Εφημερίδα Κοινωνική

Η «διαπραγμάτευση» Τσακαλώτου μας κόστισε 15 δισ. € – Ολέθριες και πάλι οι συνέπειες της καθυστέρησης

 Breaking News

Η «διαπραγμάτευση» Τσακαλώτου μας κόστισε 15 δισ. € – Ολέθριες και πάλι οι συνέπειες της καθυστέρησης
03 Απριλίου 2017

O λογαριασμός από τις καθυστερήσεις του κ. Τσακαλώτου πλησιάζει ή και ξεπερνάει, σύμφωνα με έγκυρους οικονομολόγους και παράγοντες της αγοράς, τα 15 ή -κατ’ άλλες εκτιμήσεις- και τα 20 δισ. ευρώ μόνο μέσα στους έξι τελευταίους μήνες.

Την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη υποβαθμίσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017 στο 1,8% του ΑΕΠ (από το 2,7% του Προϋπολογισμού) και φορείς όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος κατεβάζουν τον πήχη ακόμη και στο 0,5% του ΑΕΠ, οι συνέπειες από τη στρατηγική των καθυστερήσεων είναι ολέθριες και ορατές στην κοινωνία.

Έναν χρόνο μετά τις σεισμικές επιπτώσεις από το εξάμηνο Βαρουφάκη που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο των 86 δισ. ευρώ και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χώρα έχασε πάλι ακόμα ένα εξάμηνο εξαιτίας των ατέρμονων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τη β’ αξιολόγηση, φέρνοντας πρόσθετα νέα μέτρα (για μετά το 2019) και δημιουργώντας επιπλέον τον κίνδυνο για ένα τέταρτο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018 ή, νωρίτερα, μια νέα τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.

Ο λογαριασμός

Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης και της ανεργίας, ήδη από το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους προστίθεται και το άυλο κόστος από τα χρέη που πνίγουν τα νοικοκυριά, τους νέους που εγκαταλείπουν τη χώρα και τις χιλιάδες επενδύσεις που πάγωσαν.

Οι τράπεζες έχουν στερέψει, οι καταθέτες τραβάνε και πάλι το τελευταίο ευρώ που τους επιτρέπεται και δεν επιστρέφουν τίποτε μέσα, οι επιχειρήσεις διώχνουν στο εξωτερικό ό,τι μπορούν μέσω τιμολογήσεων παραγγελιών και κρατάνε μετρητά στο ταμείο τους, ενώ οι μικρομεσαίοι παραπαίουν και απολύουν προσωπικό.

Μετρώντας τις απώλειες όχι με βάση το 2014 και το τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το πού έλεγε το 2015 ότι θα βρισκόταν η χώρα σήμερα, η ζημιά από τις καθυστερήσεις αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ.

Για ολόκληρο το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο… μονίμως αισιόδοξος κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναθεωρούν ήδη τον στόχο ανάπτυξης από 2,7% σε περίπου 1,6%-1,8%. Δηλαδή διαβλέπουν απώλεια της τάξεως του 0,9%-1,1% του ΑΕΠ ή έως 2 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας ότι μετά τη συμφωνία η οικονομία θα καταφέρει να πάρει ριμπάουντ και να ανακτήσει μέρος των απωλειών.

■ 3 δισ. λιγότερες καταθέσεις στις τράπεζες:

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Τραπεζικές πηγές εκφράζουν ανησυχία ότι η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, ξεπερνώντας τα 3 ή και τα 4 δισ. ευρώ

■ Στάση πληρωμών μισό δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση… ό,τι έδωσε, έδωσε ως τον Δεκέμβριο σε ιδιώτες από το δάνειο των 6 δισ. που πήρε τον Ιούνιο για να πληρώσει τα 9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, αλλά τον Ιανουάριο… φρέναρε απότομα και δημιούργησε νέα χρέη ύψους 300 εκατ. ευρώ, που τον Μάρτιο ξεπέρασαν κατά πολύ το μισό δισ.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους τον Ιανουάριο ανήλθαν στα 3,602 δισ. ευρώ (από 3,31 δισ. τον Δεκέμβριο) και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι συνολικές οφειλές που καθυστερούν πάνω από τρεις μήνες ανέρχονταν τον Ιανουάριο στα 4,808 δισ. ευρώ (έναντι 4,536 δισ. τον προηγούμενο μήνα). Τα χρήματα αυτά λείπουν από ιδιώτες, επιχειρήσεις και τράπεζες.

Βρετανικό στυλ και χιούμορ

Παρά ταύτα, ο κ. Τσακαλώτος παραμένει συμπαθής, ευγενής και με προχωρημένο χιούμορ. Ακόμα και όταν προσβάλλει -συνήθως- τους δημοσιογράφους που καταγράφουν όσα λέει και κάνει, σπανίως χάνει το στυλ και την ψυχραιμία του. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στους τίτλους των εφημερίδων αναφέρεται συχνά με το μικρό του όνομα. «Πιέζεται ο Ευκλείδης», «Ο Ευκλείδης ανησυχεί» και άλλα τέτοια γέμισαν με «ειδήσεις» έναν ακόμη χειμώνα καταστροφής.

Παρά τα χαριτωμένα «καρφιά» του κ. Τσακαλώτου στη Βουλή για… κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή, μόλις προ ημερών, ότι «ο Σόιμπλε παθαίνει τραλαλά» όταν ακούει για μεταβιβάσεις από τον Βορρά στον Νότο, η γοητεία χάνεται όταν απαριθμεί κανείς τις απώλειες που κατέγραψε επί των ημερών του η ελληνική οικονομία.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ