Εφημερίδα Κοινωνική

Τον Σεπτέμβριο το εκπτωτικό «χωριό» στο κέντρο της Αθήνας

 Breaking News

Τον Σεπτέμβριο το εκπτωτικό «χωριό» στο κέντρο της Αθήνας
20 Μαρτίου 2017

Αισιόδοξος για το νέο εγχείρημα του ομίλου Χαραγκιώνη που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία του πρώτου «εκπτωτικού χωριού» στο κέντρο της Αθήνας εμφανίζεται ο Ν. Χαραγκιώνης παρά τη δύσκολη συγκυρία για το εμπόριο. Ο γνωστός επιχειρηματίας μιλώντας στην «Η» αναφέρει πως το concept έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στις ΗΠΑ και δηλώνει πεπεισμένος πως θα ταιριάξει απόλυτα με τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών. Συνολικά, εκτιμά ότι ο πτωτικός κύκλος φθάνει στο τέλος του και θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στα ακίνητα, καθώς οι αξίες έχουν πέσει πολύ χαμηλά.

*Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα

Γιατί αποφασίσατε να προχωρήσετε στη δημιουργία εκπτωτικού χωριού στο κέντρο της Αθήνας; Δεν σας φοβίζει το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας;

Εάν οι επιχειρηματίες σταματήσουμε να επενδύουμε επειδή το περιβάλλον είναι πιεστικό θα βυθιστεί η χώρα. Επομένως, πρέπει να πάρουμε τα ρίσκα μας. Και δεν σας κρύβω ότι είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι σύντομα θα αναστραφεί η κατάσταση. Θεωρούμε ότι ο πτωτικός κύκλος έχει τραβήξει πολύ. Δεν ξέρω εάν η οικονομία θα εκτιναχθεί, ή αν θα αρχίσει σταδιακά μια ανάκαμψη, αλλά πιθανολογούμε με βασιμότητα ότι θα πάμε καλύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, κάνουμε τους υπολογισμούς μας, ζυγίζουμε τους κινδύνους και προχωράμε, παρά την ισχυρή πίεση που δέχεται το λιανικό εμπόριο από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Άλλωστε, η δημιουργία εκπτωτικού χωριού είναι μια αμυντική επιλογή που ταιριάζει στα δεδομένα της κρίσης. Δεν είναι μεγάλο, αντίθετα είναι μαζεμένο και θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για το συγκεκριμένο concept που αποτελεί την τελευταία τάση στο εμπόριο, δηλαδή εκπτωτικά καταστήματα δίπλα στα full price. Επιπλέον, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στις ΗΠΑ, απ” όπου έρχονται όλα τα εμπορικά μοντέλα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο στη χώρα, χωρίς όμως να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους εμπόρους της περιοχής, γιατί αρκετοί από αυτούς είναι και συνεργάτες μας (εκμισθώνουν ακίνητά μας).

Πότε προγραμματίζεται να λειτουργήσει και ποια θα είναι η δυναμικότητά του; Τι παρεμβάσεις θα χρειαστούν στο εμπορικό κέντρο Capitol για να μετατραπεί σε εκπτωτικό χωριό;

Στόχος μας είναι να λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Θα χρειαστούν να γίνουν κάποιες πρόσθετες επενδύσεις, ύψους μεταξύ 800 χιλ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ για να καταστεί κατάλληλο το ακίνητο για τη χρήση που θέλουμε. Δεν σας κρύβω όμως ότι οι έμποροι είναι επιφυλακτικοί λόγω της κακής πορείας στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αυτό μπορεί να μεταθέσει την έναρξή του, το 2018. Το ενδιαφέρον πάντως είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που θεωρούν πως το κέντρο μας είναι στρατηγικά τοποθετημένο μεταξύ της πλούσιας και της φτωχής Αθήνας, και θα μπορέσει να προσελκύσει αρκετό κοινό. Ήδη, έχουμε κάνει επαφές με τους ενδιαφερόμενους και έχουμε υπογράψει αρκετές συμβάσεις μίσθωσης. Επιδιώκουμε, όταν ξεκινήσει η πληρότητα να αγγίζει το 100%. Όσον αφορά στη δυναμικότητά του θα είναι 50 καταστημάτων, τα οποία θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.

Στο χώρο που θα γίνει το εκπτωτικό χωριό στεγάζεται το Μουσείο Αυτοκινήτου. Τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτό; Θα παραμείνει ως μέρος του νέου κέντρου;

Το Μουσείο είναι οργανικό κομμάτι αυτής τέτοιας ανάπτυξης. Εξάλλου, έχει πολύ έντονη κοινωνική και επιχειρηματική δράση καθώς νοικιάζεται από μεγάλες εταιρείες κυρίως πολυεθνικές για τις εκδηλώσεις τους. Θέλουμε το εμπορικό κέντρο να δώσει μια πλήρη εμπειρία στον καταναλωτή. Έχει κινηματογράφο, θέατρο, αμφιθέατρο και μια σπείρα, (ελικοειδής διάδρομος) σχεδόν μοναδική στον κόσμο και ένα μεγάλο εσωτερικό κήπο με συντριβάνια και καταρράκτες, που καλύπτουν τον θόρυβο από τους γειτονικούς δρόμους.

Πόσο σας προβληματίζουν τα επεισόδια που συμβαίνουν συχνά στην περιοχή που θα λειτουργήσει το κέντρο;

Η ιδέα πως συμβαίνουν συχνά επεισόδια στην περιοχή του Πολυτεχνείου είναι λανθασμένη. Στα έξι χρόνια που λειτουργεί το Capitol έχουμε κατεβάσει προληπτικά τα προστατευτικά ρολά, χωρίς ποτέ να χρειαστούν. Αντίθετα, στην οδό Πανεπιστημίου τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν 900 πορείες τον χρόνο, δηλαδή τρεις πορείες κατά μέσο όρο την ημέρα. Εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε αυτό το πρόβλημα.

Πού αλλού βλέπετε να υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων;

Ευκαιρίες υπάρχουν παντού στην Ελλάδα, γιατί τα ακίνητα είναι πολύ φθηνά και οι αποδόσεις ψηλά. Αυτή τη στιγμή πολλά ακίνητα πωλούνται στη μισή τιμή απ” ό,τι πριν από την κρίση. Σήμερα, όποιος έχει ρευστότητα πρέπει να επενδύσει καθώς είναι εξαιρετική στιγμή για αγορές, καθώς τα επιτόκια είναι χαμηλά, όπως και οι αποτιμήσεις. Δυστυχώς, η αγορά έχει νεκρώσει αντί να είναι σε πλήρη άνθηση εξαιτίας της κακής ψυχολογίας και της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν υποψήφιους επενδυτές. Κάτι ανάλογο στην αγορά ακινήτων είχε συμβεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά την κίνηση του τότε υπουργού Οικονομικών, Μ. Δρεττάκη να ζητήσει να κάνουν όλοι οι Έλληνες δήλωση ακίνητης περιουσίας. Αυτό είχε αποτέλεσμα να «νεκρώσει» κυριολεκτικά η αγορά, καθώς φοβήθηκαν πως θα χάσουν τα ακίνητά τους. Έπρεπε να γίνουν δυο υποτιμήσεις της δραχμής στα μέσα της δεκαετίας για να στραφούν μαζικά οι Έλληνες στα ακίνητα, για να εξασφαλίσουν την περιουσία τους.

Πώς αντιμετωπίζετε την κρίση και ποια είναι τα επόμενα βήματα του ομίλου Χαραγκιώνης;

Μπήκαμε στην κρίση έχοντας κάνει βαρύτατες επενδύσεις που δεν πρόλαβαν να αποδώσουν (π.χ. για το εμπορικό κέντρο δίπλα στο γήπεδο Καραϊσκάκη). Παράλληλα, βρεθήκαμε να πληρώνουμε υψηλά δάνεια, ενώ είχαμε προβλήματα και με εταιρείες που δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στην καταβολή των μισθωμάτων. Παρ” όλα αυτά, κρατάμε «τιμόνι», δεν χρειάστηκε να πάμε σε προστασία και συζητάμε με τις τράπεζες τη ρύθμιση των χρεών μας. Με κάποιες τράπεζες έχουμε βρει λύση και με άλλες είμαστε κοντά σε συνεννόηση. Θεωρώ ότι μέσα στο 2017 θα υπάρξει συμφωνία για την τακτοποίηση του δανεισμού μας για να προχωρήσουμε τα σχέδιά μας.

• «Τον πρώτο λόγο σήμερα έχουν οι εκμισθωτές, ακόμη και για τα καλά ακίνητα. Ωστόσο, παρά τη σημαντική μείωση των μισθωμάτων υπάρχουν κάποιοι που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να κάνουμε τριετείς συμβάσεις

• «Το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν είναι πανάκεια. Αρχικά θα δούμε μια ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, ωστόσο σε λίγο θα επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση γιατί δεν θα έχουν αλλάξει βασικά πράγματα στην οικονομία. Χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις για να ανακάμψει η χώρα».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Swiffy Output
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ