Εφημερίδα Κοινωνική

Ελπίδες Ντάισελμπλουμ για ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν το τέλος Μαΐου

 Breaking News

Ελπίδες Ντάισελμπλουμ για ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν το τέλος Μαΐου
27 Απριλίου 2017

Η ευχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ και η δήλωση του οικονομικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβί σηματοδοτούν το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου συζητείται το ελληνικό πρόγραμμα.

«Ελπίζω πριν το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία» ευχήθηκε ο επικεφαλής του Eurogoup από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί.

ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε, σε συνέχεια της παραπάνω φράσης του, ότι «η συμφωνία για το τελικό ‘πακέτο’ θα επιτευχθεί σύντομα» και αναγνώρισε, ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Με τη σειρά του ο Πιερ Μοσκοβισί πέραν της αναγνώρισης ότι η ελληνική οικονομία το 2015 αντιστάθηκε με επιτυχία στις πιέσεις υιοθέτησε την » γλώσσα» των αριθμών λέγοντας πως το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%. Ο επίτροπος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση» να τηρήσουν εποικοδομητική στάση. Τόνισε επίσης τη σημασία του ουδέτερου, μηδενικού αποτελέσματος που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων (εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί).

Ζήτησε, και αυτός, ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος. Έκλεισε με το σύνθημα –ζητούμενο, «δίκαιος συμβιβασμός», για τον οποίον, όπως είπε, εργάζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Eurogroup.

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του Eurogroup υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό με μια «δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα». τόνισε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο καιρό, πρέπει να συνεχιστεί και πως ό,τι προκύψει από εκεί θα πρέπει να επενδυθεί στη χώρα που το έχει ανάγκη. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς επίσης και ότι θα εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016.

Ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά από προαπαιτούμενα για το πρόγραμμα και προσέθεσε ότι μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα δώσει βεβαιότητα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί σύντομα», ανέφερε ο επίτροπος, «για το καλό όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών αλλά για το καλό του συνόλου της ΕΕ».

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ