Εφημερίδα Κοινωνική

«Μπλεγμένη» η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου

 Breaking News

«Μπλεγμένη» η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου
20 Απριλίου 2017

Πήρε… μπρος και πάλι η υπόθεση της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά, αφού προηγουμένως όμως ο δήμαρχος Γ. Μώραλης χρειάστηκε να… τρίξει τα δόντια και να απειλήσει ότι αν μέχρι τον Ιούνιο δεν γίνει κάτι ο Δήμος θα αποσύρει την εκχώρηση του κτιρίου, το οποίο διεκδικούν ξένοι όμιλοι που θέλουν να το κάνουν πεντάστερο ξενοδοχείο!

Έτσι, σχεδόν αμέσως, συνεργείο του ΕΜΠ μετέβη στο γιαπί της πρώην Ραλλείου και άρχισε τις εργασίες για τη μελέτη της στατικής επάρκειας του κτιρίου. Η μελέτη αυτή, αν γινόταν από το ΤΑΧΔΙΚ ή την ΚΤΥΠ, θα στοίχιζε γύρω στις 600.000 ευρώ, σύμφωνα με το τιμολόγιο του ΤΕΕ, με βάση τις διατάξεις περί δημοσίων έργων.

Για να μην μπλοκαριστεί λοιπόν το έργο, λόγω κόστους της μελέτης ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά απευθύνθηκε στο ΕΜΠ, το οποίο ζήτησε για τη μελέτη 50.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Ο Σύλλογος ήδη κάνει έρανο για να συγκεντρώσει το ποσό (σ.σ.: μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει το μισό) και ανέθεσε το έργο στο Πολυτεχνείο.

Έτσι ξεκίνησαν μόλις πριν από μία εβδομάδα οι εργασίες, που προχωρούν με τη μέθοδο του «καρότου». Η ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται ύστερα από τέσσερις μήνες. Αν το κτίριο κριθεί κατάλληλο τότε θα προχωρήσουν τα έργα. Ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς φαίνεται ότι ο σκελετός είναι σε πολύ καλή κατάσταση, παρά την… ταλαιπωρία που έχει υποστεί από τα χρόνια.

Από την πλευρά του ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία αλλαγής του Ρυμοτομικού Σχεδίου, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει συντομότερα από ένα διάστημα 10-12 μηνών. Αλλά ούτε εκεί θα έχει σταματήσει η… γραφειοκρατία. Γιατί θα πρέπει να ερωτηθούν αν συμφωνούν με τη νέα χρήση και οι παρόδιοι ιδιοκτήτες. Ευτυχώς δεν είναι πολλοί, γιατί απέναντι από το γιαπί της πρώην Ραλλείου, από τη Βασ. Γεωργίου, είναι το Δημοτικό Θέατρο και από την Ηρώων Πολυτεχνείου η πλατεία Κοραή. Οπότε παρόδιοι ιδιοκτήτες υπάρχουν μόνο από την πλευρά της Δραγάτση και της Κολοκοτρώνη. Αν κάποιος ιδιοκτήτης υποβάλλει ένσταση, αυτό σημαίνει αμέσως καθυστέρηση τεσσάρων έως έξι μηνών. Αν όλα πάνε καλά δηλαδή, οι εργασίες για το νέο Δικαστικό Μέγαρο δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν από 1,5, έως δύο χρόνια.

Να σημειώσουμε ότι στον προϋπολογισμό του για το 2017 το ΤΑΧΔΙΚ έχει εγγράψει για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά έναν κωδικό ύψους 3 εκατ. ευρώ. Βέβαια δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, αλλά αυτό δείχνει τη βούληση του Ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου που αναμένεται να φθάσει στα 22-25 εκατ. ευρώ.

*του Ν. Παρασκευά στο ΠΑΡΟΝ

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ