Εφημερίδα Κοινωνική

Τσίπρας σε Υπουργούς: Ξενυχτήστε για να κλείσει η αξιολόγηση ως τις 5 Δεκεμβρίου

 Breaking News

Τσίπρας σε Υπουργούς: Ξενυχτήστε για να κλείσει η αξιολόγηση ως τις 5 Δεκεμβρίου
06 Νοεμβρίου 2016

Τον κύριο λόγο για τον οποίο έγινε ο ανασχηματισμός, τον οποίο χαρακτήρισε «τομή μέσα στη συνέχεια», περιέγραψε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, κατά την πρώτη του συνεδρίαση το μεσημέρι της Κυριακής, όπου και έκανε λόγο, για πολλοστή φορά πάντως, για ένα «νέο ξεκίνημα» της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως κεντρικό στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος χωρίς εκπτώσεις και άσκοπες κωλυσιεργίες, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε στη συνεδρίαση του eurogroupo στις 5 Δεκεμβρίου να υπάρξουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Να ξενυχτήσουμε για να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η χώρα εντός του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση. Ο οδικός αυτός χάρτης περιλαμβάνει σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Τσίπρα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 και στη συνέχεια έξοδο στις αγορές.

«Θέλουμε να είμαστε μία ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, ή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση;» ρώτησε ρητορικά τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός και περιέγραψε με δραματικούς τόνους τη σημασία των επόμενων εβδομάδων:

«Είμαστε στα τελευταία δύσκολα μέτρα στο τέλος ενός δύσκολου μαραθώνιου. Είμαστε κοντά στον τερματισμό μία περιόδου δύσκολων αποφάσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά και έθεσε το μείζονα στόχο της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και κατ’ επέκταση ανάκτηση των θέσεων εργασίας και περαιτέρω αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

«Ανοίγει χαραμάδα ρεαλιστικής ελπίδας για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αυτό τρομοκρατεί τους αντιπάλους, που προτιμούν να σέρνεται η χώρα, μήπως επιστρέψουν στην εξουσία. Γνωρίζουν καλά ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κλείνει η τρίτη πράξη του δράματος περί αριστερής παρένθεσης» πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

gov1

Συλλογική προσπάθεια…

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αυστηρός προς τους υπουργούς του, σχετικά με τη συνεργασία και τη συλλογικότητα που πρέπει να επιδείξουν. Μάλιστα ξεκίνησε με την παραίνεση να στηριχθούν από τους παλιούς υπουργούς τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αναφέρθηκε ειδικά στην νέα υπουργό Εργασίας την 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου, για την οποία υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη και έντονες αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες, αλλά και την τοποθέτησή της απέναντι στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, αφού φέρεται ως «εκλεκτή της τρόικας».

«Είμαι βέβαιος ότι θα στηριχθεί απ’ όλους γιατί από την επιτυχία αυτή θα κριθεί η επιτυχία της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά, αλλά έδωσε και ο ίδιος έμφαση και διαβεβαιώσεις ότι θα υποστηριχθεί η θέση γα προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Θέλουμε ανάπτυξη όχι βασισμένη στη συντριβή της εργασίας και των δικαιωμάτων, αλλά να βασίζεται στην ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για τα εργασιακά έχουμε σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την έκθεση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Για να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του πάντως ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι υπουργοί να λειτουργήσουν μεθοδικά και με συνέπεια», μίλησε για «ενιαία και αδιαίρετη κυβέρνηση» και διαμήνυσε ότι «τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, ούτε περίκλειστοι χώροι, αλλά κομμάτια μίας κοινής κατοικίας, μας αφορούν όλους». Οι υπουργικές καρέκλες δεν γράφουν το όνομα κανενός, προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας.

gov2

Πηγή: protothema.gr

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ