Εφημερίδα Κοινωνική

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 20 χρόνια δράσης

 Breaking News

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 20 χρόνια δράσης
04 Νοεμβρίου 2016

Τα 20 χρόνια δράσης συμπληρώνει φέτος το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκπληρώνοντας, εξαρχής, τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε: να συμβάλει, με τα μέσα που διαθέτει, στη βελτίωση της ζωής των λιγότερο προνομιούχων, καθώς και να υποστηρίζει εν γένει δράσεις που μπορούν να επιφέρουν μια θετική και διαχρονική αλλαγή στην κοινωνία.

Η έως τώρα δράση του ΙΣΝ εξαπλώνεται σε 111 χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα. Από την έναρξη της λειτουργίας του έως σήμερα το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά €1,56 δισεκατομμύρια, μέσω 3.646 δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε τέσσερις βασικούς τομείς:

1. Τέχνες & Πολιτισμός: 752 δωρεές (ύψους €387 εκατ.)

2. Παιδεία: 1.107 δωρεές (ύψους €484 εκατ.)

3. Υγεία & Αθλητισμός: 672 δωρεές (ύψους €287 εκατ.)

4. Κοινωνική Πρόνοια: 1.115 δωρεές συνολικά (ύψους €409 εκατ.)

Επιπλέον των τακτικών δωρεών του, το ΙΣΝ ξεκίνησε από το 2012 νέες επιμέρους πρωτοβουλίες, συνολικού ύψους €300 εκατομμυρίων, με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας σε όλους όσοι βάλλονται περισσότερο από την κρίση, καθώς και τη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας για τη νέα γενιά.

Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, 494 δωρεές ύψους €164 εκατομμυρίων εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση. Η πλειονότητα των δωρεών έχει διατεθεί για την υποστήριξη υπαρχόντων κοινωνικών προγραμμάτων και για την υποστήριξη της λειτουργίας μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Επιπλέον, δόθηκαν δωρεές για την αγορά εξοπλισμού ή οχημάτων, αλλά και για έργα κατασκευής και ανακαίνισης κοινωνικών δομών.

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει 57 δωρεές ύψους €38 εκατομμυρίων, οι οποίες εστιάζουν σε προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει και να εξετάζει προγράμματα σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς και διεθνείς εταίρους, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μία ώθηση στην απασχόληση των νέων.

Η κοινωφελής δράση του Ιδρύματος συμπληρώνεται με τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Αποτελώντας τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος, συνολικού ύψους €617 εκατομμυρίων, το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη καταγράψει ορισμένες σημαντικές επιτυχίες, πριν την επίσημη παράδοση στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα είναι και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του έργου.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ, ανέφερε: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι που μετά από 20 χρόνια δράσης καταφέραμε να εξελίξουμε τον τρόπο δράσης μας και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες μας, χωρίς ταυτόχρονα να χάσουμε την ευελιξία μας να ανταποκρινόμαστε από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, έως την ενίσχυση του πιο μικρού και νεοσύστατου οργανισμού που επιδεικνύει όραμα και δέσμευση. Έτσι ελπίζουμε να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας όσο περισσότερο μπορούμε να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζεις και να δημιουργείς».

Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός International Rescue Committee (IRC) ανακοίνωσε σήμερα την εξασφάλιση δωρεάς, ύψους $15 εκατομμυρίων, από το ΙΣΝ για την υποστήριξη προγραμμάτων έκτακτης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και την υποστήριξη προγραμμάτων υποδομής του οργανισμού.

«Η νέα δωρεά από το ΙΣΝ, η οποία έρχεται σε συνέχεια της μακρόχρονης υποστήριξης που έχει προσφέρει το Ίδρυμα στο IRC, θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρωτοφανούς ανθρωπιστικής ανάγκης», δήλωσε ο David Miliband, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του IRC.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης τύπου:

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ