Εφημερίδα Κοινωνική

Έτοιμη η «απόβαση» των Κρητικών στην Αθήνα

 Breaking News

Έτοιμη η «απόβαση» των Κρητικών στην Αθήνα
07 Μαρτίου 2017

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιούνται εγγραφές αγροτών στις λίστες, ενώ και στο λιμάνι μέλη του συντονιστικού θα βρίσκονται από τις 17:00, καθώς εκτιμάται ότι πολλοί αγρότες θα πάνε στο λιμάνι τελευταία στιγμή. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, στην Ένωση Ηρακλείου, στο Εργατικό Κέντρο καθώς και στους κατά τόπους αγροτικούς συλλόγους και στις συνεταιριστικές οργανώσεις, ενώ μετά από συμφωνία με τις Ναυτιλιακές εταιρίες το εισιτήριο μετ΄ επιστροφής θα είναι 20 ευρώ. Πέρυσι στην Αθήνα, η παρουσία των αγροτών του νησιού, μετρούσε περίπου 800 άτομα, και φέτος το Παγκρήτιο Συντονιστικό, εκτιμά ότι οι κρητικοί αγρότες θα είναι πολύ περισσότεροι.

Τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων Κρήτης σε πρόσφατη σύσκεψη τους στο Ηράκλειο αποφάσισαν να μετέχουν στο συλλαλητήριο στις 8 Μαρτίου 2017 στην Αθήνα. Κλειστές θα είναι οι υπηρεσίες της Ένωσης Ηρακλείου καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ στο πλευρό των αγροτών τάσσεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου. Κλειστές θα παραμείνουν και οι λαϊκές αγορές της Τετάρτης, σε ένδειξη συμπαράστασης. Στην Αθήνα θα δώσουν το παρόν και αγρότες από 7 νομούς της Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί «ραντεβού» με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς οι αγρότες δεν επιθυμούν συνάντηση μαζί του, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουν, γι’ αυτό θα έχουν μαζί τους υπόμνημα το οποίο θα καταθέσουν. Το αίτημά τους στο Δήμο Αθηναίων για τοποθέτηση εξέδρας και μικροφωνικής εγκατάστασης απορρίφθηκε, ωστόσο λένε ότι η παρουσία τους θα γίνει αισθητή και χωρίς αυτά.

Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας εξέδωσαν ανακοινώσεις και ψηφίσματα για τις κινητοποιήσεις:

Ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου

Με αφορμή την αγροτική κινητοποίηση στις 8 Μαρτίου 2017 των αγροτών στην Αθήνα, ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, εκπροσωπώντας την μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα, εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών , που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν.

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, θα αφήσει χιλιάδες αγρότες ανασφάλιστους, η αύξηση της φορολογίας και του κόστους καλλιέργειας, θα έχουν σαν αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών , με δραματικές συνέπειες για το κόστος και την ποιότητα της διατροφής των εργαζομένων στις πόλεις.

Οι αγρότες μας και οι μικροκαλλιεργητές αποτελούν την παραγωγική βάση της χώρας μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εξόντωσή τους.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου καλεί τη Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα ο οποίος μαζί με το κλάδο του εμπορίου αποτελούν τους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας.

Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας

Γίναμε μάρτυρες, τις τελευταίες μέρες, των αρνητικών εξελίξεων που οδηγούν στο κλείσιμο του ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης στην πόλη μας. Υπενθυμίζουμε ότι το 2013, παρά τις ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά να κλείσει το ΤΕΙ μας στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά», οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του δήμου μας, μαζί με τους φοιτητές του ΤΕΙ, κατάφεραν να κερδίσουν το μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας του μέχρι το 2018, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο επαναλειτουργίας του στο μέλλον. Το παράθυρο αυτό έκλεισε μετά τα τελευταία γεγονότα και με δεδομένο ότι τα μηχανογραφικά δελτία φτάνουν από μέρα σε μέρα στα σχολεία. Υπεύθυνη για το νέο πλήγμα που δέχτηκε η περιοχή μας είναι αναμφίβολα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η απόλυτη υποταγή της στα μνημόνια και τις καταστροφικές επιταγές της τρόικας και των δανειστών. Ευθύνη, ωστόσο, φέρει και η δημοτική αρχή, που αρκέστηκε στις κυβερνητικές υποσχέσεις, πίστεψε ότι τέτοια ζητήματα λύνονται με διαβουλεύσεις και, έτσι, επέτρεψε να μας βρουν απροετοίμαστους οι εξελίξεις και να μην έχουμε πλέον καμιά ουσιαστική δυνατότητα αντίδρασης.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί το ίδιο με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ που η κυβέρνηση ενοποιεί στο ΕΦΚΑ και στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής περιορισμού των δημοσίων δαπανών συρρικνώνει τις δομές τους. Το υποκατάστημα της Ιεράπετρας είναι ένα από αυτά που έχουν δρομολογηθεί να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κάποιο γραφείο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων με περιορισμένες αρμοδιότητες. Πέρα από την τεράστια ταλαιπωρία που θα σημάνει αυτό για τον κόσμο της εργασίας στην περιοχή μας, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην υποβάθμιση που δεχόμαστε χρόνια τώρα.

Ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί αυτή η απόφαση είναι η δική μας κινητοποίηση, η οργάνωση του αγώνα να κρατήσουμε το ΙΚΑ μας, παράλληλα με τον αγώνα για το Νοσοκομείο μας που δεν έχει σταματήσει και στον οποίο οφείλεται η ύπαρξή του σήμερα. Χωρίς να παραβλέπουμε το βαρύ κλίμα, την απογοήτευση και το αίσθημα αδιεξόδου που έχει επιβάλλει η προδοσία και η νεοφιλελεύθερη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουμε -γιατί η εμπειρία το έχει δείξει- ότι η δύναμη μας βρίσκεται στην ενότητα και τους αγώνες μας, στην απόφασή μας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τον αγώνα των αγροτών που μαζί με πολλούς κλάδους εργαζομένων, έχουν ανοίξει το δρόμο των κινητοποιήσεων. Καλούμε όλο τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στην κινητοποίηση της 8ης Μαρτίου, και όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν. Όλη η Ιεράπετρα την Τετάρτη στηρίζει την αγροτιά που παλεύει για την επιβίωσή της και για το μέλλον του τόπου μας. Και δεν σταματάμε εκεί.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ