Εφημερίδα Κοινωνική

Προϋπολογισμός 2017: Νέοι φόροι 2,6 δισ. ευρώ και Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 760 εκατ. ευρώ

 Breaking News

Προϋπολογισμός 2017: Νέοι φόροι 2,6 δισ. ευρώ και Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 760 εκατ. ευρώ
22 Νοεμβρίου 2016

Με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, το οποίο προβλέπει νέους φόρους 2,6 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση το πρόγραμμα, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πτωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Για το 2016, ο προυπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, που είναι επίσης μεγαλύτερο από το 0,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προγράμματος.

Για αυτό, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, άμεσα θα εξετασθεί η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις κοινωνικής συνοχής και προστασίας.

Προβλέπει, επίσης, ο προϋπολογισμός την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά, με τη σχετική πίστωση να ανέρχεται σε 760 εκατ. ευρώ καθώς και 100 εκατ. ευρώ για ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Για το 2017 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,7% έναντι αρνητικού ρυθμού 0,3% το 2016, ενώ αποκλιμάκωση αναμένεται να σημειώσει και ο δείκτης της ανεργίας από 21,8% στο 20,6% φέτος.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 176,5% του ΑΕΠ παρουσιάζοντας μείωση συγκριτικά με το 2016 που θα διαμορφωθεί στο 180,3% του ΑΕΠ. Ωστόσο. προβλέπεται να αυξηθεί σε απόλυτα μεγέθη και να ανέλθει στα 319,2 δισ. ευρώ το 2017 έναντι 315,4 δισ. ευρώ το 2016.

Οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι:

Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και

II. Ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «πέρα από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, θεμελιώδης προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων».

Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις:

Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

Τα νέα μέτρα

Οι πρόσθετες παρεμβάσεις στην φορολογία με βάση τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2016 και τις νέες παρεμβάσεις για το 2017 αθροίζονται σε πρόσθετες παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2,6 δις ευρώ από τα οποία τα 2,4 δις ευρώ αφορούν την «ωρίμανση παλαιών φόρων αλλά και την επιβολή νέων – κυρίως έμμεσων – φόρων για το 2017. Αναλυτικά τα πρόσθετα έσοδα για τον επόμενο χρόνο θα προέλθουν:

Από την αναμόρφωση στην φορολογία εισοδήματος ( μείωση του αφορολόγητου και αλλαγή κλίμακας) 763 εκ ε υρώ

Από τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης 678 εκ.ευρώ

Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ 217 εκ ευρώ

Από την αναμόρφωση της φορολογίας οχημάτων 12,5 εκ ευρώ

Από την αναμόρφωση του ΕΦΚ καυσίμων 440 εκ ευρώ

Από την φορολογία εταιρικών οχημάτων 91 εκ ευρώ

Από το τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση 15 εκ ευρώ

Από το τέλος σταθερής τηλεφωνίας 52 εκ. ευρώ

Από την φορολογία τυχερών παιγνίων 56 εκ. ευρώ

Από την φορολογία ζύθου 26 εκ. ευρώ

Από την φορολογία τσιγάρων (συμβατικών, ηλεκτρονικών) 142 εκ. ευρώ

Από τον ΕΦΚ στον καφέ 62 εκ. ευρώ

Από φορολογικές απαλλαγές επενδυτικού νόμου -10,4 εκ. ευρώ

Εξοικονόμηση 840 δις ευρώ από το ασφαλιστικό

Από την επιβολή νέων εισφορών της τάξης του 26,95% σε ελεύθερους επαγγελματίες και την μείωση των συντάξεων προκύπτει μια πρόσθετη εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό της τάξης των 844 εκ. ευρώ από το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα από τις συντάξεις πλην αυτών του δημοσίου προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 440 εκ. ευρώ.

Από τις συντάξεις του δημοσίου προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 120 εκ. ευρώ.

Από την αύξηση των εισφορών προκύπτει αύξηση εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμείο ύψους 320 εκ. ευρώ.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ