Εφημερίδα Κοινωνική

Με νόμο του Παπάγου πέρασαν στη Fraport τα περιφερειακά αεροδρόμια – Τι καταγγέλλει η ΕΝΥΠΕΚΚ

 Breaking News

Με νόμο του Παπάγου πέρασαν στη Fraport τα περιφερειακά αεροδρόμια – Τι καταγγέλλει η ΕΝΥΠΕΚΚ
20 Απριλίου 2017

Παραμονές του Πάσχα η κυβέρνηση εξέδωσε το υπ’αριθ. 28/7-4-2017 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α 51), με το οποίο η χώρα μας παραχώρησε την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων στην εταιρεία «FRAPORT Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδος Β Ανώνυμη Εταιρεία». Το εντυπωσιακό της συμφωνίας δίνει στη δημοσιότητα ο γνωστός εργατολόγος και Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο η εκχώρηση έγινε βάσει των όρων του αποικιοκρατικού Νομοθετικού Διατάγματος 2687/1953 της εμφυλιοπολεμικής εποχής. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του εξηγεί πως το Νομοθετικό Διάταγμα 2687/1953, με τίτλο «Περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού», καταρτίστηκε εξ ολοκλήρου από την αμερικανική κυβέρνηση και παραδόθηκε σε υπουργικό κλιμάκιο της κυβέρνησης Παπάγου στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον στις 31-10-1953!

Οι προβλέψεις του Π.Δ. 28/2017 υπερβαίνουν σε αποικιοκρατικού τύπου προνόμια ακόμη και το άνω Νομοθετικό Διάταγμα! Δεν είναι μόνο το καθεστώς απόλυτης κυριαρχίας στα αεροδρόμια και τις λειτουργίες τους που παραχωρούνται (κάτι που τα καθιστά «άβατο» για τις ελληνικές αρχές), αλλά και οι απίθανες προβλέψεις για την εξασφάλιση εξαγωγής των δανειακών (ως επί το πλείστον) κεφαλαίων που η εταιρεία θα εισαγάγει.

Μεταξύ των πολλών απίστευτων προνομίων που περιγράφονται στο άρθρο 5 του Π.Δ., περιλαμβάνεται και η πρόνοια αποζημίωσης της εταιρείας βάσει της σύμβασης παραχώρησης «σε κάθε περίπτωση κατάργησης του νομίσματος αυτού στο ξένο νόμισμα που χρησιμοποιεί η εταιρεία…»!! Δηλαδή η εταιρεία του κρατιδίου της Δρέσδης, του Γερμανικού δηλαδή Δημοσίου, διαχέει και τη νομισματική αβεβαιότητα επιβάλλοντας μέτρα για την τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ και την αλλαγή του νομίσματός μας!!

Εξάλλου, σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου 5 διαβάζουμε ότι «η εταιρεία δικαιούται να εισάγει, διατηρεί ή εξάγει από την ελληνική επικράτεια οποιοδήποτε ξένο ή εθνικό νόμισμα και να ανοίγει, διατηρεί και λειτουργεί (ήτοι να καταθέτει, αναλαμβάνει κ.λπ.), χωρίς περιορισμό, τραπεζικούς και άλλους λογαριασμούς στην ελληνική επικράτεια σε ξένο ή εθνικό νόμισμα.»!!

Παρακάτω στο ίδιο άρθρο αναγράφεται ότι «… Λόγω οποιασδήποτε επιβολής άλλου νομίσματος που θα αντικαταστήσει το νόμισμα εισαγωγής των κεφαλαίων (ευρώ), το άρθρο 1 παρ. 2 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος και υποχρεωτικών μετατροπών από το νόμισμα αυτό σε άλλο επιβαλλόμενο νόμισμα, για την πληρωμή των ποσών αυτών, θα λαμβάνεται υπόψη η αντίστοιχη επίσημη ισοτιμία όπως ανακοινώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος»!!

Το πιο ανατριχιαστικό σημείο του Π.Δ. 28/2017 είναι η ρύθμιση που αναφέρεται στην υποχρέωση της χώρας μας να καταβάλει υψηλή αποζημίωση σε περίπτωση που, λόγω εθνικής ανάγκης (εμπόλεμη κατάσταση), χρησιμοποιήσει τα εκχωρημένα στη FRAPORT AE ελληνικά αεροδρόμια!!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 3 του Π.Δ. (άρθρο 11 του αποικιοκρατικού Ν.Δ. 2687/1953):

«α) όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και οι μετοχές των μετόχων της εταιρείας εξαιρούνται πάσης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και

β) (…) όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας εξαιρούνται της επίταξης με την εξαίρεση επίταξης σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και για όσο χρονικό διάστημα αυτή διαρκεί.

Στην περίπτωση αυτή η FRAPORT δικαιούται εύλογη αποζημίωση σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 11 παρ. 2 του ΝΔ 2687/1953»!!

Ασφαλώς είναι και απορίας άξιον το ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις αποσιώπησαν την αναβίωση του πρωτοφανούς αυτού αποικιοκρατικού καθεστώτος εν έτει 2017, που μόνο άσχημα σήματα εκπέμπει για την αξιοπρέπεια της Ελληνικής Πολιτείας και την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας!

 

 


Σχετικά άρθρα

Swiffy Output
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ