Εφημερίδα Κοινωνική

Παιδικές αλλεργίες: Ποια πρέπει να είναι η διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό

 Breaking News

Παιδικές αλλεργίες: Ποια πρέπει να είναι η διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό
03 Νοεμβρίου 2016

Περίπου 1 στα 4 παιδιά υπολογίζεται ότι σήμερα υποφέρει από κάποια αλλεργία.

Χρόνιες είναι οι περισσότερες από τις αλλεργικές παθήσεις. Στις κύριες αλλεργικές παθήσεις περιλαμβάνονται η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και οι τροφικές αλλεργίες.

Η διατροφή της εγκύου παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παιδικών αλλεργιών.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που καταναλώνουν ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη ή την περίοδο του θηλασμού μειώνουν τον κίνδυνο τα παιδιά τους να εκδηλώσουν άσθμα, τροφικές αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, παιδιά που κατανάλωναν ψάρια αλλά και όσα λάμβαναν ιχθυέλαια μέσω του θηλασμού πριν την ηλικία των 11 μηνών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών.

Σύμφωνα με την Karin Jonsson, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τσάλμερς στη Σουηδία, η κατανάλωση ψαριών σε μια οικογένεια φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών.

Παιδιά που κατανάλωναν ψάρια και αυγά νωρίς στη ζωή τους φάνηκε να έχουν λιγότερες αλλεργίες, ενώ είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι στη γέννηση και στην ηλικία των 4 μηνών, τα υγιή παιδιά είχαν υψηλότερα ποσοστά EPA, ενός είδους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.

Η Jonsson εξήγησε ότι τα επίπεδα ανταποκρίνονταν στην πρόσληψη λιπαρών ψαριών από τη μητέρα. Οι μητέρες παιδιών με υψηλά ποσοστά ωμέγα-3 στο αίμα έτρωγαν πολλά ψάρια στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό και αυτό φάνηκε και στο μητρικό γάλα.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ