούς παράγοντες, γίναμε μάρτυρες αποστασιοποίησης του συνδικαλιστικού φορέα μας, παρατηρούμε τις καθυστερήσεις αποφάσεων των δικαστικών αρχών, δεχτήκαμε πολλές προκλήσεις από τους διοικούντες της ΝΕΛ και των συνεργατών των.

Δεν γίνεται επί δύο συνεχόμενα έτη να είμαστε έρμαιοι της τύχης μας και οι παράγοντες που μας φτάσανε σε αυτό το σημείο να χαίρονται απυρόβλητα εκτίμηση από το “σύστημα”. Δεν γίνεται να διαβάζουμε, δημοσιεύματα που μιλούν για ενδιαφέρον της κυβέρνησης για χρήση του στόλου της ΝΕΛ , όταν ακόμα εκκρεμούν τόσα ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα. Αλλά βέβαια αυτά που ζητάμε εμείς ίσως ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια, αυτά μόνο».

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ