Εφημερίδα Κοινωνική

Εργαζόμενοι μαθητές και μαθήτριες του ναυτικού τομέα από τον Πειραιά σε πρόγραμμα μαθητείας στην Ορτόνα της Ιταλίας

 Breaking News

Εργαζόμενοι μαθητές και μαθήτριες του ναυτικού τομέα από τον Πειραιά σε πρόγραμμα μαθητείας στην Ορτόνα της Ιταλίας
05 Απριλίου 2017

*Tου Θοδωρή Τσαπακίδη

Στη Σκωτία όταν ανοίγεται το δρύινο βαρέλι στο οποίο ωριμάζει ουίσκι, μια μικρή ποσότητα που έχει εντωμεταξύ εξαερωθεί διαφεύγει στους ουρανούς. Αυτή την ποσότητα οι σκωτσέζοι την ονομάζουν «το μερτικό των Αγγέλων».

Στην Ιταλία εργαζόμενοι (και άνεργοι), μαθητές και μαθήτριες του ναυτικού τομέα από ένα νυχτερινό λύκειο στα Καμίνια παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες ένα πρόγραμμα μαθητείας που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ναυτικού λυκείου της Ορτόνα.

Είναι πολύ πιθανό αυτό το πρόγραμμα να μην έχει την άμεση ανταπόδοση στην οποία στοχεύει σήμερα η κατανάλωση, αλλά έστω κι αν δεχτεί κανείς πως είναι αμελητέας αξίας το ταξίδι καθαυτό για τους ανθρώπους αυτούς (που ως επί το πλείστον δεν έχουν βγει ποτέ στο παρελθόν έξω από τα ελληνικά σύνορα και ορισμένοι δεν είχαν καν μπει σ’ αεροπλάνο), κι αν δεχτεί ότι η διδασκαλία εν πλω στο San Tommaso (το μοναδικό στην Ιταλία –ανύπαρκτο είδος στην Ελλάδα– εκπαιδευτικό πλοίο) δεν έχει πρόσθετη μαθησιακή αξία, και επίσης ότι η χρήση της αγγλικής γλώσσας προς επίτευξη ενός σκοπού (για να σβήσουν τη φωτιά –σε άσκηση πυρόσβεσης– για να πλοηγήσουν ή για να διαλέξουν πίτσα) είναι αστεία πράγματα.

Ακόμα μπορεί να δεχτεί πως η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος (μέσα από συγκρούσεις και συμβιβασμούς) και της συλλογικής εργασίας, εξ ανάγκης στο ανοίκειο περιβάλλον, είναι πολυτέλεια, κι ακόμα πως η αναγνώριση από τους συμμετέχοντες της πολιτιστικής τους ιδιαιτερότητας, αλλά και της υπαγωγής τους σ’ αυτό το φαντασιακά (και όχι μόνο) θεσπισμένο οργανισμό που λέγεται Ευρώπη είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε μέσα στην κρίση, αλλά κι αν δεχτεί ότι η γνωριμία με τη Ρώμη, τη Νάπολη, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Βεζούβιο, και την απαθανατισμένη φρίκη στην Πομπηία είναι τουριστικές ατραξιόν, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτές οι δύο εβδομάδες είναι γι’ αυτούς τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους μαθητές και μαθήτριες, το δικό τους μερίδιο των Αγγέλων.

1

Σημειώσεις

Το σχέδιο κινητικότητας (mobility project) αφορά μαθητές του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και των ειδικοτήτων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και σχεδιάστηκε από καθηγητές του 2ου εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Πειραιά και του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου(ΕΚ) Πειραιά (Traineeship in Europe, 2016- 1-EL01-KA102-023210 & 5 Stars Traineeship, 2016-1-EL01-KA102-023096).

Το ταξίδι γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ της Ε.Ε., πρόγραμμα ομπρέλα που περιλαμβάνει πλέον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και το οποίο στην Ελλάδα συντονίζει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Φορέας υποδοχής στην Ιταλία είναι το Istituto Di Istruzione Superiore «Acciaiuoli-Einaudi», το οποίο διαθέτει, το κατασκευασμένο το 1964, εκπαιδευτικό σκάφος, San Tommaso.

Ενδιάμεσος φορέας είναι η Submeet Association, η οποία συντόνισε τη συνεργασία των δύο σχολικών μονάδων.

«Το μερτικό των Αγγέλων» είναι κινηματογραφική ταινία του Κεν Λόουτς.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ