Εφημερίδα Κοινωνική

Σαντορινιός: «Όποια λύση και αν προταθεί, πρέπει να έχει, στο τέλος, θετικό ισοζύγιο για την κοινωνία»

 Breaking News

Σαντορινιός: «Όποια λύση και αν προταθεί, πρέπει να έχει, στο τέλος, θετικό ισοζύγιο για την κοινωνία»
15 Φεβρουαρίου 2017

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ήταν  καλεσμένος χθες στο ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Τώρα με την Άννα Μπουσδούκου. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε τις αισιόδοξες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας και χαρακτήρισε ως θετικό γεγονός την επίσκεψη Μοσκοβισί, στην Αθήνα. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, απάντησε, ακόμη, σε ερωτήσεις, σχετικά με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την συνοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σχολίασε δεικτικά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είναι ο μόνος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που επιρρίπτει ευθύνες για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.

Για την επίσκεψη Μοσκοβισί και την ανακοίνωση των θετικών δεικτών ανάπτυξης

«Είναι θετικό το γεγονός ότι θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο κ. Μοσκοβισί, την ώρα μάλιστα που δηλώνει ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Πρέπει όμως να τονίσω ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, δεν έρχεται εν κενώ. Καταφθάνει τη στιγμή που μόλις έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι θετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας».

«Για πρώτη φορά καταγράφεται ανάπτυξη, το 2016, 0,3%, παρά το ότι πολλοί προέβλεπαν σταθερότητα ή ακόμη και ύφεση. Ακόμη, το γεγονός ότι καταγράφονται συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημαίνει μια σταθερή προοπτική για την οικονομία».

«Ο κ. Μοσκοβισί, επίσης, ανακοίνωσε, ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2017 είναι 2,7% και για το 2018 θα φτάσει το 3,1%».

«Καταλαβαίνουμε όλοι πως η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων αποδεικνύουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι το ΔΝΤ αλλά και η έκθεση που παρουσίασε».

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση κινείται στο να κλείσει η αξιολόγηση, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Οι θετικοί δείκτες, που αποδεικνύουν ότι η οικονομία υπεραποδίδει, είναι ακόμη ένα επιχείρημα που συντείνει στην ανάγκη του κλεισίματος της αξιολόγησης. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να δεχτούμε παράλογα μέτρα».

«Γενικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε δογματικά το τέλος της αξιολόγησης. Όποια λύση και αν προταθεί, πρέπει να έχει, στο τέλος, θετικό ισοζύγιο. Σε όποια ενδεχόμενη συμφωνία, είναι θετικό να περιλαμβάνεται η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η δυνατότητα για νομοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης της κοινωνίας και η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Πρέπει να έρθει πρόταση πακέτο και πάνω σε αυτή να συναποφασίσουμε».

«Εμείς έχουμε αποδείξει, μέχρι στιγμής, ότι όποια μέτρα και αν χρειάστηκε να πάρουμε, επιστρέφουμε τα θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία. Στο τέλος του 2016 δώσαμε την έκτακτη στήριξη στους συνταξιούχους και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε και για το 2017 κάτι αντίστοιχο. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, οι δανειστές το δέχτηκαν, μόνο η Ν.Δ. δεν το δέχτηκε και δεν το ψήφισε».

Τι θα κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;

«Πιστεύω ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη συνοχή. Θα συνεκτιμήσει την όποια πρόταση έρθει και όλες τις παραμέτρους και θα αποφασίσει ενιαία. Οι βουλευτές μας έχουν την ωριμότητα να αντιληφθούν τα θετικά σημεία για την κοινωνία και την οικονομία και με αυτό το γνώμονα θα αποφασίσουμε. Συλλογικά και όχι με βάση τις όποιες προσωπικές απόψεις».

Για τις απόψεις Φίλη

«Ο κ. Φίλης διατύπωσε τις απόψεις του στο όργανο του κόμματος, την Κεντρική Επιτροπή. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα να εκφράσει την προσωπική του γνώμη, αλλά αποφασίζουμε συλλογικά».

Για τον κ. Μητσοτάκη

«Από τις δηλώσεις όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων φαίνεται ότι η αξιολόγηση, σε ένα μεγάλο βαθμό, δεν κλείνει γιατί υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις πάνω σε ό,τι προτείνει το ΔΝΤ. Ο μόνος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη, για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης στην ελληνική Κυβέρνηση είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παίρνει, σαφώς, την θέση του ΔΝΤ».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ