Εφημερίδα Κοινωνική

Σφίγγει ο κλοιός: Δεδομένη η απαίτηση των δανειστών για τη λήψη σκληρών μέτρων – Προσπάθεια Μαξίμου να μπουν μόνο κάποια δημοσιονομικά μέτρα στον «κόφτη»

 Breaking News

Σφίγγει ο κλοιός: Δεδομένη η απαίτηση των δανειστών για τη λήψη σκληρών μέτρων – Προσπάθεια Μαξίμου να μπουν μόνο κάποια δημοσιονομικά μέτρα στον «κόφτη»
06 Φεβρουαρίου 2017

Τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ και την απόφαση για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένει η κυβέρνηση για να επανακαθορίσει την τακτική της στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια πολιτική, έστω, συμφωνία με τους δανειστές στο Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Το πρόβλημα ωστόσο για την κυβέρνηση παραμένει ιδιαίτερα μεγάλο και δυσεπίλυτο. Η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση, αποκαλύπτει ένα εξαιρετικά αρνητικό πεδίο, με τις ανάλογες δυσμενείς προοπτικές και είναι δεδομένη η απαίτηση για λήψη σκληρών μέτρων, ιδίως μετά την άρνηση ή τουλάχιστον την απροθυμία του Βερολίνου να αποδεχθεί τη θέση του Ταμείου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ επιμένει να μιλά για μείωση του αφορολόγητου, για περικοπές των συντάξεων και πιθανόν και των μισθών, αλλά και για μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως το εργασιακό, που δεν είναι εύκολο να τα αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το Μαξίμου καταβάλλει προσπάθειες στο παρασκήνιο ώστε να περιοριστούν οι απαιτήσεις μόνο στην ένταξη κάποιων δημοσιονομικών μέτρων από αυτά στον «κόφτη», – και όχι με νομοθέτησή τους προληπτικά – ενώ εξακολουθεί να τηρεί σκληρή γραμμή και στα εργασιακά. Παράλληλα επιμένει στον προσδιορισμό από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που θα ισχύουν βέβαια από το 2018 και μετά, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συνολικό αρκετό συμφωνίας, που θα περάσει από τη Βουλή και την ελληνική κοινωνία χωρίς αναταράξεις.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ