Εφημερίδα Κοινωνική

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Η Κοινωνική ρίχνει φως στην πολιτική κατάσταση της γείτονος

 Breaking News

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Η Κοινωνική ρίχνει φως στην πολιτική κατάσταση της γείτονος
20 Απριλίου 2017

*Συνέντευξη στην Άννα Δόλλαρη

1] Kύριε Αντωνάκη πώς αξιολογείτε ως αναλυτής την πύρρειο νίκη του Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στο δημοψήφισμα γι α τη διεύρυνση των εξουσιών του και τη συνταγματική αναθεώρηση με την ισχνή πλειοψηφία του “Ναι” να αγγίζει μόλις το 51,23% έναντι του “Όχι” που διαμορφώθηκε στο 48%;Παρά την αδύναμη πλειοψηφία η οποία «συνοδεύεται» και από φήμες νοθείας ,να ανησυχεί η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα για τη δημιουργία ενός ισχυρότερου αυταρχικού χαλιφάτου με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

H Τουρκία είναι βαθιά διχασμένη. Η Προεδρική Πλειοψηφία του »ΝΑΙ» συσπειρώνει το ισλαμικό κομμάτι, αυτό που εννοεί τον όρο «΄Εθνος» μόνο σε συσχετισμό με το Σουνιτικό Ισλάμ. Είναι η συνέχεια του Millie Gurus ,δηλαδή του Εθνικού Οράματος των τούρκων ισλαμιστών σύμφωνα με το οποίο Τούρκος με την πλήρη έννοια του όρου είναι μόνο ο μουσουλμάνος τούρκος σουνίτης. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναγνωρίζει ως τούρκους, σύμφωνα με την παλαιά Οθωμανική Αρχή του milliet, όσους ανήκουν στην ομάδα των τούρκων σουνιτών που ασπάζονται προφανώς τις άκρως συντηρητικές απόψεις του κόμματος του AKP. Είναι λοιπόν φανερό ότι η ισχνή υπεροχή του »Έθνους του Προέδρου Ερντογάν» έναντι της αστικής δυτικοστροφής »άλλης κοινωνίας» αλλά και έναντι των μη σουνιτών Αλεβιτών Τούρκων και των Κούρδων, θέτει έντονη τη γραμμή του διχασμού και της αντιπαραθέσεως στην Τουρκία, η οποία ίσως φτάσει και στα έσχατα σημεία κάποιου Εμφυλίου Πολέμου.

Το σχέδιο για την αναγέννηση του Χαλιφάτου στο οποίο κάποια νέα Οθωμανική Πραγματικότητα θα έχει έντονη παρουσία και σπουδαίο ρόλο, είναι ζωντανός στόχος του Προέδρου Ερντογάν. Για να πετύχει όμως ο Πρόεδρος Ερντογάν αυτόν το στόχο του πρέπει να βρει τρόπο συνεργασίας και συμπορεύσεως με τη Σαουδική Αραβία, η οποία δια του Βασιλικού Οίκου των Σαούντ ελέγχει τα ιερά προσκυνήματα της Μέκκας και της Μεδίνας και στον οποίον αναφέρονται οι πιστοί μουσουλμάνοι.

Η πορεία της Τουρκίας θα είναι μέσα από το διχασμό χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη εάν σε κάποιο σημείο οι ισχυρές δυνάμεις του Πλανήτη θα ενοχληθούν υπερβολικά από την αταξία η οποία παράγεται στον τουρκικό χώρο ώστε να κινηθούν εναντίον της Τουρκίας του Προέδρου Ερντογάν.

2] Ποιό αξιολογείτε ότι θα είναι το μέλλον της Τουρκίας συναρτήσει της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;

Κάθε προοπτική της Τουρκίας του Προέδρου Ερντογάν προς την Ευρώπη έχει ήδη ακυρωθεί. Εάν μάλιστα ψηφιστεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση η μέσω κάποιου νέου δημοψηφίσματος γίνει δεκτός νόμος ο οποίος θα θεσπίζει την Ποινή του Θανάτου, τότε η απόσταση της Τουρκίας από την Ευρώπη θα είναι έτη φωτός μακριά.

3 ] Ο Ταγίπ Ερντογάν θα εγκαταλείψει το «όνειρο» ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αρκεστεί στην ύπαρξη διμερών εμπορικών σχέσεων;

Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν επιθυμεί να συνδέσει την Προεδρία του με κάποιου είδους προσανατολισμό της χώρας του προς την Ευρώπη και το μόνο που συνδέει την Τουρκία και την Ευρώπη, πλέον, είναι το ζήτημα των Προσφύγων στο οποίο η Προεδρία Ερντογάν εξαντλεί με κυνισμό όλο της τον καιροσκοπισμό.

4]Ποιά θα είναι η στάση του απέναντι στο Κουρδικό ζήτημα;

Το Κουρδικό δεν είναι για τον Πρόεδρο Ερντογάν θέμα προς διαχείριση αλλά είναι καθαρά ζήτημα αντιμετωπίσεως της Τρομοκρατίας όπως ο Τούρκος Πρόεδρος αντιλαμβάνεται τον όρο τρομοκρατία. Άλλωστε οι βουλευτές του Κουρδικού Κόμματος HDP είναι στη φυλακή μαζί με άλλους ενισταμένους προς τον Πρόεδρο Ερντογάν Τούρκους πολίτες.

5] Ιδιαίτερα πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος η Τουρκία κλιμάκωσε την ένταση και τις παραβιάσεις της στο Αιγαίο .Για ποιούς λόγους και με ποιό τρόπο η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προστατευτεί από τις παράλογες απαιτήσεις της γείτονος χώρας, η οποία παρακάμπτει και το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες ,όσον αφορά στα ελληνικά νησιά και φυσικά και στον ανεκτίμητο πλούτο που διαθέτουν; Φοβάστε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και εάν ναι πως μπορεί να αποφευχθεί;

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε ο κίνδυνος Τουρκικής μείζονος προκλήσεως στο Αιγαίο και την Κύπρο είναι ορατός. Η Ελληνική Δημοκρατία θα έπρεπε ήδη εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσει δραστικά διπλωματικά μέσα. Όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν διακηρύττει την απαξίωση του προς τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είχε ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και να είχε θέσει έντονα το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έπρεπε ήδη να είχαμε πετύχει την αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας εις βάρος της Τουρκίας του Προέδρου Ερντογάν.

6] Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα το οποίο συνεχίζει να προβληματίζει και να εγείρει προβληματισμούς είναι ο ανηλεής και συνεχόμενος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος έχει αφανίσει το 13% του πληθυσμού της μεταξύ των οποίων χιλιάδες μικρά παιδιά. Αυτό που επίσης προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο ΟΗΕ και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί όπως και οι λοιπές χώρες απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την εξεύρεση μίας πολιτικής και ανθρωπιστικής λύσης. Αλήθεια ποιοί και ποιά συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτό τον πόλεμο και πως μπορεί να επηρεάσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον κόλπο της Μέσης Ανατολής αλλά και ενδεχομένως τον παγκόσμιο χάρτη;

Οι συρράξεις και οι σφαγές στη Συρία είναι όνειδος για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το Συριακό ζήτημα μπλέκει ακόμη περισσότερο εξ αιτίας της εισχωρήσεως του Ιράν στην περιοχή και της φοβερής αστάθειας που αυτή η εισχώρηση προκαλεί κάνοντας ακόμη και τη Ρωσία να φαίνεται ως δύναμη η οποία εν τέλει παίζει το ιρανικό παιχνίδι. Το Ιράν θέλοντας να πετύχει την έξοδο του στη Μεσόγειο χρησιμοποιεί τόσο το διάδρομο που έχει ανοίξει δια μέσου του Σιιτιικού Ιράκ που διάκειται φιλικά προς τη Σιιτική Εξουσία της Τεχεράνης όσο και τη Λιβανική Σιιτική Οργάνωση Χεζμπολλά η οποία είναι έντονα παρούσα στη Συρία. Ιρανικές επίλεκτες δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία και εκτός των άλλων στοιχηματίζουν στην επιθετική κίνηση της Χεζμπολλά εις βάρος του Κράτους του Ισραήλ. Ενώ στην αρχή η Αμερικανική Κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Τράμπ φάνηκε να συζητά την παραμονή του Σύριου ΄Ασαντ μέχρι ο λαός της Συρίας να αποφασίσει κυριαρχικά, μετά την χρήση χημικών όπλων φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τα πάντα.

Η πορεία προς την ειρήνη προϋποθέτει πάνω από όλα την ανάσχεση της ιρανικής διεισδύσεως και τη δημιουργία διεθνούς Επιτροπής διαχειρίσεως των Συριακών πραγμάτων.

antonakis_analytis

Ο διεθνολόγος-αναλυτής Κωνσταντίνος Αντωνάκης

 


Σχετικά άρθρα

Swiffy Output
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ