Εφημερίδα Κοινωνική

Το «πυρηνικό λάδι» του Αλέξη βγαίνει σε παράνομο ελαιουργείο

 Breaking News

Το «πυρηνικό λάδι» του Αλέξη βγαίνει σε παράνομο ελαιουργείο
03 Ιανουαρίου 2017

Εν όψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς, ματαιώθηκε και ένας αιφνίδιος έλεγχος από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Κρήτης. Ο έλεγχος επρόκειτο να γίνει στις υπαίθριες δεξαμενές του ελαιουργείου του συνεταιρισμού όπου χύνεται ο κατσίγαρος, ελαιουργικό απόβλητο με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και όχι μόνο. Η αυτοψία από το ΚΕΠΠΕ θα γινόταν για να διαπιστωθεί αν οι υπεύθυνοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού είχαν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις προκειμένου να δοθεί λύση στο χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκαλεί η λειτουργία των υπαίθριων δεξαμενών. Τελικά, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και αυτό «προς αποφυγή τυχόν απροόπτων», όπως εξήγησαν τοπικοί παράγοντες.

Στην Κριτσά, κατά τη θερινή περίοδο, και συγκεκριμένα από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, κάτοικοι αναφέρουν πως αναγκάζονται να ζουν κλεισμένοι στα σπίτια τους με σφραγισμένα τα παράθυρα και τους ιονιστές αέρα να δουλεύουν ακατάπαυστα μέρα και νύχτα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έντονη δυσοσμία που αναδύεται από την έγχυση των ελαιουργικών αποβλήτων στις υπαίθριες δεξαμενές του ελαιοτριβείου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δε, σύμφωνα πάντα με τις επώνυμες καταγγελίες των κατοίκων, το πρόβλημα της δυσοσμίας δεν είναι το μοναδικό που έχουν να αντιμετωπίσουν, αφού υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις εξαιτίας της ανεξέλεγκτης υπερχείλισης των δεξαμενών του ελαιουργείου.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης και το παλιό στέλεχος του κόμματος και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός, είπαν τη μισή αλήθεια στον πρωθυπουργό για το περίφημο λάδι της Κριτσάς. Ναι μεν η ποιότητά του είναι εξαιρετική, αλλά οι εγκαταστάσεις παραγωγής του δεν είναι οι πιο περιβαλλοντικά σωστοί, καθώς λειτουργούν παράνομα τέσσερις δεξαμενές εξάτμισης του ελαιουργείου που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου από αυτό, με μέγεθος ίσο με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως αποτυπώνεται και στη δορυφορική απεικόνιση μέσω της εφαρμογής Google Earth.

Οι τέσσερις παράνομες δεξαμενές εξάτμησης του κατσίγαρου βρίσκονται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το ελαιουργείο, έχοντας μέγεθος ίσο με γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως αποτυπώνεται και στη δορυφορική απεικόνιση μέσω του Google Earth

elies111

Το εν λόγω ελαιουργείο λειτουργεί με τριφασικό τρόπο, που σημαίνει ότι το τελικό ελαιουργικό απόβλητο, ο κατσίγαρος, οδηγείται σε μεγάλες υπαίθριες και ανοιχτές δεξαμενές όπου εκεί υποτίθεται ότι εξατμίζεται. Οι συγκεκριμένες όμως υπαίθριες δεξαμενές βρίσκονται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, με το πρώτο σπίτι να απέχει μόλις 200 μέτρα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την έντονη δυσοσμία που αναδίνεται από τις δεξαμενές, γεγονός που, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τους αναγκάζει να ζουν με κλειστά παράθυρα και με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων που φιλτράρουν τον αέρα.

Το καλοκαίρι, δε, η έντονη δυσοσμία εισχωρεί στα σπίτια δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, ειδικά όταν επικρατούν άπνοια και υψηλή υγρασία. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι οι οδηγοί που κατευθύνονται από τον Αγιο Νικόλαο προς την Κριτσά μόλις πλησιάσουν στον κάμπο κλείνουν αμέσως τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους, μη μπορώντας να αντέξουν τη μυρωδιά του κατσίγαρου. Να σημειωθεί ότι γύρω από τις ρυπογόνες δεξαμενές υπάρχουν καλλιέργειες, κυρίως με ελαιόδεντρα, οι οποίες την περίοδο του χειμώνα σε περίπτωση υπερχείλισης των δεξαμενών κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ