Εφημερίδα Κοινωνική

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού

 Breaking News

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού
25 Νοεμβρίου 2016

Τη γεωστρατηγική σημασία της Θάλασσας στην πορεία του Ελληνικού Λαού ανά τους αιώνες και την αξιοποίησή της από τους Έλληνες Πλοιάρχους και εφοπλιστές, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση της ΠΕΠΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού) για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.

Ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός στη συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, για να αποκτήσει εκ νέου η Ελληνική Ναυτιλία τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά την υφιστάμενη κρίση, υπάρχουν δείγματα γραφής πάνω στα οποία μπορεί να ακουμπήσει η προσπάθεια για ανάκαμψη. Τόνισε πως η πολύ σημαντική παρουσία της Ελλάδας στο παγκόσμιο ναυτικό γίγνεσθαι, είναι αποτέλεσμα του δαιμόνιου που κρύβει μέσα του ο Έλληνας Πλοιοκτήτης, αλλά και του ταμπεραμέντου του Έλληνα Πλοιάρχου, που δεν περιορίζεται μόνο στην ικανότητά του να διαχειρίζεται τη θάλασσα, αλλά και στην πλούσια γνώση και εμπειρία που κατ’ επέκταση μεταφέρεται στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ καπτ. Μανώλης Τσικαλάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του, δε δίστασε να αναφερθεί στα όσα έχει πετύχει η Ένωση που συμπλήρωσε έναν αιώνα ύπαρξης χάρη στην πολύτιμη προσφορά όλων των προέδρων της.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Τσικαλάκη: «Σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή επετειακή εκδήλωση της Ένωσής μας. Σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία σας, αλλά και για την ενεργή συμμετοχή σας στην προσπάθειά μας. Σας θέλουμε κοντά μας, δίπλα μας. Πριν από 100 χρόνια, τον Ιούνιο του 1916, λίγοι, πρωτοπόροι θα τους χαρακτήριζα για την εποχή τους, Πλοίαρχοι, (με επικεφαλής τον αείμνηστο cpt.Πέτρο Λεβαντή) αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα απλό σωματείο για τον Έλληνα Πλοίαρχο, ο οποίος κάτω από αντίξοες συνθήκες και τα πολυετή μπάρκα, δεν είχε ένα αποκούμπι στην πατρίδα του. Το σωματείο εκείνο, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, σήμερα, στην πορεία των χρόνων και υπό την καθοδήγηση εμπνευσμένων Προέδρων και δημιουργικών Διοικητικών Συμβουλίων, μεγαλούργησε και είναι αυτό που εμείς παραλάβαμε στη συνέχεια και φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε με φρόνηση, αξιοπρέπεια και διάθεση προσφοράς, ώστε ζωντανό και υγιές να το παραδώσουμε σε άξιους συνεχιστές. Το 2016 λοιπόν, είναι μια ξεχωριστή χρονιά για την Π.Ε.Π.Ε.Ν και κατ’ επέκταση για την Ελληνική Ναυτιλία και τον Έλληνα Πλοίαρχο. Η Ένωσή μας, γιορτάζει τη συμπλήρωση ενός αιώνα συνεχούς παρουσίας στα ναυτικά δρώμενα, με μεγάλη προσφορά στον Έλληνα Πλοίαρχο, την Ναυτιλία και την Πατρίδα μας. Όλοι εμείς, οι παλαιότεροι και νεότεροι Πλοίαρχοι, είμαστε η αρχή και η συνέχεια αυτής της προσπάθειας που δημιούργησε ο Έλληνας Ναυτίλος, αυτός ο “θαλασσάνθρωπος” που στερήθηκε τα πάντα (κυρίως την οικογένειά του) προκειμένου εμείς, με υπερηφάνεια να καυχόμαστε στις μέρες μας ότι, μαζί με το “δαιμόνιο” και δημιουργικό Έλληνα Πλοιοκτήτη, φέραμε την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στην 1η θέση παγκοσμίως. Από τα χρόνια του Θεμιστοκλή και του Ευριπίδη, των καπεταναίων και των Ναυάρχων των Βυζαντινών χρόνων, των νοικοκυραίων και των αρχοντοκαπεταναίων της επανάστασης του 1821, μέχρι τους Ήρωες Πλοιάρχους του Α’ και Β’ παγκόσμιου πολέμου και από την εποχή του “τσούρμου” μέχρι τα σημερινά άρτια καταρτισμένα και συγκροτημένα πληρώματα, ο Έλληνας Πλοίαρχος, ο Έλληνας Ναυτικός ξεχώριζε και συνεχίζει να ξεχωρίζει. Γιατί, εκτός από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που διαθέτει και απαιτεί η θέση του, είχε και έχει κάτι ξεχωριστό που τον κάνει μοναδικό και περιζήτητο. Το Ελληνικό Φιλότιμο, τον Πολιτισμό της Πατρίδας μας, την Ντομπροσύνη, την Αυταπάρνηση και τη Λεβεντιά.

Δεν είναι λίγα τα δύσκολα περιστατικά και τα ναυτικά ατυχήματα που η εμπλοκή των Ελλήνων Πλοιάρχων και Ναυτικών ήταν καταλυτική και διασώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν σε κίνδυνο, χάρη στην αυτοθυσία και την αυταπάρνησή τους. Αυτούς τους Πλοιάρχους τιμά σήμερα η Ένωσή μας και το δικό τους παράδειγμα και τις αξίες θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές που θα πλαισιώσουν τη μεγάλη Ναυτική μας Οικογένεια και θα επανδρώσουν τον Ελληνικό και διεθνή Εμπορικό Στόλο. Αλλά και τους ναυτιλιακούς θώκους παγκοσμίως.«Πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα» λέει το απόφθεγμα και στην περίπτωσή μας η σύζυγος του Έλληνα Ναυτικού ήταν πάντα ο βράχος της ζωής του. Σε αυτήν ακουμπούσε τις αγωνίες του, τα όνειρά του, σε αυτήν στήριζε την οικογένειά του, την εξέλιξη και την γαλήνη της. Αυτές τις Ελληνίδες, τις αφανείς Ηρωίδες Καπετάνισσες, θέλω να τιμήσουμε ιδιαιτέρως. Από το 1916 μέχρι σήμερα η Π.Ε.Π.Ε.Ν., έχοντας σαν παρακαταθήκη την ιστορία και τους αγώνες της, το πολυποίκιλο και σημαντικό έργο της, την αποφασιστική της παρέμβαση και δράση όπου χρειάστηκε, την δυναμική της συμβολή στην ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την άνοδο του επιπέδου και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους συναδέλφους Πλοιάρχους, θα μείνει πάντα σταθερή σε όλες τις αξίες και τα πιστεύω των πρωτοπόρων ιδρυτών της και θα υπερασπίζεται πάντα το δίκιο και τους αγώνες των Ελλήνων Πλοιάρχων. Θα στηρίζει τον Πλοίαρχο, τη Ναυτιλία και την Ελλάδα. Σκοπίμως, ως απόδοση τιμής, ευγνωμοσύνης και σεβασμού στο πρωτοπόρο έργο τους, άφησα στο τέλος της ομιλίας μου, όλους εκείνους τους προέδρους της Π.Ε.Π.Ε.Ν., παλαιότερους και νεότερους, που θήτευσαν σε αυτήν και πρόσθεσαν ένα μικρό ή μεγάλο λιθαράκι στις κατακτήσεις και την πρόοδό της.

Είναι οι Πλοίαρχοι:

• Πέτρος Λεβαντής

• Ιωάννης Κοριαλός

• Ανδρέας Αράπης

• Κων/νος Μοσχονήσιος

• Γεράσιμος Κλαουδάτος

• Αχιλλέας Ασημάκος

• Κων/νος Δάναλης

• Ανδρέας Μιχαλόπουλος

• Εμμανουήλ Κουτσουδάκης

• Μιχαήλ Αμπουσελάμ

• Νικόλαος Μανανδράκης

• Γεώργιος Βαρδαβάς

• Γρηγόριος Κοριαλός

• Μιχαήλ Πειθής

• Δημήτριος Μελέτης

• Γεράσιμος Τσαγανέας

• Ελευθέριος Καπνίσης

• Γεώργιος Δούκας

• Ιωάννης Ψαρράς

• Ιωάννης Χαλάς

• Ιωάννης Τσούρας

• Γεώργιος Βελισσαράτος

• Ευάγγελος Κούζιλος

• Γεώργιος Βλάχος

Τους ευχαριστούμε.

Εμείς, το νεότερο προεδρείο της Ένωσης θα συνεχίσουμε το έργο τους με τον ίδιο ζήλο και θα στηρίζουμε πάντα τον Έλληνα Πλοίαρχο και την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία γενικότερα. Σας ευχαριστώ».

Να σημειωθεί, ότι τη συζήτηση που προηγήθηκε της εξαίσιας δεξίωσης συντόνισαν ο Γ. Γραμματέας της ΠΕΠΕΝ καπτ. Αντώνης Μαρινάκης και ο ταμίας της Νίκος Θεοδόσης ενώ τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Γεώργιος Νιώτης, Ανδρέας Τογαντζής, Πάνος Ζαχαριάδης, Απόστολος Σκεμπές, Αντώνης Τριανταφύλλου και Γεώργιος Τσίρος.

Δείτε τις φωτογραφίες:

pepen1

pepen2

pepen3

pepen4

pepen5

pepen6

pepen7

pepen8

pepen9

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ