Εφημερίδα Κοινωνική

Χαράτσι 400 – 800 ευρώ, μειώσεις συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ – Οριακή η διαπραγμάτευση

 Breaking News

Χαράτσι 400 – 800 ευρώ, μειώσεις συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ – Οριακή η διαπραγμάτευση
10 Φεβρουαρίου 2017

Εδώ και τώρα και χωρίς άλλη σκέψη θέλουν τα μέτρα οι εταίροι. Δεν είναι μόνο η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ. Η ευρωπαϊκή πλευρά επιμένει στη γραμμή Σόιμπλε. Δεν απαιτούν μόνο τα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί να ληφθούν ως το 2018, αλλά και προληπτικά για να διασφαλιστούν τα πλεονάσματα 3,5%.

Κάπως έτσι μπαίνει στην ατζέντα τόσο η μείωση του αφορολόγητου, όσο και η μείωση των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς, με ταυτόχρονη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στο 14% ή στο 15%.

Ύστατη προσπάθεια γίνεται από την κυβέρνηση που ρίχνει όλο το βάρος στην πολιτική διαπραγμάτευση. Μάλιστα κυβερνητικός παράγοντας λέει ότι η απόφαση του EWG ήταν αναμενόμενη.

Πλέον όλο το βάρος πέφτει στην “πενταμερή” με πρωτοβουλία του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάϊσλμπλούμ με τη συμμετοχή Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, Πιερ Μοσκοβισί της Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμό Στήριξης και πιθανώς του Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στη συνάντηση αυτή θα επιχειρηθεί να υπάρξει το ξεμπλοκάρισμα της αξιολόγησης για να μην χαθεί κρίσιμος χρόνος.

Ο στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση ως το Eurogroup την 20η Φεβρουαρίου πλέον μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί, ωστόσο μια συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να δώσει ανάσα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αναγκασμένη να πάρει δύσκολα μέτρα. Όλα πάντως δείχνουν ότι εάν είναι κάτι να θυσιαστεί, αυτό θα είναι το αφορολόγητο με στόχο να γλιτώσουν και οι συντάξεις, αλλά και τα νοικοκυριά από την αύξηση του ΦΠΑ.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ