Εφημερίδα Κοινωνική

Ο πρώτος Σφαιρόπουλος

 Breaking News

Ο πρώτος Σφαιρόπουλος
06 Δεκεμβρίου 2016

Δυο πρωτοσέλιδα με διαφορά 54 χρόνων. Δυο Σφαιρόπουλοι, ο πατέρας Σάββας και ο γιος Γιάννης. Μια ιστορία που έχει αεροπορικό δυστύχημα και κοινό παρονομαστή τον Ολυμπιακό. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης.

Πενήντα τρία χρόνια πριν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό, ένας άλλος Σφαιρόπουλος, φορούσε τα «ερυθρόλευκα». Ήταν ο Σάββας Σφαιρόπουλος, ο πατέρας του 47χρονου προπονητή της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. Μόνο που εκείνος έπαιζε ποδόσφαιρο. Και μάλιστα πολύ καλό!

Ήταν Αύγουστος του 1961 όταν το ΦΩΣ των Σπορ που κυκλοφορούσε τότε δυο φορές την εβδομάδα ανακοίνωνε το τέλος των μεταγραφών εκείνου του καλοκαιριού. Με τίτλο «Έληξαν αι μεταγραφαί«, η ιστορική εφημερίδα πληροφορούσε τους αναγνώστες της ότι «ο Ολυμπιακός εκέρδισε τους Ηλιάδη, Σφαιρόπουλον, Φραντζήν, Σ.Παπάζογλου» που ήταν οι κορυφαίες κινήσεις της ομάδας στο μεταγραφικό παζάρι.

sfaira2

Ο Ολυμπιακός είχε ολοκληρώσει τη χρονιά παίρνοντας το Κύπελλο Ελλάδος (3-0 τον Πανιώνιο) αλλά είχε χάσει το πρωτάθλημα τερματίζοντας δεύτερος πίσω από τον Παναθηναϊκό. Ήταν μια μεταβατική εποχή για τους «ερυθρόλευκους», που στην προηγούμενη δεκαετία είχαν σαρώσει τους τίτλους κατακτώντας 7 πρωταθλήματα (τα έξι συνεχόμενα) και 8 Κύπελλα Ελλάδας, παίρνοντας και το προσωνύμιο «Θρύλος».

Ο Σάββας Σφαιρόπουλος έπαιζε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ένας πολύ ταλαντούχος μέσος «εξάρι», αλλά με επιτελικά προσόντα. Λέγεται ότι η Αούστρια Βιέννης του είχε κάνει πρόταση, αλλά την απέρριψε. Ήταν βασικό στέλεχος του ιστορικού Απόλλωνα, αλλά και ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές της εποχής που εκτός γηπέδου, έκανε σπουδές σε ανώτατη σχολή. Πρώτα στην ιατρική και μετέπειτα στην οδοντιατρική σχολή της Αθήνας.

Για να παίξει μάλιστα στους αγωνες της Καλαμαριας, έπαιρνε το αεροπλάνο ώστε να ήταν στην ώρα του, στους αγώνες του Απόλλωνα.

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου του 1959, μαζί με τον συμπαίκτη του Παράσχο Αυγητίδη (γκολκίπερ που αργότερα έπαιξε και αυτός στον Ολυμπιακό) είχαν προγραμματίσει να ανέβουν στην Θεσσαλονίκη με πτήση της νεοσύστατης Ολυμπιακής Αεροπορίας και αεροσκάφος τύπου Douglas S-3. Θα πήγαιναν για να παίξουν την Κυριακή 1/11 εναντίον του Εθνικού.

sfaira3

Και οι δυο ματαίωσαν την αναχώρησή τους, αλλά δεν το μετάνιωσαν. Ο Αυγητίδης είχε «κακό προαίσθημα», ενώ ο Σάββας Σφαιρόπουλος είχε προσωπικούς λόγους, που τον κράτησαν μακριά από το αεροδρόμιο. Η πτήση αναχώρησε στις 5:10μμ. Είκοσι λεπτά αργότερα μετά από έκρηξη στη δεξαμενή, το αεροπλάνο κατέπεσε στην Αυλωνα και οι 18 επιβαίνοντες γνώρισαν σκοτώθηκαν!

Ο Σφαιρόπουλος έπαιξε στις δυο πρωτες χρονιές της Α Εθνικής κατηγορίας και το καλοκαίρι του 1961, πήρε μια σπουδαία μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Την ίδια μέρα, όπως διαβάζουμε στο ΦΩΣ, ο Αριστείδης Καμάρας πήγαινε στον Παναθηναϊκό, με ανταλλάγματα προς τον Απόλλωνα, τον Ρούση αλλά και 500 χιλιαδες δραχμές!

sfaira4

Στα 26 του ο Σάββας Σφαιρόπουλος (στη φωτό πρώτος από αριστερά) ξεκίνησε με ενθουσιασμό τις προπονήσεις στον Ολυμπιακό. Όλα έδειχναν ότι θα έπαιρνε θέση στην βασική ενδεκάδα. Τότε, αν γινόσουν βασικός … δεν έβγαινες εύκολα από την ενδεκάδα.

Στο φιλικό με τον Ολυμπιακό Νεαπόλεως (6-1) το ΦΩΣ γράφει ότι «οι φορ Φραντζής-Ηλιάδης και ο μέσος Σφαιρόπουλος απεδειξαν πάλιν ότι δικαιούνται θέσεως στην ερυθρόλευκον ομάδαν«.

Το ίδιο συνέβη και στο οικογενειακό διπλό, όπου πάλι όπως διαβάζουμε στο ΦΩΣ «15.000 λαού απήλαυσαν την ισχύν του Ολυμπιακού. Οι Σφαιρόπουλος, Φραντζής και Ηλιάδης ηρίστευσαν αποδείξαντες ότι δικαιούνται θέσεως εις την ενδεκάδαν».

sfaira5

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε πραγματικότητα. Ο Σάββας Σφαιρόπουλος είχε τελειώσει, πλέον, τις σπουδες τους και στα 26 του αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να αφήσει το ποδόσφαιρο. Άνοιξε οδοντιατρείο στην Καλαμαριά, εγκαταλείποντας την καριέρα του στην μπάλα και τον Ολυμπιακό.

Το στοίχημα της οικογένειας έμεινε ανοιχτό για μισό αιώνα. Ο υιός Γιάννης Σφαιρόπουλος, που ήδη έχει χρηματίσει ασίσταντ κόουτς στον Ολυμπιακό, έρχεται να πάρει θέση στην πρώτη θέση του πάγκου. Σε άλλο άθλημα, το μπάσκετ, που αγάπησε από μικρός και το υπηρετεί με συνέπεια και πάθος.

sfaira6

Η εφημερίδα που κάποτε έγραφε για τον πατέρα του εξακολουθεί να εκδίδεται και είχε πρωτοσέλιδο και την δική του μετακίνηση. «Ανακοίνωσε Σφαιρόπουλο» ο τίτλος.  Η ζωή κάνει κύκλους. Και πολύ ωραίους μάλιστα!

ΠΗΓΗ: sport24.gr


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ