Εφημερίδα Κοινωνική

Δέχεστε τηλεφωνήματα από εισπρακτικές; «Δικαιούστε αποζημίωση» λέει με απόφασή της η Δικαιοσύνη!

 Breaking News

Δέχεστε τηλεφωνήματα από εισπρακτικές; «Δικαιούστε αποζημίωση» λέει με απόφασή της η Δικαιοσύνη!
19 Δεκεμβρίου 2016

Δανειολήπτες που δέχονται οχλήσεις από εισπρακτικές θα μπορούν να ζητούν –υπό όρους- αποζημίωση μερικών χιλιάδων ευρώ.

Με δικαστικές αποφάσεις επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα σε δύο τράπεζες, καθώς παράνομα μεταβίβασαν προσωπικά δεδομένα «κόκκινων» δανειοληπτών σε εισπρακτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου οι εισπρακτικές εταιρείες να μπορούν νόμιμα να τηλεφωνούν στους εκπρόθεσμους δανειολήπτες (αλλά και κατόχους πιστωτικών καρτών), πρέπει προηγουμένως οι Τράπεζες να τους έχουν ενημερώσει γραπτώς ότι μεταβιβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε συγκεκριμένη εισπρακτική εταιρεία και οι τελευταίες να έχουν ενημερώσει τους δανειολήπτες ότι έχουν στην κατοχή τους τα προσωπικά τους δεδομένα.

Εάν δεν έχει προηγηθεί αυτή η διαδικασία ο δανειολήπτης μπορεί να διεκδικήσει την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση για ηθική βλάβη, η οποία το λιγότερο ανέρχεται στα 5.870 ευρώ.

Ως «συγκατάθεση» τονίζεται στη δικαστική απόφαση ορίζεται «η ελεύθερη, ρητή και ειδική δήλωση βούλησης, που εκφράζεται με τρόπο σαφή και εν πλήρη επιγνώσει, με την οποία το υποκείμενο των δεδομένων, αφού προηγουμένως ενημερωθεί, δέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που τον αφορούν».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ