Εφημερίδα Κοινωνική

Στοιχεία στο «φως»: Για παλιό Ρολόι, ΟΛΠ, οικονομικά Δήμου Πειραιά

 Breaking News

Στοιχεία στο «φως»: Για παλιό Ρολόι, ΟΛΠ, οικονομικά Δήμου Πειραιά
21 Δεκεμβρίου 2016

Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία περιελάβανε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017 που διεξήχθη την Τρίτη το απόγευμα στον Δήμο Πειραιά. Κατά την εισήγηση του δημάρχου Γιάννης Μώραλη και της αρμόδιας αντιδημάρχου Αθηνάς – Γλύκα Χαρβαλάκου δόθηκαν οι «κατευθύνσεις» και τα χαρακτηριστικά αυτού του προϋπολογισμού, ο οποίος κρίθηκε από την πλειοψηφία ως «εκλογικευμένος και ρεαλιστικός».

Στα αξιοσημείωτα, ήταν η αναφορά στο θέμα του γνωστού σε όλους Ρολογιού του Πειραιά. Του κτιρίου – συμβόλου της πόλης (λειτουργούσε ως χρηματιστήριο και μετέπειτα ως δημαρχείο) που κατεδάφισε ο τότε δήμαρχος Αριστείδης Σκυλίτσης και τα θεμέλια του οποίου, όπως έγραψε η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, αποκαλύφθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια εργασιών για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ, δίπλα στον Τινάνειο Κήπο (απέναντι από την Αγία Τριάδα). Θυμίζουμε ότι επί δημαρχίας Μιχαλολιάκου, αλλά και παλαιότερα, είχε εκφραστεί η επιθυμία να συγκεντρωθεί ένα ποσό για την κατασκευή του. Μάλιστα σε ειδικό λογαριασμό του Δήμου Πειραιά  σε Τράπεζα υπάρχουν σήμερα 69 χιλιάδες ευρώ για το σκοπό αυτό!

Όπως είπε η κα Γλύκα – Χαρβαλάκου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό,  πλέον δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κατασκευαστεί το παλιό Ρολόι, δεδομένου ότι δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες της πόλης και οι εργασίες που γίνονται στο σημείο. Συνεπώς, πρέπει να μελετήσει ο Δήμος τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα και με ποιο τρόπο θα επιστραφούν στους δημότες.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης κάποια οικονομικά στοιχεία του Δήμου Πειραιά που ήρθαν στο «φως». Όπως ειπώθηκε, ο Δήμος πληρώνει ΕΝΦΙΑ  περίπου 500 χιλιάδες ευρώ, ενώ δίνει κοντά στο 1 εκ. ευρώ Εφορία. Τι προβλέπεται για το μέλλον; Δυστυχώς, τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς με δεδομένη τη μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Πειραιά (όπως και άλλοι δήμοι) θα επιβαρυνθεί με περισσότερες κρατήσεις από την Εφορία για έσοδα, με περισσότερες κρατήσεις από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τους υπαλλήλους καθώς και με το κόστος των σχολικών καθαριστριών, η ευθύνη των οποίων «περνάει» από το υπ. Παιδείας στους δήμους.

Σημειώστε, ότι για σχολικές καθαρίστριες ο Δήμος Πειραιά θα πληρώνει εφ’ εξής 60 χιλιάδες ευρώ το μήνα, προσδοκώντας σε καταβολή πόρων. Στα θετικά, τα 6,2 εκ. ευρώ που κέρδισε (προς το παρόν) ο Δήμος Πειραιά από τον ΟΛΠ για τα ανταποδοτικά, τα οποία όμως, πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Νομικές διαδικασίες του ΟΛΠ για ανάκτηση ποσού

Για το θέμα του ΟΛΠ που σας προαναφέραμε, και η «Εφημερίδα των Συντακτών» επιβεβαιώνει την είδηση που είχε αποκαλύψει πρώτη η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. Σε δημοσίευμά της διαβάζουμε τα εξής:

«Ένα σημαντικό ποσόν κατέθεσε ο ΟΛΠ στην Εθνική Τράπεζα σε λογαριασμό του δήμου Πειραιά, μετά την αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτου που είχε προβεί ο δήμος στις 4 Ιουλίου 2016, για τέλη καθαρισμού, φωτισμού και ηλεκτροδότησης που υποστηρίζει ότι του οφείλει ο ΟΛΠ.

Ωστόσο ο ΟΛΠ με ανακοίνωσή του προς τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο τους ενημερώνει ότι μπορεί να μετέφερε το ποσόν των 6.285.940 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό του δήμου στις 30 Νοεμβρίου 2016, αλλά θα ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την ανάκτησή του.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η παραπάνω κατάσχεση είχε επιβληθεί χωρίς δικαστική απόφαση και παρά τις διατάξεις του άρθρου 13 του νόμου 4337/2015 το οποίο σε συνδυασμό με τον νόμο 4404/2016 απαγορεύει την επιβολή στον ΟΛΠ παρόμοιων επιβαρύνσεων με τις παραπάνω. Αντίθετα, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, ο Δήμος Πειραιά και οι δήμοι που γειτονεύουν με το λιμάνι του Πειραιά υποχρεούνται να εκδώσουν διοικητικές πράξεις, προκειμένου να διαγράψουν όλες τις παρόμοιες επιβαρύνσεις που είχαν επιβάλει παλαιότερα στον ΟΛΠ (εκτός από εκείνες που έχουν κριθεί νόμιμες με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις), υποχρέωση η οποία δεν έχει τηρηθεί μέχρι σήμερα.

Στις 12/12/2016 πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη ακροαματική διαδικασία σχετικά με τη νομιμότητα της κατάσχεσης και η απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί τους πρώτους μήνες του 2017.

Τέλος ο ΟΛΠ καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν «εποικοδομητικά για να συμβάλουν στον κοινό στόχο της ανάπτυξης και της ευημερίας στο λιμάνι του Πειραιά».

 

του Κώστα Παναγιωτάκη

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ