Εφημερίδα Κοινωνική

Προβλήματα με τα αδήλωτα εισοδήματα – Αγνωστο πότε λήγει η προθεσμία

 Breaking News

Προβλήματα με τα αδήλωτα εισοδήματα – Αγνωστο πότε λήγει η προθεσμία
06 Φεβρουαρίου 2017

Ασαφείς είναι οι διατάξεις του νόμου και της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στη συνέχεια, για τα αδήλωτα εισοδήματα.

Για άλλη μία φορά οι νομοθετούντες έκαναν το θαύμα τους.

Νομοθέτησαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι σαφές σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι πότε μπορούν να κατατεθούν οι συμπληρωματικές δηλώσεις για τα αδήλωτα εισοδήματα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε σύγχυση και δίνουν διαφορετικές απαντήσεις η μία υπηρεσία από την άλλη για το ίδιο ακριβώς θέμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση που έχουν δοθεί στο φορολογούμενο πριν τις 12-12-2016 οι προσωρινές πράξεις του φόρου και δεν έχουν δοθεί οι οριστικές.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων και την δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων λήγει στις 7-2-2017 όπως ορίζει ο νόμος (άρθρο 58 ν. 4446/2016) ή αν μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις, υπαγόμενες στις ευεργετικές ρυθμίσεις, και μετά τις 7-2-2017 αλλά πριν την επίδοση στο φορολογούμενο των οριστικών πράξεων του φόρου όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση (άρθρο 8 ΠΟΛ 1006/2017).

Οι απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές είναι αντιφατικές. Κάθε υπηρεσία έχει τη δική της άποψη. Άλλες υπηρεσίες λένε ότι μπορούν να κατατεθούν οι δηλώσεις και μετά τις 7-2-2017 και άλλες ότι η προθεσμία λήγει στις 7-2-2017.

Με λίγα λόγια επικρατεί μία σύγχυση.

Είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί σήμερα κιόλας ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ;

Το υπουργείο πρέπει να πάρει μία σαφή και ξεκάθαρη θέση, για να ξέρουν και οι φορολογούμενοι τι να κάνουν και μέχρι πότε πρέπει να καταθέσουν τις συμπληρωματικές τους δηλώσεις, για να υπαχθούν, όσοι θέλουν, στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, με τις μειωμένες προσαυξήσεις.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ