Εφημερίδα Κοινωνική

Ρ. Δούρου: «Η καινοτόμα επιχειρηματικότητα αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο στοίχημα τούτης της περιόδου»

 Breaking News

Ρ. Δούρου: «Η καινοτόμα επιχειρηματικότητα αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο στοίχημα τούτης της περιόδου»
10 Νοεμβρίου 2016

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Αυτοαπασχόληση των Νέων, που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ένταξη και την Τοπική Κοινωνική Δράση (E.L.I.S.A.N.), στις 10 – 11 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις έννοιες της περιβόητης «flexicurity» καθώς και της «αυτοαπασχόλησης» που προβάλλονται ως «εναλλακτικές» της βιώσιμης απασχόλησης –της απασχόλησης δηλαδή που θα έπρεπε να είναι το πραγματικό ζητούμενο, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα βάλλονται πολλές πλευρές των ευρωπαϊκών κεκτημένων. Αναφορικά με το ζήτημα της ανεργίας των νέων, επισήμανε ότι «η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τα εξαιρετικά υψηλά, τα συντριπτικά ποσοστά ανεργίας των νέων στη χώρα μας – ποσοστά που ουσιαστικά ακυρώνουν το μέλλον της κοινωνίας μας», τονίζοντας ότι πρόκειται για «ποσοστά που μας θέτουν όλους μας, αιρετούς και μη, προ των ευθυνών μας, μας επιβάλλουν να δράσουμε. Να αναλάβουμε δράση, όχι σήμερα αλλά… χθες».

Κατά την παρέμβασή της, η ίδια σημείωσε ότι η καινοτόμα νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο στοίχημα τούτης της περιόδου, «που δεν αφορά μία, δύο ή τρεις χώρες.

Κάποιες Περιφέρειες, ή ορισμένους Δήμους. Αφορά συνέργειες, οριζόντιες και κάθετες, στο πλαίσιο των πρωτόγνωρων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, για το μέλλον των κοινωνιών μας. Για το μέλλον των νέων».

Ακολουθούν βασικά σημεία από την τοποθέτηση της Περιφερειάρχη:

• Να αναλάβουμε δράση ο καθένας από εμάς στο πλαίσιο της ευθύνης του. Και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί και οφείλει να είναι, όχι διακοσμητικός αλλά ουσιαστικός. Παρεμβατικός, εποικοδομητικός, αποτελεσματικός.

• Με έμφαση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, τη στήριξη της καινοτομίας, των start-ups, των κάθε είδους επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που αναζητούν νέα πεδία δημιουργίας απασχόλησης.

• Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να πάρω μέρος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής σε μια σημαντική συνάντηση. Το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ καινοτόμας, νεανικής επιχειρηματικότητας DLD στο Τελ Αβίβ. Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο ευρύ, πόσο πολλαπλό και πόσο σύνθετο είναι το πεδίο της νεανικής καινοτόμας επιχειρηματικότητας. Ένα πεδίο που προσφέρει και προσφέρεται για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών.

• (…) Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε, το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση έναντι της κεντρικής εξουσίας, των κυβερνήσεων. Και το γεγονός αυτό έχει να κάνει με την εγγύτητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους πολίτες, στους νέους, στους νέους επιχειρηματίες. Μια εγγύτητα που αλλάζει τα δεδομένα, δημιουργώντας νέες συνθήκες, νέες προοπτικές.

• Προοπτικές οι οποίες, από τη στιγμή που αναφέρονται στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη δημιουργία ανάπτυξης, επιβάλλουν τον αποκλεισμό προσεγγίσεων τύπου «αυτοαπασχόλησης». Όχι για λόγους κάποιου είδους ιδεολογικού δογματισμού. Αλλά για λόγους… αποτελεσματικότητας. Η αυτοαπασχόληση δύσκολα όμως λειτουργεί ως παράγοντας πραγματικής ανάπτυξης. Δύσκολα ανοίγει το δρόμο της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αντιθέτως. Συμβάλλει στην παγίωση αδιεξόδων.

• Βρίσκεται στον αντίποδα του ζητούμενου σήμερα. Και το ζητούμενο σήμερα, είναι συγκεκριμένο: όσο το δυνατόν σταθερές δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα πλαίσιο σταθερότητας και ευημερίας.

• Ένα ζητούμενο που όμως, βρίσκεται αντιμέτωπο με τις χρόνιες παθογένειες του δημόσιου τομέα, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου, τα φαινόμενα της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας. Αυτές ακριβώς τις αδυναμίες που καλούμαστε εμείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αντιμετωπίσουμε με λειψό θεσμικό πλαίσιο και ελάχιστους πόρους.

• Εξ ου και ο επείγων χαρακτήρας της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της κατοχύρωσης των δυνατοτήτων, των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ