Εφημερίδα Κοινωνική

Γιατί ρίχνει βάρος στην «επιχείρηση Κρήτη» ο Μητσοτάκης

 Breaking News

Γιατί ρίχνει βάρος στην «επιχείρηση Κρήτη» ο Μητσοτάκης
14 Μαρτίου 2017

Επιχείρηση ανακατάληψης της Κρήτης, την οποία για συμβολικούς λόγους θέλει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά μετά το 1974, είναι σε πλήρη εξέλιξη από την αξιωματική αντιπολίτευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδιώκει να βαφτούν «μπλε» όλοι οι νομοί. Υπηρετώντας αυτή την στρατηγική, ο Κυρ. Μητσοτάκης, από την οκταεδρική περιφέρεια του Ηρακλείου, όπου το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε με νταμπλ σκορ, συγκεντρώνοντας 45,21% έναντι 21,33% της Ν.Δ., ζήτησε και πάλι χθες βράδυ με κεντρική πολιτική του ομιλία τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να ανασάνει ο τόπος.

Παράλληλα, υπό τη σκιά της νέας δημοσκόπησης που εμφανίζει με μεγάλη διαφορά πρώτη τη Ν.Δ. κάλεσε, στα πλαίσια της ανακατάληψης των πολιτικών κάστρων του ΣΥΡΙΖΑ, τους πολίτες που ψηφίσαν τον Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνών κόμμα να εμπιστευτούν την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Στις προηγούμενες εκλογές – το ξέρω – αποφασίσατε να τιμήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο σας. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίμησε ούτε την Κρήτη ούτε εσάς. Ούτε, βέβαια, τη χώρα. Τη χώρα τη χαντάκωσε. Δεν έχετε τίποτα να περιμένετε από τονκ. Τσίπρα. Το ξέρετε. Μόνο νέα ψέματα και περισσότερη κοροϊδία. Εγώ σας δίνω το λόγο μου: Δεν θα σας εξαπατήσω και δεν θα σας απογοητεύσω. Ελάτε μαζί μου» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και απευθυνόμενος στους δημοκρατικούς, μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ: συμπλήρωσε: «Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε. Ελάτε “να ελευθερώσουμε το μέλλον”. Για μας και, κυρίως, για όλα τα παιδιά των Ελλήνων. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θέλωνα το κερδίσουμε μαζί».

Η ηγεσία της Ν.Δ. έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες και στα πλαίσια της επιχείρησης ανακατάληψης κάστρων, έχει επεξεργαστεί σχέδιο για να «κλειδώσει» την αυτοδυναμία. Εκτός από το Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου είναι και οι πέντε εκλογικές περιφέρειες (Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιώς και Αττικής), υπάρχουν κρίσιμοι νομοί που ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερο βάρος από εδώ και πέρα.

Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, η Ν.Δ. έχει μεγάλο πρόβλημα και θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα και να διαμορφωθεί ρεύμα υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η κατάσταση είναι πάρα πολύ καλή στην επαρχία.

Στη Β΄ Αθηνών, η Ν.Δ. είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές 27,38%, έναντι 35,21% του ΣΥΡΙΖΑ, στην περιφέρεια Αττικής η Ν.Δ. πήρε 27,11%, με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ με 36,47%, στην Α’ Πειραιά η Ν.Δ. κατέγραψε 24,45% και ο ΣΥΡΙΖΑ 33,63%, ενώ στη Β’ Πειραιά η ήττα της Ν.Δ. ήταν συντριπτική με 18,32% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που είχε θριαμβεύσει με 42,2%.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ν.Δ. να κερδίσει ακόμα και το απόλυτο των εδρών στις τετραεδρικές ή έστω να κερδίσει τις τρεις από τις τέσσερις έδρες, εάν βεβαίως επιβεβαιωθούν τα ποσοστά της και η πρωτιά. Αυτό δύναται να συμβεί στους νομούς Τρικάλων, Έβρου, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Καρδίτσας, Καβάλας, Κορίνθου και Κυκλάδων.

Επίσης, βάρος θα δοθεί και στις μονοεδρικές, τις οποίες κερδίζει όποιο κόμμα, εν προκειμένω με βάση τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. και υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις περιφέρειες, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Λευκάδας, Σάμου και Φωκίδας. Ο στόχος είναι η Ν.Δ. που σήμερα έχει βουλευτή σε Ευρυτανία και Λευκάδα να κερδίσει και τις επτά μονοεδρικές.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. είχε πάρει 25,29%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 35,81%, και στη Β’ Θεσσαλονίκης 29,50% και 32,88% αντίστοιχα και στην Πειραιώς θεωρούν βέβαιη την πρωτιά και με μεγάλη διαφορά. Το ίδιο λένε και για αγροτικούς νομούς με πολλές έδρες, οκτώ και επτά, όπως η Λάρισα, όπου η ΝΔ είχε πάρει 27,99% και ο ΣΥΡΙΖΑ 34,93%, αλλά και η Αιτωλοακαρνανία όπου η ΝΔ είχε καταγράψει 30,71% και ο ΣΥΡΙΖΑ 35,12%.

Μεγάλη προσοχή δίνεται και στις εξαεδρικές και πενταεδρικές όπου η αξιωματική αντιπολίτευση εξέλεξε ένα βουλευτή και συγκεκριμένα, στην Εύβοια, όπου η ΝΔ είχε πάρει 23,97% και ο ΣΥΡΙΖΑ 39,14%, και η Μαγνησία, με 26,18% και 36,06% αντίστοιχα. Από την άλλη, 5 έδρες βγάζουν η Ηλεία, όπου η ΝΔ είχε καταγράψει 26,92% και ο ΣΥΡΙΖΑ 37,31%, η Κοζάνη με 27,89% και 33,86% αντίστοιχα, τα Ιωάννινα με 28,33% και 39,52%, η Φθιώτιδα με 31,5% και 36,42%, καθώς και τα Δωδεκάνησα, όπου η ΝΔ πήρε 28,13%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κόβει πρώτος το νήμα με 35,54%. Η ΝΔ κέρδισε στις Σέρρες –έδρα των «καραμανλικών» που είναι 6εδρική, με 35,21% έναντι 29,8% του ΣΥΡΙΖΑ και στη Μεσσηνία όπου εκλέγεται ο Αντώνης Σαμαράς με 35,46% έναντι 30,50% του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: thetoc.gr

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ